Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Kako prepoznati financijsku prijevaru? Laka i brza zarada samo su mamac

Shutterstock
08.12.2023.
u 11:09

Prijevare postoje otkad je ljudske civilizacije, a u današnje vrijeme prevaranti se služe sofisticiranim metodama koje im zbog digitalizacije i interneta omogućuju da pristupe velikom broju potencijalnih žrtava.

Laka zarada oduvijek je bila najveći mamac za pohlepne, ali i glavna motivacija za prevarante da usavrše strategije prijevare ili osmisle neke nove i domišljatije smicalice. U današnje vrijeme prijevare su vrlo suptilne, a najčešće se događaju suvremenim kanalima komunikacije i teško se otkrivaju. Zahvaljujući digitalizaciji prevaranti imaju pristup velikom broju potencijalnih žrtava. Dovoljan je jedan poziv, lažni članak ili lažna internetska stranica i klopka je već postavljena.

Osim toga, s pojavom različitih opcija investiranja i financijskih tehnologija prosječnoj je osobi sve teže razumjeti moderne financije, što otvara priliku prevarantima za izvođenje raznih trikova koji, nažalost, često uspijevaju, a najčešće se radi o ponudama za unosne investicije u dionice, obveznice, kriptovalute, sirovine, zlato ili zemljišta.

Dobit ćete poziv, mail ili ćete naletjeti na internetski oglas!

Građanima se učestalo putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom, odnosno cold callingom, nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica. Takvim internetskim stranicama, tzv. trgovinskim platformama, upravljaju investicijska, odnosno brokerska društva koja omogućavaju klijentima da, nakon što na platformi naprave svoj račun (account), na jednostavan način zadaju kupovne i prodajne naloge i kontinuirano prate kako se kreće vrijednost njihove investicije.

Prevarant će vas najčešće nazvati i nuditi vam ulaganja s odličnom i brzom zaradom, kojima je teško odoljeti. Osoba s druge strane linije uvjeravat će vas i da je „upravo sada prilika koja se događa jednom u životu“ da trgujete i zaradite. Govorit će vam o tome kako trenutačno neka brokerska kuća ima „akciju“ koju „trebate iskoristiti odmah“ jer traje „samo još nekoliko sati/dana“. Nagovarat će vas da uplatite manji iznos sredstava i da se na svoju ruku uvjerite kako je „jednostavno zaraditi“.

Foto: Shutterstock

Pritom će vam dodati kako uopće nije važno što nemate nikakvog iskustva jer ćete „dobiti svojeg mentora“, koji će vam pomagati prilikom trgovanja. Osobe koje vas žele prevariti vrlo su uporne, zovu vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaćaju „ne“ za odgovor. Predstavljaju se često imenima i prezimenima koja su popularna i koja se teško mogu provjeriti, primjerice „Marko Kovač“.

Lažne brokerske tvrtke znaju u nekoj zemlji čak i angažirati „domaće“ prevarante, tzv. boiler roomove. Boiler roomovi zasebna su društva čiji zaposlenici telefonski prodaju brokerske usluge drugog društva, odnosno u našem slučaju telefonski nagovaraju potencijalne klijente na trgovanje.

Te vam osobe govore da je „vrlo jednostavno trgovati“ i da ćete trgovati „dionicama“, a zapravo prešućuju da ćete trgovati kompleksnim izvedenicama, odnosno financijskim instrumentima koje vjerojatno ne razumijete. Pojašnjavaju vam da ćete trgovati na „burzi“ i da imaju sve potrebne licence Hanfe ili nekog drugog regulatora, dok na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se odmah i izravno možete obratiti.

Kako bi vas uvjerili u svoju autentičnost i „transparentnost“, jedna je od tehnika i kreiranje lažnih članaka koji se najčešće objavljuju na novinskim portalima ili Facebooku profilima, a imaju čak i YouTube poveznice koje objašnjavaju kako brzo možete zaraditi novac. U njima se često pojavljuju poznate osobe koje svjedoče o „nevjerojatno visokom profitu na malom ulaganju“ te objašnjavaju na koji su način „zapravo“ zgrnule veliko bogatstvo ili izašle iz financijskih problema te baš s vama žele podijeliti tu strogo čuvanu tajnu. 

Navode se primjeri osoba koje su u „teškim životnim situacijama“ gotovo preko noći zaradile velik novac i izašle iz financijskih problema, pri čemu ne postoji nikakav način da provjerite autentičnost tih navoda ili identitet osobe. Ti su lažni članci toliko uvjerljivi da redovito ispod njih možete pronaći velik broj isključivo pozitivnih komentara „osoba“ koje su navodno primjenom trgovinskih metoda puno zaradile i koje „potvrđuju“ uspješnost platforme.

Koji su znakovi prijevare?

No svi ti prevaranti imaju nešto zajedničko: njihove taktike obavijene su lažima i ponašanjem koje ipak poprima određeni obrazac, pogotovo ako dođete do točke kada želite tražiti povrat svog uloženog novca. Donosimo vam nekoliko red flag znakova koji pokazuju da je riječ o financijskoj prijevari:

  • Prevaranti vas zovu učestalo, na njihovu inicijativu, te vam govore koje naloge otvoriti i po kojoj cijeni.
  • Stalno vas nagovaraju na uplatu dodatnog, sve većeg novca.
  • Vaš vas „mentor“ zove s telefonskog broja koji nije iz RH i to je jedini način na koji komunicira s vama (odnosno nema pisanog traga komunikacije).
  • Ne možete ih dobiti na telefonske brojeve s kojih su vas zvali.
  • Učestalo se mijenja osoba s kojom razgovarate, a koja vam je dodijeljena kao „mentor“.
  • Prestaju se javljati kada date zahtjev za isplatu vaših sredstava ili kada vaši otvoreni nalozi počnu gubiti novac – baš tada su „uzeli godišnji“ ili „završili u bolnici“ pa vam se danima ne javljaju.
  • Traže da uplatite dodatan novac za potrebe „plaćanja poreza“ prije nego što oni vama isplate vaša sredstva.
  • Postaju agresivni i nepristojni kada tražite odgovore i na najjednostavnija pitanja (posebno kada se radi o isplati novca) itd.

Prepoznajte znakove koji ukazuju na prijevaru prije stupanja u poslovni odnos:

  • obećavanje visokog prinosa, brze, lake i sigurne zarade
  • korištenje lažnih izjava poznatih osoba
  • opisi i slike luksuznog života
  • društva „registrirana“ na egzotičnim destinacijama (npr. Sejšeli, Vanuatu, Sveti Vincent i Grenadini).

Stoga budite svjesni kako financijske prijevare nisu rijetkost pa, iako vam ponuda zvuči nevjerojatno primamljivo, ne mora značiti da dolazi iz poštenog i transparentnog izvora. Čim uočite neki od opisanih načina ponašanja, pomislite je riječ o prijevari pa radije svoj novac ostavite na sigurnom i ne upuštajte se u nejasne i mutne poslove.

Za više informacija o znakovima koji ukazuju na prijevaru te kome se obratiti u slučaju da sumnjate na prijevaru pogledajte stranice Hanfe i portal Novac za sutra.

Sadržaj nastao u suradnji s Hanfom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije