Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipak ne miruje

Kerum: Evo me, radim, posao mi je dao brat, sadim bijeli luk!

'24.04.2013., Split - Splitski gradonacelnik Zeljko Kerum u iscekivanju dolaska predsjednika Ive Josipovica ispred zgrade ekonomskog fakulteta. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
05.07.2013.
u 19:03

Nije propao – Kerum ističe da još uvijek ima puno nekretnina. Trgovine i roba već su prodani, a radnike su preuzeli novi vlasnici

Željko Kerum pronašao je kupca za svoj hotel Marjan na splitskoj rivi! Informaciju nam je potvrdio, ali ništa detaljnije nije htio reći.

– Ne mogu o tome govoriti, nije mi dopušteno. Kada se sve sredi i sjedne na svoje mjesto, znat ćete! – rekao nam je Kerum kojega je naš poziv zatekao u Ogorju, gdje bratu Juri pomaže u sadnji bijelog luka.

I dalje dobro raspoložen

– Evo me, radim, posao mi je dao brat, ali nisam rukovoditelj. Jure rukovodi, ja slušam. On je glavni! – kaže bivši splitski gradonačelnik i nekada glavni dalmatinski trgovac. No, nije bio tako razgovorljiv kada su njegovi poslovi, koji već dulje idu nizbrdo, u pitanju.

Nije htio ništa govoriti o prijedlogu upućenom Fini za pokretanje predstečajne nagodbe za Kerum d.o.o., čijih je nekoliko vjerovnika pred Trgovačkim sudom u Splitu zatražilo pokretanje stečaja.

Svaki pojedinačni zahtjev Kerum je rješavao nakon što bi već bilo zakazano ročište na kojem se treba utvrditi postoje li uvjeti za pokretanje stečaja. Po nekoliko stotina tisuća kuna Kerum d.o.o. platio je tvrtkama “Ezimit”, “Ezimit Grupa”, “Perfa Bio”, “Prodis”, “Jarbolet” i “Lola Ribar” i tako podmirio dugovanja prema njima, nakon što su Trgovačkom sudu u Splitu predale zahtjev za stečaj, a poslije ga, jedna po jedna, povlačile.

No, na posljednjem ročištu, na kojem je Trgovački sud trebao odlučiti o zahtjevu za stečaj koji je podnijela tvrtka Kanaan kojoj je Kerum d.o.o. ostao dužan 381 tisuću kuna, njegov je odvjetnik zatražio prekid postupka jer će Fini uputiti prijedlog o sklapanju predstečajne nagodbe.

Inače, Kerum d.o.o. ima oko 400 milijuna kuna dugoročnih i 200 milijuna kuna kratkoročnih obveza. Sve trgovine, robu i opremu, Kerum je prodao, a radnike su preuzeli novi vlasnici: Tommy, Konzum, Studenac, Gavrilović i Robola. No, dugovanjima i predstečajnim nagodbama dobro raspoloženi Kerum jučer se nije htio zamarati.

– Nema se tu što objašnjavati – nije htio razgovarati o tome Kerum.

Čeka se Fina

Fina još nije odobrila pokretanje predstečajnog postupka nad tvrtkom Kerum d.o.o., ali predstečajni postupak pokrenut je nad njegovim drugim dvjema tvrtkama, Nevom Kerum čiji je dug 541 milijun kuna i Adriatic d.d. koja duguje 191 milijun kuna. Riječ je o tvrtkama koje su, kao i Kerum d.o.o., u blokadi već 10 mjeseci, a njihov ukupni dug premašuje 1,3 milijarde kuna. Račune im je blokirala Hypo banka koja je kreditirala uređenje Marjana, koji se pokazao rupom bez dna pa Željko Kerum više nije mogao servisirati kreditne obveze. Kredit je dobila tvrtka Adriatic, a jamci su Kerum d.o.o. i Neva Kerum.

U Marjan je Kerum uložio 133 milijuna eura, ali megalomansko zdanje nije uspio završiti niti otvoriti te tako vratiti kredite koji su došli na naplatu. Kupca za hotel koji ima Hiltonovu franšizu, a pred njim je nedavno uređena splitska zapadna obala, što mu svakako pridonosi dizanju atraktivnosti, Kerum je tražio dvije godine.

Najzainteresiraniji do sada bio je Danko Končar. Iako su njegovi ljudi i on osobno više puta obilazili hotel, na kraju se nisu uspjeli s Kerumom dogovoriti o cijeni. Nakon njega, kao potencijalni su se kupci spominjali Rusi, ali Kerum više o pregovorima nije javno govorio. Jedino je ponavljao da zainteresiranih ulagača ima. Pokušavao je pronaći partnera koji bi mu pomogao zatvoriti proračun i završiti hotel, kako bi mu povisio cijenu i potom ga ponudio tržištu.

Kerum tvrdi da bi, čim proda Marjan, opet mogao biti u igri.

– Nisam propao! – više je puta isticao Kerum tvrdeći da posjeduje nekretnine koje vrijednošću višestruko premašuju njegova dugovanja.

>>Kerum: Zamijenit ću se s nekim da ne moram dolazit na sjednice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije