Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA VUKOVAR

VIDEO Četnik ga pita: 'Čiji si, bre?' Tomo viče: 'Pa naš!' i ubacuje mu bombu unutra

Foto: Screenshot
16.11.2023.
u 08:12

Pad Vukovara oslobodio je velik dio neprijateljskih snaga koje su krenule u daljnja napadna djelovanja, no namireni pljačkom nisu imali previše motiva za daljnji proboj postavljenih i ojačanih linija obrane

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ponavljamo arhivske tekstove o Domovinskom ratu i borbama koje su se vodile uoči pada Vukovara.

Padom prigradskog naselja Lužac, bitka za Vukovar ulazi u završnu fazu. Predvođen Arkanom, napad na Lužac krenuo je na oslabljenu i malobrojnu obranu, nakon čega je uslijedio pokolj civila, među kojima i trudnica u visokom stupnju trudnoće. Iz smjera Lušca bio je otvoren put za neprijateljski proboj prema Priljevu, lučkoj i industrijskoj zoni koja je spajala Borovo naselje i Vukovar.

– Ono što sam taj dan, tada prvi put doživio... da je hrvatsko topništvo više od 20 minuta tuklo u pripremi za napad na Marince. Ja sam mislio da smo ih ubili. Kada je stalo naše topništvo, kada smo krenuli, nevjerojatno je koliko su nas granatirali – rekao je bojnik Miljenko Kolobarić i dodao da je to trajalo cijeli dan.

U tom proboju oklopnih snaga poginuo je i zapovjednik sjevernog smjera napada na Vukovar, general Mladen Bratić, prema neprijateljskim izvorima, od minobacačke granate od 62 mm. U tom proboju, a poslije i u očajničkim protunapadima hrvatskih snaga, uništeno je ili oštećeno više neprijateljskih oklopnih vozila. Jednom od posljednjih preostalih tenkovskih granata uništeno  je i neprijateljsko zapovjedno vozilo neposrednom vatrom iz hrvatskog tenka. Riječ je o jedinom tenku koji je bio na raspolaganju braniteljima Vukovara, zarobljenom početkom listopada, za napada na Lužac koji je tada bio obranjen. Po padu Vukovara uslijedio je masakr, što je bilo očekivano s obzirom na to da su borbene skupine koje su napadale Vukovar bile formirane od kriminalaca i šljama, organiziranih u paravojne postrojbe, koji su se dragovoljno uključili u rat ponajprije radi pljačkanja.

Viši narednik Damir Laljek opisao je kako je neprijateljski tenk T-84 krenuo na njih čim se razdanilo. – Nije imao namjeru pucati. Dignuo je top i krenuo na nas, imali su namjeru zgaziti nas – objašnjava Laljek koji je raketom pogodio tenk ispod topa s udaljenosti od osamdesetak metara.

Pad Vukovara oslobodio je velik dio neprijateljskih snaga koje su krenule u daljnja napadna djelovanja, no namireni pljačkom nisu imali previše motiva za daljnji proboj postavljenih i ojačanih linija obrane. Bitka za Komletince posljednja je velika bitka u kojoj su neprijateljske snage doživjele težak poraz i goleme gubitke. Istočna Slavonija obranjena je, Hrvatska je obranjena, uz žrtvu Vukovara. 

VEZANI ČLANCI

Tomo Dujić razgovarao je s četnikom na prozoru. Četnik ga pita: "Čiji si, bre?" Tomo viče: "Pa naš!" i ubacuje mu bombu unutra. Ja sam bio malo dalje. Jakov Crnomarić, ta mala ljudina s velikim rukama, izvlači čovjeka kroz prozor i baca ga među nas... Rezervista koji je mobiliziran u Kragujevcu – rekao je Zdravko Radić, natporučnik.

Komentara 4

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:08 16.11.2023.

Zanima me ime osobe koja je sjedila na sigurnom u Zagrebu i nije dozvolila da se civili i branitelji izvuku kroz slobodni put kroz kukuruze prema Nuštru nego ih je ostavio na nemilost agresoru? Inicijali FT.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije