Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurd

Kažnjeni gradovi koji odvajaju najviše komunalnog otpada

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
02.05.2019.
u 21:01

Grad Prelog kažnjen je s nešto više od 3000 kuna, a okolne jedinice lokalne samouprave s tisuću kuna, i to za studeni i prosinac 2017

Ono na što su mjesecima upozoravali u gradovima Prelogu i Krku, to se i dogodilo. Dva najuspješnija grada u gospodarenju otpadom dobila su kazne jer nisu postigla dovoljan napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada!

Grad Prelog kažnjen je s nešto više od 3000 kuna, a okolne jedinice lokalne samouprave s tisuću kuna, i to za studeni i prosinac 2017. – Za cijelu 2018. mogu očekivati od 10.000 do 30.000 kuna – kaže direktor komunalnog poduzeća Pre-kom iz Preloga Siniša Radiković.

Nije, veli, toliko problem u iznosu koji će gradovi i općine platiti, već u principu. Država kažnjava najuspješnije umjesto da ih nagradi. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, podsjeća Radiković, lani u veljači u jednoj TV emisiji čestitao je Prelogu na rezultatima i obećao da će do kraja 2018. izmijeniti uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom, no to još učinjeno, a i EU je upozorio da se ne kažnjavaju gradovi i općine koji su još 2015. ostvarili visoke ciljeve.

Problem je u tome što je u članku 24. spomenute uredbe, koji govori o načinu izračuna poticajne naknade, kao referentna godina uzeta 2015. pa bi 2017. godinu gradovi i općine trebali završiti s rezultatima boljima za čak 20 posto, a 2018. za 26 posto. “Kvaka” je u tome što je Prelog te referentne 2015. već bio na 50 posto odvojenog zbrinjavanja otpada, što znači da su 2017. i 2018. trebali doći na čak 70 i više posto, što je nemoguća misija, tim više što prosjek Europske iznosi manje od 50 posto.

– Danas je 1. svibnja i ta uredba nije promijenjena, a najbolji, Prelog, Krk, Čakovec i drugi s okolnim jedinicama, dobili su kazne – ističe Radiković.

Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada uvedena je kao mjera kojom se gradovi i općine potiču da rade na recikliranju. Osnovica za obračun poticajne naknade je masa prikupljenog miješanog komunalnog otpada koja je iznad propisane granične količine, a temelji se na službenim podacima o proizvedenim količinama miješanog komunalnog otpada za 2015. godinu. No među gradovima i općinama velika je razlika, neki su kretali od svega nekoliko posto odvojeno skupljenog otpada, za razliku od Preloga koji je već bio na 50 posto.

Ključne riječi

Komentara 6

KD
Knez Drpimir
21:50 02.05.2019.

Krk (svih 7 JLS-a) je vec prije 15-tak godina imao ono kaj Bandicu i njegovim dotepencima nebi uspjelo jos bar par desetljeca (da pozive). Sad su pobrali kaznu, a takva je situacija u svemu - nagradjuje se nerad, krsenje zakona (npr. legalizacija), a otezava svima koji se drze apsurdnih zakona ili rade u najboljoj namjeri.

SV
SveJeUzalud
21:39 02.05.2019.

.....koje prchenje od strane drzave....ovo nema nigdje....

HA
Hagar
21:16 02.05.2019.

Ministar obećao i povjerovali?Mislite vi da on uopće razumije sto je obećao? Da razumije ne bi mi bili apsurdistan. Kako je obicnom čovjeku tako je i gradovima. Eto zato ljudi bježe pa cak i oni koji imaju. Svako ko ima zrno razuma bježi da ga sačuva. Mogao i grad pobjeći, mislim zgrade, kuće i ljudi. To bi me manje iznenadilo nego da kod bas vlada razum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije