Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAISKRILO MEĐU VELESILAMA

Kinezi zaprijetili: 'Ako se itko usudi, nećemo oklijevati pokrenuti rat, kakva god bila cijena'

19th Shangri-La Dialogue in Singapore
Foto: CAROLINE CHIA/REUTERS
1/2
12.06.2022.
u 16:13

Po kineskom ministarstvu obrane, Peking - koji smatra Tajvan integralnim dijelom svog teritorija - "sasjeći će na tisuću komadića" bilo kakav pokušaj neovisnosti.

Odnosi između Kine i SAD-a napeti su već duže vrijeme, te se sukobljavaju oko brojnih pitanja. Međutim, Tajvan je u posljednje vrijeme točka oko koje se dvije najveće ekonomije svijeta otvoreno prepiru u javnosti i pokazuju kako nema odstupanja.

Kineski ministar obrane Wei Fenghe optužio je Sjedinjene Države u nedjelju da je 'nasilnik' i da 'otima' zemlje u regiji, tijekom govora u kojem je naveo kako će se njegova zemlja 'boriti do samog kraja' da zaustavi neovisnost Tajvana, piše CNN.

"Tajvan je prvo i primarno kineski Tajvan", kazao je Wei na azijskom sigurnosnom sastanku Dijalog Shangri-La, te dodao da Kina "neće ustručavati" slomiti svaki pokušaj odcijepljenja.

Istaknuo je da je na SAD-u da poboljša bilateralne odnose, budući da je njihov odnos na ključnom sjecištu. U svojem govoru nekoliko je puta naveo kako njegova zemlja traži samo mir i stabilnost te da nije agresor, te je pozvao SAD da "ojača solidarnost te da se suprotstavi sukobu i podjelama".

Osvrnuo se i na govor američkog ministra obrane Lloyda Austina i odbacio "američka blaćenja, optužbe, pa čak i prijetnje".

"Tražimo od američke strane da prestane blatiti i zadržavati Kinu. Prestanite se miješati u kineske unutarnje poslove. Bilateralni odnosi se ne mogu poboljšati osim ako ih američka strana ne poboljša", rekao je Wei.

Photo: POOL/REUTERS
Foto: POOL/REUTERS

Američki ministar obrane Austin rekao je, sudjelujući na istoj konferenciji kao i Wei, da će SAD i dalje stajati uz svoje saveznike, uključivo Tajvan.

“To je posebno važno s obzirom na to da Narodna Republika Kina pokazuje sve više prisile i agresije u svojim teritorijalnim zahtjevima”, dodao je.

'Neće oklijevati ni trenutka'

Na sastanku između Austina i kineskog ministra obrane Wei Fengheija u petak, obje strane ponovile su kako žele bolje upravljati svojim odnosima, iako nije bilo nikakvog znaka da su riješile međusobne nesuglasice.

"Ako se itko usudi odijeliti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni trenutka da pokrene rat, kakva god bila cijena", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva obrane koji je objavio da je Wei na sastanku s Austinom

Po kineskom ministarstvu obrane, Peking - koji smatra Tajvan integralnim dijelom svog teritorija - "sasjeći će na tisuću komadića" bilo kakav pokušaj neovisnosti.

Austin je rekao Weiju da se treba suzdržati od bilo kakve nove destabilizirajuće akcije u regiji, objavio je Pentagon. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je u petak SAD-u na potpori i osudilo “apsurdne” kineske zahtjeve.

Govor kineskog ministra obrane dogodio se samo nekoliko tjedana nakon što je američki predsjednik Joe Biden kazao da će SAD odgovoriti 'vojnom silom' ako Kina napadne Tajvan, što je očekivano razljutilo kinesku stranu.

VIDEO: Zagreb: Dojava o bombi u Arena centru

Ključne riječi

Komentara 63

Avatar Asterix
Asterix
19:23 12.06.2022.

Kako li se samo starci junače s tuđim mladim životima. Da im je dati pušku i poslati ih u boj sakrili bi se u prvu rupu.

ST
stefj
17:13 12.06.2022.

Eto, pustili su Putina i opravdavaju ga, vide i drugi da mogu...

ST
sttipe
20:42 12.06.2022.

Nas 700 miliona bankrotiranih, na silu oće u rat protiv 6 milijardi svakakvih.. Ima tamo i vjerovnika i dužnika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije