Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kažnjeni gradovi koji odvajaju najviše komunalnog otpada

Grad Prelog kažnjen je s nešto više od 3000 kuna, a okolne jedinice lokalne samouprave s tisuću kuna, i to za studeni i prosinac 2017
02. svibnja 2019. u 21:01 6 komentara 5328 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ono na što su mjesecima upozoravali u gradovima Prelogu i Krku, to se i dogodilo. Dva najuspješnija grada u gospodarenju otpadom dobila su kazne jer nisu postigla dovoljan napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada!

ŠTO IDE U KOJU KANTU Kako odvajati otpad: Kamo s mesom ili pelenama?

Grad Prelog kažnjen je s nešto više od 3000 kuna, a okolne jedinice lokalne samouprave s tisuću kuna, i to za studeni i prosinac 2017. – Za cijelu 2018. mogu očekivati od 10.000 do 30.000 kuna – kaže direktor komunalnog poduzeća Pre-kom iz Preloga Siniša Radiković.

Nije, veli, toliko problem u iznosu koji će gradovi i općine platiti, već u principu. Država kažnjava najuspješnije umjesto da ih nagradi. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, podsjeća Radiković, lani u veljači u jednoj TV emisiji čestitao je Prelogu na rezultatima i obećao da će do kraja 2018. izmijeniti uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom, no to još učinjeno, a i EU je upozorio da se ne kažnjavaju gradovi i općine koji su još 2015. ostvarili visoke ciljeve.

Ivan Čehok Gradsko vijeće Grad Varaždin raskida ugovore o interventnom odvozu otpada i koncesiji?

Problem je u tome što je u članku 24. spomenute uredbe, koji govori o načinu izračuna poticajne naknade, kao referentna godina uzeta 2015. pa bi 2017. godinu gradovi i općine trebali završiti s rezultatima boljima za čak 20 posto, a 2018. za 26 posto. “Kvaka” je u tome što je Prelog te referentne 2015. već bio na 50 posto odvojenog zbrinjavanja otpada, što znači da su 2017. i 2018. trebali doći na čak 70 i više posto, što je nemoguća misija, tim više što prosjek Europske iznosi manje od 50 posto.

– Danas je 1. svibnja i ta uredba nije promijenjena, a najbolji, Prelog, Krk, Čakovec i drugi s okolnim jedinicama, dobili su kazne – ističe Radiković.

Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada uvedena je kao mjera kojom se gradovi i općine potiču da rade na recikliranju. Osnovica za obračun poticajne naknade je masa prikupljenog miješanog komunalnog otpada koja je iznad propisane granične količine, a temelji se na službenim podacima o proizvedenim količinama miješanog komunalnog otpada za 2015. godinu. No među gradovima i općinama velika je razlika, neki su kretali od svega nekoliko posto odvojeno skupljenog otpada, za razliku od Preloga koji je već bio na 50 posto.

otpad Gospodarenje otpadom 'Finska ne može reciklirati više od 35 posto smeća, a Hrvatska se obvezala na 50%!?'
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Knez Drpimir:

    Krk (svih 7 JLS-a) je vec prije 15-tak godina imao ono kaj Bandicu i njegovim dotepencima nebi uspjelo jos bar par desetljeca (da pozive). Sad su pobrali kaznu, a takva je situacija u svemu - nagradjuje se nerad, krsenje zakona ... prikaži još! (npr. legalizacija), a otezava svima koji se drze apsurdnih zakona ili rade u najboljoj namjeri.

  • SveJeUzalud:

    .....koje prchenje od strane drzave....ovo nema nigdje....

  • Hagar:

    Ministar obećao i povjerovali?Mislite vi da on uopće razumije sto je obećao? Da razumije ne bi mi bili apsurdistan. Kako je obicnom čovjeku tako je i gradovima. Eto zato ljudi bježe pa cak i oni koji imaju. Svako ko ima ... prikaži još! zrno razuma bježi da ga sačuva. Mogao i grad pobjeći, mislim zgrade, kuće i ljudi. To bi me manje iznenadilo nego da kod bas vlada razum.