Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIONARNI ZAHVAT

Kralježnicu operirali kroz rez od 0,5 cm

Foto: Antonio Bronić
import
VL
Autor
Diana Glavina
28.10.2008.
u 20:01

Stenoza ili suženje kanala kralježnice, što se zbog degenerativnih promjena razvija u križima, odnosno u lumbalnom dijelu kralježnice, mnogim pacijentima, jer je riječ o relativno čestoj bolesti, znatno urušava kvalitetu života. Zbog velikih bolova u nogama, oni teško hodaju.

Ovaj se zdravstveni problem rješava klasičnom operacijom, otvaranjem kralježnice, nužan je i dugi oporavak pa se većina ljudi teško odlučuje na takav zahvat. No, sve je više kirurških zahvata na kralježnici koji se, uz iskusnog neurokirurga, mogu riješiti minimalno invazivnim postupkom i malenim rezom kroz koji se instrumentima ulazi u kralježnicu.

Suženi kanali
Na Klinici za neurokirurgiju u KB-u “Sestre milosrdnice” danas su prof. dr. Krešimir Rotim i dr. Robert Saftić 63-godišnju pacijenticu s dijagnozom spinalne stenoze operirali perkutano, odnosno uz rez na koži od oko pola centimetra te ugradnjom posebnog implantata riješili je boli i dugogodišnjih zdravstvenih tegoba.

Postupak je trajao manje od jednoga sata, a bio je to prvi zahvat takve vrste u Hrvatskoj, kaže prof. Rotim. Zbog bolova koji su se širili iz leđa niz noge, operiranoj pacijentici bilo je teško raditi bilo kakav posao koji iziskuje dulje stajanje i hodanje.

– Operacija je prošla dobro, jako smo zadovoljni, a već danas ili sutra ide kući. Već treći, četvrti dan nakon operacije bit će potpuno pokretna – kaže prof. Rotim.

– Degenerativnim promjenama uzrok su, osim godina života, i višak kilograma, naslijeđe te način života. Dolazi do rasta, do povećanja malih zglobova kralježaka te kosti urastaju u kanal kralježnice. Tako se kanal kralježnice sužava i razvija se sindrom spinalne stenoze ili stenoze kralježnice. Bolesnicima taj sindrom izaziva goleme probleme, jer zbog velikih bolova u nogama oni ne mogu dugo hodati. A bol se javlja kada je kralježnica u uspravnom položaju.

U takvom položaju košćice kralježaka pritišću živce i da bi hodao, bolesnik mora zauzeti specifičan položaj, mora se nagnuti prema naprijed ili mora sjesti – objašnjavaju prof. Rotim i dr. Saftić.

Bol u nogama
Stručni termin za bol u nogama zbog spinalne stenoze je neurogena klaudekacija. Mnogima je možda poznatija tzv. vaksularna klaudekacija, kada osoba teško hoda zbog stenoze, odnosno začepljenja arterija u nogama. Neurokirurzi naglašavaju da se klasičnom operacijskom metodom, uz veliki rez i otvaranje kralježnice, obavlja dekompresija vađenjem određenih kosti kralježnice, onih koje obavijaju kanal kralježnice, a nalaze se iznad problematičnih kralježaka.

To je velika dvosatna operacija pri kojoj pacijent može izgubiti puno krvi i zahtijeva dugotrajnu rehabilitaciju. Izvanredna alternativa liječenju sindroma spinalne stenoze je ugradnja intraspinalnog implantata kroz rez na koži, koji se postavlja na kritično područje, između dva kralješka, i to izvan kralježničnog kanala. Implantat razdvaja kralješke, neprestano ih drži u raširenom položaju, čime se onemogućuje pritisak na živce pa jednostavno nema više boli.(mpu)

Uspjesi hrvatskih liječnika

Sa srčanom pumpom preživio do novog srca

Tim dr. Milinovića starici izvadio tumor od 15 kg


Ugrađeni implantat elastičan kao kost

Nakon klasičnog zahvata operirani zglob kralježnice više nije u funkciji, što je također loša strana operacije. Implantat koji su pacijentici ugradili neurokirurzi u Vinogradskoj bolnici načinjen je od tzv. PEEK materijala, čija elastičnost odgovara elastičnosti kosti pa nema visokog rizika pucanja. Implantat stoji 12 tisuća kuna, no za ovaj tip operacije postoje precizne medicinske indikacije i nije riječ o liječenju klasične križobolje.


Balić može mirno čekati SP u rukometu

Prof. Rotim potvrdio nam je da – što se tiče kralježnice Ivana Balića – mirno možemo čekati Svjetsko prvenstveno u rukometu u siječnju 2009. u Zagrebu. Ivano je bio na pregledu kod prof. Rotima, koji nam kaže da Balić zasad ne treba operaciju, već će problem s kralježnicom, odnosno s leđima, riješiti konzervativnom terapijom. Uvjeren je da će Ivano u siječnju, što se leđa tiče, biti u punoj formi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije