Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATE DEPARTEMENT

Korupcija zastupljena u svim segmentima hrvatskoga društva

human rights
AFP
12.03.2010.
u 14:07

Usprkos zakonima koji to nalažu, vlasništvo nad medijima nije potpuno transparentno, a vlasnici i dalje direktno interveniraju u uređivačku politiku, navodi se u popisu teškoća zabilježenih u Hrvatskoj za 2009. godinu.

Iako je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj po većem broju kriterija ocijenjeno kao dobro, State Departement u svom redovitom godišnjem pregledu stanja ljudskih prava za 2009. godinu ipak ističe i niz zamjerki.

Pravosuđe u Hrvatskoj je u načelu neovisno, ali problem predstavlja veliki zaostatak slučajeva na sudovima te prenapučenost zatvora. Hrvatskoj se zamjera još uvijek postojeća diskriminacija prema Srbima i Romima, nedostatan povratak nacionalizirane imovine te nasilje i diskriminacija nad ženama. Spominju se i slučajevi trgovine ljudima, nasilje nad homoseksualcima te diskriminacija prema osobama koje imaju sidu.

U izvješću se detaljno opisuje slučaj suđenja i bijega Branimira Glavaša, koji se zaključuje podatkom da je Glavaš službeno još saborski zastupnik koji prima plaću i uživa sve pogodnosti mada ne može prisustvovati nijednoj sjednici zbog rizika da će biti uhićen.

Ustav i zakon nalažu slobodu govora i medija, ali nastavljen je do neke mjere utjecaj Vlade na medije, a postoje i izvještaji o pojačanom pritisku zbog komercijalnih interesa.

Usprkos zakonima koji to nalažu, vlasništvo nad medijima nije potpuno trasparentno, što omogućuje političkim i drugim interesima da šire svoj utjecaj. U izvješću se podsjeća kako je na svjetski Dan slobode medija HND konstatirao da vlasnici medija i dalje direktno interveniraju u uređivačku politiku. "Politički pritisak na medije nije prestao u javnim, lokalnim i privatnim medijima", a oglašivači očekuju da će biti pošteđeni kritika zbog prostora koji zakupljuju.

Spominje se kako je Dragi Hedlu, novinaru Jutarnjeg lista, Branimir Glavaš zabranio ulazak na press konferenciju, kako nitko još nije priveden zbog slučaja premlaćivanja Dušana Miljuša te opisuje slučaj Hrvoja Appelta.

U dijelu koji se odnosi na diskriminaciju različitih spominje se koncert "kontroverznog ultranacionalističkog pjevača" Marka Perkovića Thompsona u Biogradu 25. srpnja, odnosno kako je "okupljene pozvao na izvikivanje profašističkih slogana. Optužio je također predsjednika Stjepana Mesića, koji ima reputaciju istaknutog antifašista, za veleizdaju".
 
Do rujna 2009. UNHCR je registrirao povratak 132.322 izbjeglih Srba, od kojih se 627 vratilo tijekom prvih devet mjeseci prošle godine. Od toga je 54 posto trajnih povratka. Glavne prepreke povratku su loše stanje ekonomije, nezaposlenost i odogde pronalaženja trajnog rješenja za bivše nositelje stanarskih prava. Povratak kuća Srbima je gotovo završen, a obnova se nastavlja.

Ozbiljan problem je još uvijek korupcija koja svoje jezgro ima, kako se navodi, u institucijama, zdravstvu, sveučilištu, sudstvu, javnom sektoru te među poduzetnicima. Korupcija je zastupljena u gotovo svim segmentima društva, ekonomije i Vlade. Konstatira se ipak kako broj predmeta koje obrađuje USKOK raste te su pobrojani slučajevi protiv Berislava Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika Ive Bačića, obrađeni su slučajevi "Maestro" i "Index", te slučaj doktora Ognjena Šimića koji danas slobodno živi u BiH.

Vlada je surađivala ss sudom u Haagu, konstatacija je State Departmenta, iako se spominje inzistiranje glavnog tužitelja ICTY-a Sergea Brammertza na pronalaženju "topničkih dnevnika".

U dijelu koji se tiče uvjeta rada, konstatirano je: minimalna plaća koju je odredila Vlada ne pokriva troškove života obitelji. Prema Vladinim statistikama, prosječna plaća je 5370 kuna, a minimalni troškovi života za četveročlanu obitelj koja živi u unajmljenom prostoru - 6316 kuna. Problem je i neplaćanje i kašnjenje s isplatama plaća.

Ključne riječi

Komentara 31

OB
-obrisani-
14:21 12.03.2010.

Jel ima šta NOVO ????

BU
Bugrer
15:36 12.03.2010.

Stanje u USA opisano je u izvješču za USA, koje isto tako ne opisuje zemlju bajki. To se sve može naći na Internetu. Uostalom, kakve veze ima situacija u bilo kojoj zemlji sa situacijom u Hrvatskoj? Šta, valjda ako uu Americi jedu ljude onda je OK da ih jedemo i mi u Hrvatskoj? Izvješća su napravljena od USA za potrebe USA, i što se mene tiče realno je opisana situacija u HR.

VU
vucko
19:48 12.03.2010.

Ovu izjavu Hillary Clinton zelio bi procitati u originalu,jer sumnjam da je to sve izjavila sto je novinarka Sania Despot napisala. Kao prvo pitao bi je sta bi rekla ili pokusala opravdati svog muza,bivseg predsjednika ,koji bi strogo povjerljive akte iz bijele kuce objavio u Kremlju.Nas bivsi predsjednik Mesic,veliki antifasist , je to ucinio i to mu je dokazano, a pjevao je u Australiji i o Gradiski staroj i o Juri i Bobanu, bio je ganut i zanio se. Dali se USA moze predbaciti nacionalizam jer njihova omiljena pjesma je \"Bog blagoslovi Ameriku\" nesto slicno kao i hrvatska pjesma \"Boze cuvaj Hrvatsku\". Koliko topnickih i raketnih dnevnika napisu USA vojnici tokom jednog dana i koliko neduznih civila pri tome strada ? Kojim pravom i zasto je USA zaprijetila HV da stane pred Banja lukom .Da smo izvrsili zadatak do kraja imali bi danas drugaciju situaciju u Bosni i nebi agresori dobili na dar 49 % teritorija Bosne.Tiskovina: HND je leglo ljesinara koji sire lazi i sakrivaju se iza nezvisnog novinarstva,truju narod i stalno sire u narodu nezadovoljstvo, kada budu demaskirani samo predju preko toga kao da se nista nije desilo,pisu po nalogu neprijateljskih struktura u vlastitoj drzavi.Pokusaju destabilizirati ili cak rusiti vladu i manipuliraju javno mjenje prije izbora,laznim anketama i objavljuju izmisljene afere .Zaboravljaju da je jedna velika hrvatska grjeska bila sto nije u Hrvatskoj sprovedena lustracija i odstranjen propali i istrosen socijalisticki kadar.Taj kadar uvukao se u sve postojece stranke u Hrvatskoj i svojim prijasnjim vezama potkrada i pljacka hrvatsko drustvo .Naci cete ih u svim javnim poduzecima ako ne na celnim onda u nadzornim odborima .To su individue koje potkopavaju hrvatsko gospodarstvo ,stvaraju kriminal i korupciju,Kada se tome pridoda i neefikasno sudstvo,onda je kaos unaprijed programiran, na stetu svih gradjana. Sada mi mozete podijeliti minuse ,ali to je istina koju stalno susrecem u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije