Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA KAZNU

Kosor spremna povući pismo ako je ono razlog zabrane rada Nobilu

'20.01.2011., Banski dvori, Trg sv. Marka 2, Zagreb - Konferencija za medije premijerke Jadranke Kosor o mjerama za gospodarski oporavak.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
17.02.2011.
u 16:35

– Osudom odvjetnika Ante Nobila Hrvatska odvjetnička komora nije naštetila samo njemu nego je općenito dovela u pitanje i pravo odvjetnika da radi po svojoj savjesti – ustvrdio je Vladimir Gredelj.

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je tvrdnje odvjetnika Ante Nobila da se protiv njega vodi politički progon.

– Premijerka nije za to da se nekome zabrani raditi. Ako njezino pismo, koje je Hrvatskoj odvjetničkoj komori  uputila u svibnju, prijeti zabranom rada Nobilu, ona će to pismo povući – rekao je glasnogovornik  Vlade Mladen Pavić. Postavio je pitanje nije li upravo Nobilov istup pritisak na pravosuđe.

Nobilo je, naime, ustvrdio da je postupak protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca politički motiviran i da iza njega stoje Kosor i ministri. Nakon toga Kosor je HOK-u uputila pismo, poslije kojeg je protiv Nobila pokrenut disciplinski postupak te je zato nepravomoćno kažnjen privremenom zabranom odvjetničkog rada i novčanom kaznom. Nobilo tvrdi da je s tom odlukom povezana Kosor, što ona opovrgava.

– Osudom odvjetnika Ante Nobila na zabranu rada od šest mjeseci, uvjetno godinu dana, uz globu od 30.000 kuna, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) nije naštetila samo njemu nego je općenito dovela u pitanje i pravo odvjetnika da radi po svojoj savjesti – ustvrdio je Vladimir Gredelj, Nobilov odvjetnik u stegovnom postupku, komentirajući ishod prvostupanjskoga stegovnog postupka. Protiv Nobila je postupak pokrenut zato što se kao branitelj Damira Polančeca sredinom svibnja prošle godine jako zamjerio premijerki Jadranki Kosor.

Gredelj najavljuje da će se Nobilo žaliti na ovu odluku te objašnjava da, sve dok je stegovna osuda nepravomoćna, može nastaviti braniti Polančeca.

Neposredan povod za stegovni postupak protiv Nobila bio je intervju što ga je 12. svibnja prošle godine dao tjedniku Globus, a u kojemu je rekao da istražna tijela nastoje suziti istragu o TLM-u kako bi se zaštitilo premijerku Kosor i ostale članove Vlade, a Polančeca natjeralo da svjedoči protiv bivšega premijera Ive Sanadera. Nobilo je pritom ustvrdio da su slučajevi HEP/TLM i slučaj Ina najopasniji za vrh HDZ-a i Vladu jer su u njima sudjelovali jednako kao i Polančec.

Uslijedile su vrlo burne reakcije na Nobilove istupe pa je tako Vladimir Šeks rekao da je Nobilo intervjuom prekršio odvjetnički kodeks i izrazio nadu da će HOK protiv njega pokrenuti postupak. Na to se nadovezala premijerka Kosor koja je učinila korak dalje te je predsjedniku HOK-a Leu Andreisu 14. svibnja prošle godine poslala pismo u kojemu se žalila na Polančecova branitelja te otvoreno pitala Andreisa dopušta li kodeks odvjetničke etike nastupe kakve Nobilo prakticira i nije li time učinio pritisak na pravosuđe. Poslije toga otvoren je stegovni postupak protiv Nobila.

Iznoseći prije nekoliko dana svoju obranu pred disciplinskim sudom, Nobilo je rekao da HOK, umjesto da štiti interese odvjetnika, služi kao produljena ruka politike koja progoni svoje neistomišljenike. Nobilo je još ustvrdio da je javno reagirao tek nakon što je hajka na njegova klijenta Polančeca trajala devet mjeseci.

Leo Andreis, predsjednik HOK-a, nije želio komentirati kažnjavanje Nobila. Rekao je samo da želi napraviti red i spriječiti odvjetnike da daju izjave i govore o predmetu u kojem zastupaju.

Komentara 72

MR
mravac
11:49 18.02.2011.

Neovisno sudstvo Prava komedija,ha,ha,ha...Čim ona tuži kotaći se vrte istog momenta. Suci se klanjaju i ljube joj skute da ne kažemo stražnjicu.

MO
mozel
17:04 17.02.2011.

Trebalo je Nobila u zatvor,jer ima puno protupravnih postupaka kao odvjetnik.od samaranja decka pa nadalje.Ako nastavi tako,onda je u pitanju njegova odvjetnicka karijera koja mu se moze i oduzeti,od nasilnickog ponasanja do vredanja drugih.

OB
-obrisani-
17:37 17.02.2011.

hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije