Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverze oko preimenovanja mosta

Koranski most dobio ime po Gromovima, nisu svi zadovoljni

Karlovac: Svečano predstalvjanje murala hrvatskom branitelju Mihajlu Miši Hrastovu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
23.09.2021.
u 06:20

Pripadnika Gromova Mihajla Hrastova Vrhovni sud osudio je kao ratnog zločinca jer je ubio 13 razoružanih rezervista na mostu

Koranski most u Karlovcu ima novo ime: Most Specijalne jedinice policije Grom. Odluku o tome izglasalo je danas karlovačko Gradsko vijeće nešto prije četiri sata ujutro. Bila je to zadnja točka dnevnog reda sjednice koja je započela dan prije.

Odluku da se prema prijedlogu Udruge Specijalne jedinice policije Grom most na Korani preimenuje u čast postrojbe koja je osnovana u ožujku 1991. i koja je branila Karlovac u Domovinskom ratu podržalo je 13 vijećnika; HDZ s partnerima i dva vijećnika Domovinskog pokreta. Vijećnici platforme Možemo! bili su protiv, dok su SDP-ovi vijećnici napustili sjednicu prije rasprave o tome.

– Trebamo se baviti nasušnim stvarima potrebnim osiromašenom Karlovcu i njegovim građanima. Nitko ozbiljan nema ništa protiv bilo koje postrojbe koja je branila Karlovac i bilo koji dio Hrvatske, ali da to bude dominantna tema 26 godina nakon što je rat završio i da se opet ne znam zbog čega radi podjela u hrvatskom korpusu – ne, hvala. Zato vijećnici SDP-a neće sudjelovati u ovoj točki dnevnog reda – rekla je Dragica Malović u ime SDP-a. Istog su mišljenja bili i iz platforme Možemo! čiji su predstavnici dan prije na tiskovnoj konferenciji ustvrdili da je sramotno da je počinitelj zločina na mostu na Korani bio član postrojbe po kojoj se most treba nazvati baš na dan kada je zločin počinjen. Iz Možemo! smatraju da je preimenovanje nepotrebno.

Pupovčeva osuda

Naime, 21. rujna 1991. godine članovi Specijalne jedinice policije spriječili su ulazak neprijateljskih vojnika u Karlovac preko Koranskog mosta, a njihov je pripadnik bio i Mihajlo Hrastov kojega je Vrhovni sud u gotovo četvrt stoljeća dugoj pravnoj trakavici osudio kao ratnog zločinca jer je ubio 13 razoružanih rezervista na mostu.

U utorak navečer, 30 godina nakon akcije na mostu, otkriven je i mural na nadvožnjaku u gradskoj četvrti Rakovac posvećen SJP-u Grom te Mihajlu Hrastovu, što su organizirali članovi Bad Blue Boysa. I Milorad Pupovac u ime SNV-a kazao je da je nedopustivo takvo veličanje osuđenog ratnog zločinca i taj je čin nazvao ozbiljnom povredom dobrih uzusa ponašanja u demokratskim društvima. Pupovac je dodao da oni jesu za objedinjene komemoracije, ali da sjećanja ne zamišljaju kao sukobe, nego kao priliku za iskazivanje pijeteta i izmirenja.

Alenko Ribić, gradski vijećnik DP-a, ali i član Specijalne jedinice policije Grom i sudionik događanja na Koranskom mostu kazao je da sporna događanja na mostu i ratni zločin treba odvojiti od prijedloga za imenovanjem mosta po SJP-u Grom.

– Ovdje sam u trojakoj funkciji, gradski sam vijećnik, zatim sam od 1991. do 1997. godine bio ratni pripadnik SJP-a Grom i treće, bio sam aktivni sudionik legitimne akcije specijalne policije na Koranskom mostu 21. 9. 1991. godine. Htio bih razdvojiti ovaj događaj 1991. godine od zahtjeva imenovanja koji je uputila SJP Grom. Udruga 110. brigade uputila je zahtjev da se most na Turnju na Korani i Mrežnici imenuje po 110. i po 113. Domobranskoj pukovniji. SJP je vođena tom činjenicom da se most na Korani nazove po njima. SJP je držala bojišnicu duž koranske linije i mosta i na taj datum kad se dogodio tragični događaj za koji je jedna osoba pravomoćno osuđena i čuvala ga je i nakon toga događaja. U toj akciji dogodilo se to što se dogodilo. Prema svakoj žrtvi se treba odnositi s poštovanjem, ali morate znati da je Specijalna jedinica policije Grom bila prva oružana formacija u Karlovcu – kazao je Ribić.

Dijalog i suradnja

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić kazao je da je svaki rat zlo koje odnosi žrtve.

- Spomenik braniteljima kod suda, muzej na Turnju i imenovanje ovih mostova jedan su okvir, krug gdje smo mi kao uprava i vijeće zatvorili taj krug i prije svega onima koji su poginuli, dali živote ili zdravlje, odali dužno poštovanje. Ja bih volio da imenovanjem mosta SJP Grom zaokružimo tu priču te da idemo dalje u dijalogu i suradnji – rekao je D. Mandić.

>> VIDEO Mural posvećen specijalnoj jedinici policije Grom

Komentara 4

TT
TTjac
12:26 23.09.2021.

Domovinski rat nije bez mrlja i svatko pametan to ne bi isticao i obilježavao, jer tako prlja ta pravednu borbu i sve nas kojima nije padalo na pamet ubijati civile, jer vojnik koji se preda i ne pruža otpor je civil. No, kod nas izuzetno glupi i zli ljudi dominiraju i reketare, sramote i teroriziraju sve ostale. Vladavina gorih od najgorih naša je sudbina.

FE
fefellerunt
12:21 23.09.2021.

Da gomila smeća, velika većina u ovoj državi, više drži do DR-a i države, ovaj most bi nosio ime gromova od prije 20 godina, ovako uvijek ostaju u igri političke manipulacije, iako nbolje ikad nego nikad. Ovo ne vrijedi samoo za Karlovac, nego iza mnoge (sve) druge gradove.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
07:12 23.09.2021.

Bravo Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije