Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konji ipak ne idu na klanje, 19 lipicanaca bit će udomljeno

U srijedu je u Večernjak stiglo nekoliko ponuda za udomljavanje. Istodobno, iako je budući ministar zdravstva Ranko Ostojić kazao kako je nedopustivo da Hrvatska nema proizvodnju lijeka protiv zmijskog ugriza, IMZ ipak gasi proizvodnju
22. prosinca 2011. u 07:15 20 komentara 1547 prikaza
'19.12.2011., Zlatar Bistrica, Hrvatska - Konji na farmi u Zlatar Bistrici koji se koriste za proizvodnju zmijskog protuotrova. Farmi prijeti zatvaranje, a za konje to znaci smrt u klaonici. Photo: Pe
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

Nakon napisa u Večernjem listu, ravnatelj Imunološkog zavoda Darko Dvornik odustao je od klanja konja iz čije se krvi radi serum protiv zmijskog ugriza. Točnije, klaonica Šanjek, koja je u srijedu trebala usmrtiti pet konja (nakon što je dan prije druga klaonica usmrtila njih pet), nije ih željela više preuzeti. Konje će udomiti i poziva sve koji mogu da se jave na 01/6414104 ili ured@imz.hr.

U srijedu je u Večernjak stiglo nekoliko ponuda za udomljavanje. Istovremeno, iako je budući ministar zdravstva Ranko Ostojić kazao kako je nedopustivo da Hrvatska nema proizvodnju lijeka protiv zmijskog ugriza, IMZ ipak gasi proizvodnju. Zaliha ima za dvije godine, a nakon toga kupovat će se imunizirana plazma iz koje će se raditi serum.

– Ne znam tko je sve proizvodi. Našao sam na internetu da tako radi Francuska pa negdje valjda nabavljaju – objasnio je Dvornik. No, treba istaknuti da je na internetu lako pronaći i da Francuzi ne prodaju serum izvan države te da je cijena seruma drugog proizvođača oko 500 dolara. Konje Imunološkog zavoda, sada ih je 19, smjestit će u staje u Brezju.

– Uvjet udomljavanja je da se potpiše ugovor da dvije godine konja neće prodavati – rekao je Dvornik. Ponudu klaonice prihvatio je, tvrdi, jer su ponudili najbolju cijenu i jer je riječ o konjima koji nisu za rad ili utrke.

– Otrov oštećuje jetru ili slezenu, no bez biopsije nije moguće utvrditi je li nastupilo trajno oštećenje – rekao je dr. Petar Stanković, veterinar koji se 1996. brinuo o konjima IMZ-a, te dodao da Zavod testove prije odluke o klanju konja nije napravio.

– Konji su zdravi, posljednja tri-četiri mjeseca nijedan nije bio bolestan. Svi proizvodni konji moraju biti zdravi – kazao je Mladen Jemeršić, ravnatelj Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, koja skrbi za konje. Uz njih su uvijek timaritelj i veterinarski tehničar. Moguća oštećenja jetre, dodaje, mogu se vidjeti samo dodatnim pretragama. Inače, konj je u proizvodnji seruma samo oko tri godine, a ne do smrti.

Elipso

  • Lavica7:

    Iz postovanja prema toj zivotinji - NIKAD ga ne bih kupila za \"obrok\".

  • metak123:

    A kada si zadnji puta kupio konjetinu? Došao si u mesnicu i trazio: \"Molim Vas kilu konja?\"

  • mica1111:

    ...a tko zna kakvo je ono meso od konja koji su prodani u klaonicu...pa jel to netko ispitao... ...i onda kupueš konjetinu jer je kao zdrava...avaj...