Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kopti stali uz Mubaraka jer bez njega neće biti sigurni

Čelnici Koptske kršćanske crkve vjeruju da će vjerske slobode u Egiptu biti znatno ograničene poslije Mubaraka
09. veljače 2011. u 20:26 132 komentara 5 prikaza
egipat (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Egipatski potpredsjednik Omar Suleimani najavio je da vlast neće još dugo trpjeti nemire koji državom bjesne već tjednima. Prema Suleimanovim riječima, Mubarak neće odmah otići s vlasti kao što to demonstranti žele.

– Neće biti kraja režima – izjavio je Suleimani uz napomenu da egipatska država neće nikad dopustiti rušenje vlasti s ulice.

Vakuum do buduće vlasti

– Egipat nije Tunis, a naš je predsjednik borac. On je živio na egipatskom tlu, a na njemu će, ako bude trebalo, i umrijeti – izjavio je egipatski potpredsjednik u intervjuu američkom ABC Newsu tvrdeći da demonstranti na trgu Tahrir imaju podršku izvana.

Ipak, Mubarakov odlazak s vlasti samo je pitanje vremena. Još uvijek nije jasno hoće li se sam povući ili ostati na čelu države do novih izbora, koji su zakazani za rujan ove godine. Kako bilo da bilo, u Egiptu vlada svojevrstan vakuum vlasti jer još uvijek nije jasno tko bi diktatora, koji je Egiptom vladao punih 30 godina, mogao zamijeniti u predsjedničkoj fotelji. Mohamed ElBaradei očito nema punu podršku egipatskog naroda, a ni radikalni stavovi Muslimanskog bratstva ne sviđaju se većini Egipćana. Ipak, tko god u sljedećih nekoliko dana ili potkraj rujna došao na vlast, manjine u Egiptu vjeruju da im može biti samo gore nego što im je to sada. Čelnici Koptske kršćanske crkve vjeruju da će vjerske slobode u Egiptu biti znatno ograničene poslije Mubaraka te strahuju za sudbinu manjine koja s osam milijuna članova čini gotovo deset posto egipatskog stanovništva.

Poziv na džihad

– Trebamo Mubaraka, s njim se osjećamo sigurno jer ipak je on vođa snažne, čvrste stranke. Ako on napusti svoj položaj, moć će prijeći u ruke ljudi koje ne poznajemo – kaže Samy Farag, egipatski Kopt i ravnatelj bolnice St. Mark u Kairu. Sličnog je mišljenja i poglavar Koptske crkve Shenouda III. koji je izrazio podršku predsjedniku Mubaraku na državnoj televiziji.

– Zvao sam predsjednika i potvrdio mu da je moj narod uz njega – ustvrdio je Shenouda.

Da zabrinutost Kopta zbog jačanja islamskog fundamentalizma nije bez osnove, govori i podatak da su iz egipatskih zatvora netragom nestali zatočeni pripadnici Al-Qa’ide te da je irački ogranak ove terorističke organizacije Egipćane pozvao na džihad.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Stockholm:

  10.02.2011. u 11:55h primjedba je napisao/la: _______________ Mjesto za potpis: potpis

 • Avatar cro1com
  cro1com:

  10.02.2011. u 12:30h Stockholm je napisao/la: “jednog od najvecih dramatika” I staaaaaaaaaaaaaaaaa! Iran je blistava zvjezda u mracnini svemira.:)

 • -obrisani-:

  i, ne znam tko koga ovdje folira ? Prije par dana je bilo da Kopti čuvaju muslimane-protestante protiv Mubaraka, dok ovi mole - a ovdje da su oni stali uz Mubaraka ?!? Ovo je lud zbunjenoga all around