Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADILI GRIMASE

Talijani uzaludno bježali, policija ih stigla i privela na sud

Uhićeni talijanski ribari zbog krivolova kod Dugog otoka
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/11
04.09.2019.
u 16:38

Iz zadarske policije su nam rekli kako je riječ o brodu dugom 18 metara sa šest članova posade i da su Talijani znatno ušli u hrvatske teritorijalne vode

U srijedu oko 6:00 sati ujutro policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru, na području teritorijalnog mora Republike Hrvatske, zamijetili talijansko ribarsko plovilo MARIO LC čiji je način plovidbe ukazivao na moguće obavljanje gospodarskog ribolova, ali i nezakonitog prelaska državne granice na moru.

Na mjesto događaja odmah je upućeno službeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar koje je talijanskoj ribarici dalo znakove za zaustavljanje, ali se posada broda  oglušila na izdanu zapovijed za zaustavljanje i nastavila plovidbu u namjeri napuštanja hrvatskog teritorijalnog mora. Nakon toga su u 07.50 sati akcijom progona plovila policijski službenici  sustigli talijanski ribarski brod izvan granica teritorijalnog mora RH, na udaljenosti od 1,8 nautičku milju od državne granice te brod sa članovima posade sproveli do luke u Zadru - istakla je glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin u priopćenju nakon što su talijanski ribari privedeni na zadarski sud, te pri tom novinarima uz psovke pokazivali srednji prst.

 - Do sada provedenim izvidima utvrđeno je da su se na plovilu nalazili 48-godišnji zapovjednik i 5 članova posade, državljana Italije, starosti između 57 i 25 godina te je utvrđeno kako su plovilom nezakonito prešli državnu granicu, te se sumnjiči da su nezakonito ribarili parangalima u hrvatskom teritorijalnom moru.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica, policijski službenici provode i dalje izvide nad posadom ribarskog broda, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakonika o schengenskim granicama.

Također su o događaju upoznate i nadležne inspekcije i službe zbog daljnjih postupanja iz  njihove nadležnosti - istakla je glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin.

Neslužbeno smo iz policije doznali da su talijanski ribari kažnjeni s 45.000 kuna uz nalog izlaska s hrvatskog teritorija najbližim morskim putem.

Uhićeni talijanski ribari zbog krivolova kod Dugog otoka
1/11

Komentara 17

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
13:58 04.09.2019.

Lijepo im treba zaplijeniti brod pa neka se onda bahate

MR
mrfloyd
13:52 04.09.2019.

Priča barba sa Kornata: Jednog ulove dok drugi napune mreze, a ovoga kada puste nakon plaćanja kazne, izbaci rezervnu mrežu i po povratku u Italiju ju napuni. E sad, koliko je u tomu istine ne znam, ali vrijedi provjeriti.

PR
PrimoracRi
13:59 04.09.2019.

Lako im se za je.... sa Hrvatskom policijom,trebali su malo put naših južnih susjeda Crnogoraca ako imaju muda. Dobili bi rafal preko nadgrađa i Talijan bi sam sebi nabio prst ,a ne novinarima pokazivati. Hrvatska policija trenira samo na Hrvatskimkim ribarima. Postavili su na ribarske brodove gps lokatore,uskoro će i u guzicu ribaru. Ribu koju uloviš moraš elektronski upisati da Marić vidi koliko si zaradio a njegov tatek oteo milione.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije