Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Kastavski župnik osuđen zbog diskriminacije homoseksualaca

gaypride beograd (1)
AFP/Pixsell
23.03.2011.
u 17:27

Župnika je kazneno prijavila Lezbijska udruga Kontra iz koje kažu da je "sud pokazao da se poticanje na mržnju ne smije tolerirati"

Kastavski župnik Franjo Jurčević, koji je ujesen prošle godine na svom blogu, što su prenijeli i drugi mediji, podržao nasilje na  beogradskim ulicama povodom održane  "Parade ponosa" nazivajući okupljene homoseksualce i lezbijke pogrdnim imenima i osporavajući im pravo na okupljanje, na riječkom je Općinskom sudu osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca, uvjetno na godinu dana. Sud je Jurčevića proglasio krivim obrazlažući da je u cilju širenja mržnje i omalovažavanja po osnovu spolne orijentacije javno iznio i pronio zamisli o podčinjenosti po osnovi spolnog opredjeljenja čime je počinio kazneno djelo rasne i druge diskriminacije.

Inače, župnik je na svom blogu prije dva dana objavio i tekst optužnog prijedloga i presude, a danas je svojim priopćenjem o slučaju kastavskog župnika oglasila i Lezbijska udruga Kontra koja je župnika zbog poticanja na mržnju i nasilje utemeljenu na seksualnoj orijentaciji bila kazneno prijavila nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci protiv njega podnijelo optužni prijedlog.   

Zadovoljni presudom u Kontri ističu da smatraju da je riječki sud svojom odlukom poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupini ponašanje koje se ne smije tolerirati.

Ključne riječi

Komentara 54

VI
vizy
22:05 23.03.2011.

Ti si manjina, a demokracija je vladavina većine. Ja jesam za poštivanje vaše drugačijosti, ali mi strašno na živce ide ta vaša agresivnost. Tako nećete steći nikakve simpatije. Dapače, upravo suprotno.

KA
kamen
22:13 23.03.2011.

Bit demokracije pametnjakoviću nije vladavina većine, i tiranija većine već jednakost sviju pred zakonom, te jednaka prava svih PA TAKO I MANJINA. Možda da i tu riječ proguglaš.

DI
dr-ivek
18:55 23.03.2011.

Usput, nisi mi odgovorio na pitanje šta bi ti učinio da ti kćer ili sin dovede kući partnera istog spola? Ovo pitanje ide i svim ostalim homofobima i latentnim homosexualcima na ovom forumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije