Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO U HRVATSKU

Koje su to karakteristike novog soja Krakena? Simptomi slični prehladi, no širi se i do 12% brže

Zgrada Opće bolnice Karlovac u kojoj se nalazi Covid odjel
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
27.01.2023.
u 13:41

Zasad nema potvrda o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv ove varijante, no više provedenih istraživanja pokazalo je kako cjepiva u principu pružaju ''slabu zaštitu'' protiv novog brzoširećeg soja. Dobra vijest je pak kako bi testovi na Covid trebali detektirati Kraken soj

Hrvatska je službeno pristigla na popis 40-ak zemalja u kojima je detektirana podvarijanta koronavirusa Kraken. Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je kako je posljednjih tjedana, na temelju sekvencioniranja uzoraka, otkriveno ukupno 12 slučajeva, no stvarnih je vjerojatno i više. 

I dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) raspravlja o proglašenju kraja pandemije, postavlja se pitanje kako ovaj novi soj Covida izgleda i kakvu bi štetu ljudima mogao nanijeti. 

- Svi znakovi govore da će ovo izazvati veći val nego što smo vidjeli u ljeto 2022. - boji se tog scenarija profesor Paul Hunter s britanskog Medicinskog fakulteta Norwich.

Koji su to znakovi?

Naime, zasad nema dokaza da ova varijanta, nastala od kombinacija omikrona, može izazvati ozbiljniju bolest od svojih prethodnika, navodi BBC Science Focus. Ipak, radi se o varijanti koja je zaraznija od prethodnih i do 12 posto jače od ostalih, a to mu upravo dopuštaju njegovi šiljasti proteini koji su značajno mutirali zbog čega se bolje veže za stanice. 

Osim toga, simptomi su manje-više isti: vrućica, kontinuirani kašalj, gubitak okusa ili mirisa, umor, glavobolja, suho grlo, kratak dah... 

Iako znanstvenici nisu sigurni gdje je nastala ova kombinacija detektirana po prvi puta u listopadu 2022., pretpostavlja se da bi to mogao biti New York gdje je širenje i krenulo, zbog čega je sada SAD žarište te varijante. 

Zasad nema potvrda o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv ove varijante, no više provedenih istraživanja pokazalo je kako cjepiva u principu pružaju ''slabu zaštitu'' protiv novog brzoširećeg soja. Dobra vijest je pak kako bi testovi na Covid trebali detektirati Kraken soj, no s dolaskom novih sojeva, postoji i jedna zamka.

Velika brzina repliciranja

- Nije nužno da test ne može otkriti virus, ali ponekad ako se virus replicira jako brzo – kao što bi ova varijanta mogla – to bi moglo značiti da cijeli proces infekcije ide tolikom brzinom u vama da bi mogućnost za otkrivanje virusa mogla biti samo u njegovom vrhuncu, što zna biti i do tek 6 sati - pojašnjava.

Ako nije toliko opasan, ipak se postavlja jedno pitanje - zašto ime Kraken?

Jednostavan je odgovor - znanstvenici više nemaju grčkih slova na raspolaganju, pa su ključne podvarijante imenovali po mitološkim bićima.  

>> VIDEO Butković: Ništa se nije moglo dogoditi od 31. prosinca do 10. siječnja zbog čega bi se cijene digle

Komentara 14

Avatar KalebJosua
KalebJosua
14:50 27.01.2023.

Krkanluk se širi brže i postade standard!

ZE
zeldox
16:36 27.01.2023.

12%!!!! gotovo je...

DU
Deleted user
14:02 27.01.2023.

Stariji i iskusniju su tvrdili da virusi mutiraju, a oni drugi, kojim je u glavi profit, su tvrdili da se treba cjepiti kako bi pobjedili pandemiju. I eto virus mutira po prorodi stvari i ne bira cjepljene od ne cjepljenih. Mnogi su pandemiju iskoristili u nazovi demokratskim društvima, kako bi nametnuli sankcije, ograničili slobodu kretanja i mogućnost odlučivanja. Danas bi se moglo postaviti pitanje zašto ih ne pozvati na odgovornost, ako postoji demokracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije