Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
32. OBLJETNICA

Kronologija bitke za Vukovar: Neprijatelju 15. rujna uništeno 17 tenkova i 1 avion

Foto: Arhiv Gradskog muzeja Vukovar
1/8
18.11.2023.
u 06:37

Oko 7000 civila i vojnika završilo je u logorima; tijekom i nakon ratnih operacija stradalo je oko 1000 civila, među njima 86 djece.

U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 2500 ljudi, na crti bojišta je bilo oko 1250 branitelja, a na širem vukovarskom bojištu 6700 vojnika. Krajem kolovoza počele su dugotrajne borbe za Vukovar, a sve se završilo s 20. na 21. studenog pokoljem na Ovčari.

Tijek bitke

1991. općina Vukovar najviše je osjetila agresiju JNA, Republike Srbije i pobunu hrvatskih Srba. S Vinkovcima i Županjom Vukovar je činio operativnu cjelinu. Osim Dubrovnika ni jedna općina u Hrvatskoj nije bila u tako teškom položaju za obranu kao što je bio Vukovar.

25. kolovoza počele dugotrajne borbe za Vukovar; JNA presjekla prometnicu Bogdanovci – Vukovar, hrvatske snage počele koristiti poljske putove poznate kao Kukuruzni put.

5. rujna žestok napad srpskih snaga iz smjera Negoslavaca i Trpinje pod izlikom deblokade gradske vojarne.

VEZANI ČLANCI

14. rujna napad na Sajmište, srpske snage u naselju Petrova gora povezuje se s posadom vojarne; istodobno napad na Borovo naselje, koji je zaustavljen kasno poslijepodne nakon što je uništeno 11 tenkova i tri oklopna transportera.

15. rujna novi napad, zrakoplovstvo kasetnim bombama tuče cijeli grad, nakon više od 9 sati bitke neprijatelj desetkovan, uništeno 17 tenkova i 1 avion. Ponovno odbijen napad JNA duž Trpinjske ceste.

16. rujna novi napad s težištem na pravcu Borovo Selo – Borovo naselje. Obrana uništila 12 tenkova.

17. rujna Vukovar na Kukuruznom putu odsječen od Bogdanovaca.

Foto: Arhiv Gradskog muzeja Vukovar/Vladimir Červenika

18. rujna navečer hrvatske snage kreću u proboj blokade, u grad ulaze 20. rujna, a s njima i kolona koja je prevozila pomoć; iz grada izvučena skupina ranjenika.

30. rujna JNA počela operaciju odsijecanja Vukovara od Vinkovaca; 1. listopada padaju Petrovci i Marinci, presječena prometnica Vukovar – Vinkovci; 3. listopada pada Cerić.

2.–5. listopada hrvatske snage pokušavaju deblokadu; srpske snage odbijaju napade 7., 8. i 10. na 11. listopada; ne uspijeva ni najozbiljniji pokušaj 13. listopada.

GALERIJA Zadar: Učenici Tehničke škole izradili model vukovarskog vodotornja

1/5

16. listopada JNA postavlja pontonski most na Bobotski kanal i probija obranu Lušca; obrana zaustavlja prodor, ali pogiba Blago Zadro, zapovjednik obrane Borova naselja, što je bio velik udarac za obranu grada.

19. listopada u Vukovar stigao novi hrvatski konvoj i tijekom dana s ranjenicima napustio grad.

2. studenoga pada prigradsko naselje Lužac, spajaju se srpske operativne grupe Sjever i Jug.

4. studenoga OG Jug osvaja Naselje 6. proleterske divizije i izbija pred Naselje Boška Buhe;

7. studenoga zauzima područje škole 2. kongresa, a 8. i 9. studenoga Naselje Boška Buhe.

9. studenoga JNA prekida prometnicu između Borova naselja i Vukovara.

VEZANI ČLANCI

10. studenoga pada Milovo brdo, s kojeg JNA nadzire središte Vukovara; obrana Vukovara presječena je na dva mjesta, čime su branitelji sabijeni u tri odvojena džepa.

10. studenoga padaju Bogdanovci; preživjeli stanovnici i branitelji probijaju se prema Vinkovcima.

12. studenoga navečer četvrti, posljednji organizirani pokušaj deblokade Vukovara, završava dan poslije neuspjehom.

13. studenoga JNA osvaja naselje ispod Milova brda i izbija u Ulicu Stjepana Supanca, odakle može nastaviti prema središtu grada i vodotornju.

14. studenoga JNA presjekla put između Borova naselja i Vukovara; hrvatske snage potisnute prema središtu Vukovara, prema bolnici, Policijskoj upravi i Zapovjedništvu obrane grada.

Foto: Arhiv Gradskog muzeja Vukovar/Vladimir Červenika

15. studenoga JNA ovladava dijelom groblja i većim dijelom područja od Ulice Josipa Kraša prema mostovima i rijeci Vuki; izbija i na 400 metara do bolnice, ali je usporena snažnim otporom hrvatskih snaga.

16. studenoga JNA osvaja dio objekata u području groblja i na dijelu od Sundačićeve prema Ulici I. G. Kovačića.

17. studenoga JNA zauzima Ulicu maršala Tita, Trg Republike, groblje i Vatrogasni dom. U napadu na Borovo naselje sabila je hrvatske snage u uži kompleks tvornice Borovo.

17./18. studenoga povjerenik hrvatske Vlade Marin Vidić Bili zatražio razgovor s pukovnikom Mrkšićem. Ujutro 18. studenoga počeli pregovori o predaji, koji su završeni u 13 sati, nakon čega se predala obrana Mitnice. Prema podacima JNA, predalo se 3000-4000 civila i branitelja.

VEZANI ČLANCI

19. studenoga u Dalju predstavnici hrvatskih snaga iz Borova naselja dogovorili predaju 2000 ljudi, od kojih je oko 400 bilo naoružanih. Toga je dana prestao organizirani otpor snaga obrane Vukovara. Skupine branitelja uspjele su se probiti iz Vukovara i uz velik napor doći do Vinkovaca (posljednja skupina probila se 23. studenoga). Hrvatsko stanovništvo i ranjenici iz bolnice koji nisu pobijeni na Ovčari napuštaju razoreni grad. Konvoje s njima hrvatske su vlasti prihvatile 21. i 22. studenoga u Bosanskoj Rači i selu Dvorovi kod Bijeljine.

20./21. studenoga pokolj na Ovčari: ubijeno oko 250 ranjenika, bolesnika i civila iz vukovarske bolnice.

 

 

Komentara 5

PV
prcko.vita
07:22 18.11.2023.

Stoji grad! Plenki, Zoki, nije vas stid da 30 godina prošlo a vi niste u stanju zahtijevati od braće koja ovo zlo učiniše samo jednu jednostavnu stvar, ratna odšteta, sve popisati, koliko kuća stanova zgrada su uništili, koliko ljudi uništili, sve se može popisati i izračunati, i onda cifra koja ispadne, ajmo lijepo da platite ratnu odštetu, tek onda možemo dalje. Grubo računajući, svaki Hrvatski građanin rođen prije 1991. godine bi trebao dobiti po 50.000 eura, treba uzeti u obzir da mnogi na žalost više nisu živi. A država, za porušene škole, vrtiće i druge ustanove treba napraviti također troškovnik, pa da se plati ratna odšteta.

MA
MAci
08:18 18.11.2023.

Molim djelatnike VL da isprave pogrešku na početku članka gdje pišu da je sve završilo s 20. na 21, listopad ......

Avatar Castro
Castro
08:12 18.11.2023.

Jel Aca Stanković otišao danas u Vukovar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije