Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uljanik

Kosor: Najave iz Economista potvrđuju da ćemo svladati krizu

kosor
Duško Marušić/Pixsell
03.01.2011.
u 17:27

- Mi se i danas ponašamo kao 28. članica EU, iako ćemo završiti pregovore do kraja lipnja, nakon čega ćemo potpisati pristupni ugovor - rekla je Kosor

Premijerka Jadranka Kosor posjetila je danas pulsko brodogradilište Uljanik, gdje se zajedno s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i ministrom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Brankom Bačićem susrela s Upravom i razgovarala o stanju i strateškim smjernicama Uljanika. Razlog njezina posjeta Uljaniku prvog radnog dana u 2011. su, kako je kazala, dobri poslovni rezultati pulskog škvera.

– To je prvo brodogradilište u Hrvatskoj koje je Europska komisija ocijenila kao brodogradilište koje nije u teškoćama. Svakako je to velika stvar ne samo za Istarsku županiju nego i za Hrvatsku, svakako za sve zaposlenike u Uljaniku, čime se otvara nova stranica u životu ovoga brodogradilišta i našim naporima za zatvorimo poglavlje 8 u pregovorima s EU, a vjerujem da će to biti u proljeće – kazala je premijerka Kosor i izrazila nadu da će u tome biti uspješni.

– Što se tiče ostalih brodogradilišta, nastavljamo dogovore s Europskom komisijom i nadamo se da ćemo jednako tako biti uspješni i dobiti pozitivno mišljenje EK o planu restrukturiranja za brodogradilišta koja imaju kupce, osigurati nastavak njihove proizvodnje, naglašavam svaki korak isključivo i samo u dogovoru s EK – rekla je premijerka Kosor. Pri tome je opovrgnula da je u Puli dogovoren i sastanak s predstavnicima Brodosplita i Tankerske plovidbe, napominjući da je riječ o pogrešnoj najavi, no nije odgovorila kada će se naći s predstavnicima tih dvaju brodogradilišta. Privatizacija brodogradilišta bit će, dodala je, isključivo u dogovoru s EK.

– Mi se i danas ponašamo kao 28. članica EU iako ćemo završiti pregovore do kraja lipnja, nakon čega ćemo potpisati pristupni ugovor – rekla je Kosor te još jedom izrazila optimizam, o kojem se, dodala je, govori s podsmjehom zbog predviđanja britanskog časopisa Economist koji predviđa rast BDP-a za dva posto i pad nezaposlenosti u Hrvatskoj.

– U Vladi je nezaposlenost najveći problem koji nastojimo riješiti, a ove najave potvrđuju da ćemo svladati krizu uz više rada, upornosti i zajedništva – kazala je Kosor. Na pitanje je li se razgovaralo o tome da bi Uljanik pružao kompletan menadžment, narudžbe, nabavu do isporuke brodova za Brodosplit, Kosor je kazala da će o tome razgovarati u Zagrebu te dodala kako će Vlada pomoći u realizaciji svake ideje o pomoći brodogradilištima koja je u skladu s Europskom komisijom i EU.

Premijerka nije željela komentirati medijske najave skorašnjih unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Komentara 234

PR
Protivcenzure
17:46 03.01.2011.

prije par dana objave podatak o rastu nezaposlenosti i sada je kao suprotno....značajniji pomak za samo tjedan dana i naravno da prethodno nije povučen niti jedan opipljiv potez kojeg bi se netko sijećao. RIJEŠIT ćemo mi krizu kada se RIJEŠIMO JACE !!!

OB
-obrisani-
18:19 03.01.2011.

Malo kronološki 2010 EU/RH… ..da vas ne zamaram sa onim bombastičnim izjavama poput ‘Hrvatska 2009-e u EU’ i ostalim lažima samo malo iz 2010 … Otrijeznite se dragi moji sugrađani,nema nama ulaska prije 2015-e 4.12.2009 Pred ciljem: EU u ponedjeljak sastavlja pristupni ugovor Premijerka Kosor: Hrvatska 2012. godine ulazi u Europsku uniju 12.2.2010 Bruxelles konačno vjeruje Zagrebu Sljedeći koraci: Jesen: jedna ili više Međuvladinih pristupnih konferencija, zatvranje preostalih poglavlja Kasna jesen: potpisivanje Pristupnoga ugovora, slanje hrvatskih promatrača u Europski parlament. Slijedi postupak ratifikacije u Europskome parlamentu pa u parlamentima zemalja članica 1. siječnja 2012.: Hrvatska postaje punopravna članica EU 29.3.2010 Füle: S Hrvatskom EU nije samo veći nego i snažniji U zajedničkoj izjavi sa sastanka kaže se da zaključenje pristupnih pregovora ove godine “ovisi posebice o zaključenju nužnih političkih, gospodarskih, zakonodavnih i upravnih preobrazba”. Preobrazbu pravosuđa i javne uprave te borbu protiv korupcije ističe se na vrhu toga popisa 3.6.2010 Brammertz: Hrvatska nije dala pun uvid u to gdje su topnički dnevnici Na ispunjavanju mjerila za zatvaranje još sedam poglavlja Hrvatska je znatno uznapredovala i hrvatski pregovarači očekuju da će se sva zatvoriti do kraja godine, pa bi se na proljeće potpisao Pristupni ugovor. 29.10.2010 Josipović: Šeksova izjava o SDP-u bila odgovor na provokaciju predsjednik je kazao da je značajna potpora europskim integracijama Hrvatske jer se tijekom 2011. godine pristupni pregovori za članstvo u EU privode kraju. Što se tiče datuma ulaska u EU, predsjednik je rekao da misli da bi bilo dobro da se to dogodi prije 1. siječnja 2013. 29.11.2010 nadnevak za ulazak Hrvatske u EU objavit će se 11. ožujka Hrvatska može završiti pristupne pregovore s Europskom Unijom tijekom mađarskoga predsjedanja EU-om, do kraja lipnja 2011., potvrdila je ravnateljica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandra Cas Granje 30.12.2010 Haag i topnički dnevnici ponovno prepreka za EU Nizozemska očekuje potpuno pozitivno izvješće glavnog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji s Hrvatskom kako bi dala pristanak za zatvaranje 23. poglavlja, a treba imati na umu to da će Brammertz sljedeće izvješće Vijeću sigurnosti predstaviti tek u lipnju

1O
1st-opinion
19:01 03.01.2011.

Sto se babi htilo to joj se i snilo. Bjeloglavi Sup Lesinar o ekonomiji zan tek dea nista nezna, osim ako nije u pitanju otimanje tudjih gnjezda, pardon stanova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije