Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI PRIJEPORI

U 4 ujutro preimenovan most u Karlovcu, Možemo i SDP zgroženi: 'Ovo je veličanje zločina'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/9
22.09.2021.
u 11:47

Mihajlo Hrastov u vojnoj akciji na mostu ubio je 13 razoružanih pripadnika JNA zbog čega ga je Vrhovni sud presudio za ratni zločin

Koranski most u Karlovcu ima novo ime i sada se zove Most specijalne jedinice policije Grom. Odluku o tome izglasalo je karlovačko gradsko vijeće danas nešto prije 4 sata ujutro na posljednjoj točki dnevnog reda. Sjednica vijeća započela je još jučer u 17 sati.

Odluka da će prijedlog Udruge specijalne policije Grom o preimenovanju mosta proći na Gradskom vijeću dalo se naslutiti s obzirom na to da su predlagatelji bili članovi vladajuće stranke pa je most dobio novo ime zahvaljujući većini od 13 glasova HDZ-a s partnerima te dva glasa vijećnika Domovinskog pokreta. 

Protiv su bili samo članovi platforme Možemo, njih četvero, koji su tvrdili da je preimenovanje mosta na kojem je počinjen ratni zločin nepotrebno vraćanje u prošlost i veličanje ratnog zločina.

Vijećnici SDP-a pak nisu htjeli sudjelovati ni u raspravi po toj točki pa su napustili sjednicu ranije. U SDP-u su samo kratko komentirali da nitko nema ništa protiv branitelja, ali su napomenuli da je to preimenovanje nepotrebno. 

Podsjetimo, dan prije 21. rujna na mostu su pripadnici Udruge specijalne policije Grom zajedno obilježili 30 godina od akcije kojom su hrvatski branitelji spriječili ulazak neprijateljskih vojnika u Karlovac. Tada je i javnosti predstavljen mural u obližnjem pothodniku koji je posvećen specijalcima, ali i bivšem članu Gromova, Mihajlu Hrastovu, koji je u spomenutoj akciji ubio 13 razoružanih vojnika JNA, a zbog čega ga je Vrhovni sud naknadno osudio kao ratnog zločinca. 

Upravo taj događaj s Koranskog mosta kamen je spoticanja kod dijela javnosti.

No po riječima bivših pripadnika jedinice Grom, među kojima je bio i Alenko Ribić (DP), trenutačni zamjenik predsjednika karlovačkog gradskog vijeća, most sada nosi ime po brigadi koja je prva osnovana na području Karlovca i koja je branila cijelu županiju i Hrvatsku.

"Time je odana počast i to ne poistovjećujemo s ratnim zločinom", kazao je Ribić.

Komentara 124

AN
angeomihael
12:23 22.09.2021.

Pozdrav Gromovima!

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
12:26 22.09.2021.

Hvala svim pripadnicima Gromova koji su obranili Karlovac.

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
12:25 22.09.2021.

Bravo Karlovac! Bravo Karlovčani! Živjela Hrvatska. 🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije