Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koliko je o tome znao Vatikan? Pavelić je nakon rata boravio u Italiji

Iznenađuje da naši povjesničari nisu tražili pristup arhivu kontroverznog pape Pija XII.
03. ožujka 2020. u 13:51 35 komentara 2391 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Otvaranje vatikanskih arhiva imat će značaj za Hrvatsku zbog blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a prof. dr. Juraj Kolarić, teolog i crkveni povjesničar, kaže kako je to od velike važnosti zbog „dokumenata koji su ondje pohranjeni“.

Papa Franjo Papa Pio XII. Vatikan otvara arhivu o najkontroverznijem papi: Povjesničari i danas raspravljaju o tajnovitoj božićnoj poruci

– Poput glasovitog događaja kada Vatikan nije htio primiti Pavelića zbog ondašnjih turbulentnih vremena Drugog svjetskog rata i papa Pio XII. rekao je kad se to ludilo smiri i rat prestane, onda ćemo razgovarati. Rekao je kako mu je hrvatski narod na srcu i lijepo je reagirao, a Pavelić, dakako, nije bio primljen kao državni poglavar, nego kao privatna osoba – kaže dr. Kolarić, koji je i sam 1971. završio arhivistiku pri Tajnom vatikanskom arhivu.

– Drago mi je što će se konačno vidjeti velika uloga kardinala Stepinca u Drugom svjetskom ratu, koji je u teškim totalitarnim sustavima znao naći ne samo nacionalnu nego opće kršćansku mjeru kada je protestirao protiv progona svih ljudi koji pripadaju različitim sustavima, ali su Božja djeca koju treba susretati s velikim poštovanjem – kaže dr. Kolarić, dodajući da će i rad papinske komisije o životu i djelovanju bl. Stepinca u Drugom svjetskom ratu dobiti novu dimenziju.

1 / 15
Papa Pio XII. - Tajni arhivi

– Ne trebamo se bojati, jer mi to znamo, mnogo toga je otkriveno, ali će sigurno biti “šlag na tortu” tim događajima, gdje će veličina zagrebačkog nadbiskupa u tim teškim povijesnim trenucima doći do punog sjaja – kaže dr. Kolarić, dodajući da ga je iznenadilo da nitko od naših povjesničara nije tražio pristup arhivu.

– No nikad nije kasno. Možda naši povjesničari nisu bili dovoljno informirani, ali sigurno će biti onih koji se pripremaju za taj posao. Pozvao bih posebice one naše koji su sada u Rimu i bliži su tim izvorima da budu ne samo prvi istražitelji, nego da su na raspolaganju svima koji će dolaziti u Rim – kaže dr. Kolarić.

VATIKANSKI ARHIV Hoće li bogati arhiv "Hitlerova pape' otkriti nešto i o Stepincu

Otvaranje vatikanskih arhiva pozdravlja i povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina.

– Uloga pape Pija XII, koja se pokušala istražiti godinama, bila je problematična po više točaka i mislim da slici o njemu i ukupno o Vatikanu otvaranje arhiva može samo pomoći – kaže profesor Jakovina, dodajući da ne misli da je ovaj papa za Židove tijekom Drugog svjetskog rata učinio dovoljno.

Papa Pio XII. - Tajni arhivi | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

– Mislim da je imao strah od Sovjetskog Saveza, veći nego što je imao prema i jednom drugom režimu. Svoditi njegovu ulogu na jednu ili pojedinačnu gestu u vremenu kakvo je bilo Drugi svjetski rat nije dovoljno, a argument je isti i za Stepinca koji o Židovima prvi put govori 1942. No, do tada Židova u Hrvatskoj uglavnom više nema. Vodi se rasprava o tome jesu li učinili dovoljno i je li jedna propovijed dovoljno, no ja mislim da nije jer u ratnim okolnostima morate grmjeti, osobito ako ste u poziciji koja vas čini sigurnijim i ako vjerujete u svoje poslanje. Ako je papa Pio XII. doista vjerovao u ono što Crkva zagovara, mogao je govoriti glasnije, no kada bi se i takva priča u arhivima potvrdila, ne mislim da će štetiti crkvenoj organizaciji. Upravo suprotno, bit će od koristi da se glasno progovori o tom vremenu – kaže Jakovina, koji vjeruje da će otvaranje arhiva pomoći i Hrvatskoj u smislu kontekstualiziranja jedne okolnosti koja se u nas nedovoljno ističe: da Vatikan nije priznao NDH. Smatra da će istraživanja dati balansiraniju sliku odnosa Vatikana i NDH te Crkve u Hrvatskoj i Vatikana.

U Krašiću proslavljeno Stepinčevo 60. obljetnica smrti Što papa poručuje odgodom Stepinčeve kanonizacije

– Crkva se ne treba bojati otvaranja arhiva, to je dobrodošlo i korisno jer se može poslati poruku i drugima koji istražuju ili imaju arhivsku građu da bi ih trebali učiniti dostupnima istraživačima. S obzirom na naše opterećenje s tim razdobljem bilo bi dobro kada bi Hrvatska organizirala i financirala povijesna istraživanja umjesto da formira komisije koje bi rješavale povijesne prijepore – zaključio je prof. Jakovina.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • kronika20:

  Sorošev isprdak jakovina bi beatifidirao jednog od najvećih zločinaca svijeta koji je nakon rata pobio preko milijun nedužnih Hrvata. Kakvo smo mi to društvo kada ovakvi degenerici raspredaju o našoj povijesti ?

 • Avatar Zbregov
  Zbregov:

  Jakovina je primjer "samomrzećeg" hrvata, samomrzećeg čovjeka zapravo, karakteristke su neizgrađenih i labilnih osoba niskog samopouzdanja, osjećaje bezvrijednosti, samokrivnje, samoredukcije, samožaljenja potisnuo je u smislu da je postao ličnost koja se bori protiv dominantne skupine/kulture od koje se na takav ... prikaži još! način jedino i može distancirati, vođen isključivo mržnjom (samomržnjom), a ne razumom, on nekakve samo njemu jasne konstrukte povijesne krivnje želi "uskrisiti" i zatim opteretiti, translatirati i na današnje i buduće nerođene pripadnike hrvatskog naroda u smislu nekakve samo njemu jasne kolektivne krivnje, ...... 'siluje' zdrav razum tražeći nepostojeće, a spajajući nespojivo a promatrajući selektivno, on gleda kako će na povijesnoj zbilji formirati spekulativne i fiktivne okvire što zovemo čista MANIPULACIJA, npr. Džingis-kan bio je Mongol, navodno satrap koji je donosio rat, palež, smrt i destrukciju svugdje gdje prolazio, čudno da Jakovina nema za reći nešto o današnjem mongolskom narodu onda s obzirom na njegov način rezoniranja stvari, a da sad ne krenem na pitanje domovinskog rata, Broza, itd.....vidi se da čovjek ima probleme..

 • sveznam1:

  Dokaz da zivimo-te i dalje pod komunistickom cizmom koja vise i ne bih nazvao ni jugonostalgijom vec oblikom koji slici staljinizmu je jedan film koji sam pogledao.Radi se o filmu koji su snimili Finci ,nitko normlan ne može reci da ... prikaži još! su Finci primitivni ,film bez ikakvih kompleksa pokazuju finskog vojnika koji ratuje protiv SSSR a oni koji ne znaju Finci su bili saveznici Njemacke..nitko u Finskoj od toga ne pravi dramu ..A u hrv se raspravlja kakav je grb Hrvatska a to je dokaz da hrv vlada komunisticaka partija od koje je jedino ostala idelogija i to ona iz 1945...