Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenica za informiranje:

Korištenje arhiva treba nadzirati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.04.2017.
u 13:10

Mišljenja na okruglom stolu dali su ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, pučka pravobraniteljica, agencija za zaštitu osobnih podataka

Iako sve rasprave upućuju na to da se svi slažu s otvaranjem arhiva, uvijek se nađe neko “ali” zbog kojeg se smatra da bi to otvaranje trebalo ograničiti. Tako je nakon prvog čitanja Sabor obvezao Most da prije upućivanja konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima u proceduru pribavi mišljenja Hrvatskog državnog arhiva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, pučke pravobraniteljice i povjerenice za informiranje, što je Most napravio jučer na okruglom stolu u Saboru koji je trajao više od tri sata.

Transparentno otvaranje

Mostov Nikola Grmoja naglasio je kako je Most spreman prihvatiti konstruktivne kritike koje zakon može popraviti, ali da nikako ne planiraju odustati od potpunog otvaranja arhivske građe. Zatražio je od svih da mu primjedbe dostave do petka, kako bi Most već idući tjedan konačni prijedlog zakona poslao Vladi na očitovanje.

– Kada se slušaju argumenti protiv, ispada da trebamo napraviti povijesno istraživanje o tome koji su podaci u arhivu da bismo vidjeli možemo li napraviti povijesno istraživanje tih arhiva. To može napraviti samo istraživač, i zato ne možemo stavljati nikakve izuzetke za pristup građi – smatra Siniša Pavlović, odvjetnik obitelji ubijenog emigranta Stjepana Đurekovića.

Povjesničar Ivo Banac dodaje kako mu se čini da je on samo arbitrarnom voljom arhivista imao pristup svim podacima pa je v.d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević rekao da upravo zbog toga arhivisti podržavaju transparentno i kvalitetno otvaranje arhiva.

– Međutim, moram reći da mi nemamo ni prostor koji bi primio svu građu, ni ljude koji bi je pazili – naglasio je Stipančević. Povjerenica za informiranje Anamarija Musa zalaže se za potpuno otvaranje arhiva jer se tu radi o ljudskom pravu, odnosno pravu čovjeka da zna, ali smatra da to treba biti ili posebna glava zakona ili čak zasebni zakon kako bi se jasno definirali problemi sa zaštitom osobnih podataka, ali se zalaže i za osnivanje tijela nadzora arhive i njezina korištenja.

Moraju postojati kriteriji

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović vjeruje da dostupnost osobnih podataka i njihovo neograničeno korištenje može dovesti do diskriminacije pojedinca ili njegove obitelji, dok u Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu kako ne može sva arhiva biti dostupna bez ikakvih kriterija.     

>> 'Tko manipulira arhivom Udbe? Pitajte one kadrove koji su upravljali bivšim, a prikrili se u ovom sustavu'

>> Grmoja: Otvorimo svu arhivu do 22. 12. 1990. Stazić: Zašto stati tu, otkrijmo je li točna priča da je Tuđman zabranio da se djeca izvuku iz Vukovara?

Komentara 2

IM
Imenjak
14:49 06.04.2017.

Kaze pravobraniteljica da neograniceno koristenje podataka moze dovesti do diskriminacije pojedinca a ne zeli koliko je obitelji bilo diskriminirano od strane ti pojedinaca.

PR
prarvat
14:20 06.04.2017.

ljudi se bore za radno mjesto, tresu se egzistencije zbog stanja u agrokoru. a vi o arhivima?! koji su itako već pročešljani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije