Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uredba 30. lipnja

Konačno primjena regulative kriptovaluta, Albanija je ima više od godinu dana

Kriptovaluta Bitcoin
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
30.05.2024.
u 14:36

Na konferenciji Reg3 Split susreli su se regulatori i regulirani u kripto industriji u organizaciji Udruge za blockchain i kriptovalute (UBiK). U Hrvatskoj će nadzor biti podijeljen između Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Hrvatske narodne banke

Konačno kreće dugoočekivana jača regulativa kriptoimovine u Hrvatskoj, ali regulativu nije donio hrvatski regulator, nego 30. lipnja na snagu stupa europska Uredba o tržištima kriptoimovine (MiCA) koje će se automatski primjenjivati za izdavatelje tokena i u Hrvatskoj (nisu to stari bankarski tokeni, nego tokeni elektroničkog novca - EMT-ovi), dok će se do kraja godine u punom opsegu primjenjivati i ostatak regulative.

Zanimljivo je da Albanija ima regulativu kriptovaluta više od godinu dana. Primjena uredbe bila je jedna od glavnih tema konferencije Reg3 Split 2024, koja se održala u sklopu trodnevne BlockSplit konferencije u organizaciji Udruge za blockchain i kriptovalute (UBiK).

Dok će u Mađarskoj nadležno tijelo biti Narodna banka Mađarske, u Hrvatskoj će nadzor biti podijeljen između Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatske narodne banke (HNB), a na stupanje uredbe na snagu Hrvatska se pripremila lani izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Govorilo se o potencijalnim prilikama i izazovima MiCA-e te je Erwin Voloder iz Europske blockchain udruge (EBA) naglasio je kako će MiCA doprinijeti regulatornoj jasnoći i dosljednosti za što se očekuje kako će dodatno stabilizirati europsko i globalno kripto tržište te povjerenje investitora u kriptovalute. Međutim, istaknuo je i kompleksnost primjene pravila direktive PSD2 na tokene elektroničkog novca (EMT-ove), koja može dovesti do pravnih nedoumica u korelaciji s MiCA regulativom.

Voditeljica pravnih poslova i odjela za sprečavanje pranja novca u Electrocoinu Morana Vukić-Perak napomenula je kako će nova regulativa Europskog tijela za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma (AMLA) standardizirati okvir diljem EU, što je pozitivno, a uspostavlja se i nadzor nad nacionalnim tijelima od strane tog novog samostalnog tijela, što bi trebalo donijeti lakšu i bržu suradnju svih tijela u sustavu.

POVEZANI ČLANCI:

Ivana Poršinsky, viša savjetnica za zaštitu potrošača u Hrvatskoj narodnoj banci, istaknula je dvojaku prirodu tržišta kriptovaluta, napominjući da, iako kriptovalute nisu nov fenomen, njihova (ne)privlačnost proizlazi iz ograničenog razumijevanja javnosti. Istaknula je kako to može rezultirati ili pozitivnim financijskim dobicima koji privlače ljude na tržište ili negativnim posljedicama poput financijskih prijevara. Događaj je okupio stručne govornike na panel raspravama na kojima se govorilo o prilikama i izazovima unutar regulatornog okruženja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije