Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor i Kosor: Pradjed im je bio poglavar sela Trbounja kraj Drniša

Jadrankina majka dolazila je u selo na konju. Dojahala bi tu preko gumna i odvela konja na bunar - kaže Marija Velka Kosor, stanovnica zaseoka Kosori.
16. studenoga 2009. u 21:00 26 komentara 2646 prikaza
jadranka kosor i darinko kosor
Foto: Boris Ščitar/Pixsell i Željko Lukunić/Pixsell

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i novoizabrani predsjednik HSLS-a Darinko Kosor prvi su rođaci koji podrijetlo vuku iz zaseoka Kosori kraj Trbounja, malog sela blizu Drniša.

Prije se nisu znali
Druže se privatno, a njihovi susreti najčešće su vezani za obiteljska okupljanja. No, nije uvijek bilo tako. Do prije desetak godina gotovo da i nisu znali da postoje. Darinko Kosor kratko je komentirao obiteljsku povezanost i utjecaj na političku komunikaciju.

– Postoji mogućnost da naš odnos bude od većeg povjerenja nego odnos s drugim šefovima stranaka. Jadrankin otac Miro i Darinkov otac Vlado su braća, a kako kažu u Trbounju, nije čudno da premijerka i predsjednik HSLS-a dolaze iz te obitelji. Naime, Jadrankin i Darinkov pradjed Niko Nine Kosor za Austro-Ugarske monarhije bio je poglavar ili kapetan Trbounja te poslovođa rudnika boksita.

– Poglavar sela imao je mnoge dužnosti, među ostalim i brigu o ratnoj siročadi. Moj djed Marko Ledenko poginuo je u Prvome svjetskom ratu, a iako je od tog rata bilo prošlo mnogo vremena i Austrija je propala, Jadrankin i Darinkov pradjed Niko mojem bratu Marku bio je krsni kum, a meni je kuma bila njegova supruga Kata – priča Marija Velka Kosor (72), jedna od pedesetak Kosora i ukupno dvije stotine stanovnika Trbounja.

I Miro i Vlado Kosor pedesetih su otišli iz sela. Jadranka je dolazila kao dijete od tri ili četiri godine, ali kad se njezin otac rastao od majke, u selu je više nisu vidjeli, a Miro je svakog ljeta nastavio dolaziti s novom suprugom Verom.

Ne srami se korijena
– Sjećam se da je Jadrankina majka dolazila u selo na konju. Dojahala bi tu preko gumna i odvela konja na bunar. To je možda normalno u Lipiku, odakle je ona rodom, ali tu kod nas ženu na konju ljudi su gledali kao čudo, sablazan i javni nemoral – rekao nam je Ante Kosor, Jadrankin i Darinkov daljnji rođak.

U Trbounju se sjećaju da je za prošlih predsjedničkih izbora Jadranka bila u Drnišu, gdje je održala tribinu, ali u selo nije svratila iako su joj bili pripremili doček.

– Nismo se naljutili. Naprotiv, svi smo glasovali za nju. Zbog obiteljske situacije, ali i obveza, normalno je da ne dolazi u selo. Nekoliko je puta kazala da se ne srami svojih dalmatinskih korijena i kad dođe rado ćemo je dočekati. Darinko zato navrati svake godine. Jako je srdačan. Ali on je tek postao šef stranke. Vidjet ćemo što će biti kad ga pritisnu obveze – kaže Ante.

Elipso

  • respeckt51:

    .......zato JACI i nije tesko dati PIRANSKI ZALJEV uz potporu pupovcica. Jaco, nemoj zaboraviti dati potporu Dezeli (srpskom predstavniku), koji se isto kandidira za PREDSJEDNIKA. Birajmo TUDJMANA. Za one koji ne znaju, procitajte TUDJMANOV PROGRAM. TUDJMANA za PREDSJEDNIKA, jedini spas za HRVATSKU.

  • RobyRoby:

    Dojahala bi tu preko gumna??? kakvog gumna??? GUVNA

  • -obrisani-:

    Oboje su rođeni Vlaisavljević, pa su se oboje vjenčali s mužem koji se prezivao Kosor.