Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. obljetnica

Karaula: Dosta nam je tapšanja, Vukovar treba obnoviti

brigada (1)
Foto: Branimir Bradarić/Pixsell
1/3
23.09.2010.
u 13:50

Pripadnici 204. Vukovarske brigade obilježili su 19. godina od osnutka te legendarne brigade Hrvatske vojske.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća preživjeli pripadnici 204. Vukovarske brigade obilježili su 19 godina od osnutka te legendarne brigade Hrvatske vojske.

- Tijekom Domovinskog rata kroz 204. Vukovarsku brigadu, na cijelom području koje je ona pokrivala, prošlo je više od 5000 pripadnika. Od toga broja 887 pripadnika brigade poginulo je samo u obrani Vukovara, a ranjeno ih je više od 1300 - rekao je ratni zapovjednik brigade Mile Dedaković.

Unatoč tim strašnim brojkama, koje nije dala ni jedna druga postrojba u Hrvatskoj, nema ni jednoga generala HV-a iz redova 204. brigade, izuzev Blage Zadre koji je postumno odlikovan, a ratni su zapovjednici poslije sloma obrane uhićivani i procesuirani.

- Netko je sve to debelo iskoristio u svoje svrhe i za neke svoje generale i heroje. Međutim, možemo sve prevariti, ali ne i narod koji najbolje zna tko je, što i koliko uradio za Vukovar - rekao je Dedaković.

Izvlačenje spisa Vukovar i rehabilitaciju brigade kao i njenih zapovjednika i pripadnika očekuje i Branko Borković – Mladi Jastreb.

- Dugo godina traje taj cijeli proces kako bismo dokazali tko smo i što smo. Na nedavnom sastanku s predsjednikom Ivom Josipovićem dogovorili smo dinamiku ispravljanja dijela nepravde prema svima nama. Mora se jednom saznati cijela istina o svemu i da konačno odgovaraju odgovorni za niz pljački, šverc oružja, otimanje imovine i slično, rekao je Borković podsjećajući na slučajeve kada oružje i tenkovi obećani Vukovaru tijekom opsade grada nikada nisu stigli do branitelja.

Obljetnicu osnutka brigade preživjeli branitelji još jednom su iskoristili da se prisjete ratnih dana, brojnih doživljaja, ali i brojnih suboraca koji su poginuli ili nestali.

- Mnogo toga oko 204. brigade i danas je nepoznato i već se godinama vrtimo oko svega toga. Velika većina nas je ostvarila sva svoja prava iako i među nama ima onih koji pripadaju među nas kao i onih koji su dobili i više nego su zaslužili - rekao je Pilip Karaula, zapovjednik 2. bojne koji je izravno pregovarao i s haaškim optuženikom generalom JNA Mladenom Pavkovićem.

Kaže da poslije svega može poručiti domovini da vrati dug Vukovaru i Vukovarcima.

– Dosta nam je tapšanja i zahvaljivanja. Vukovar treba obnoviti, a to grad sam ne može. Očekivao sam po povratku da će u dvije-tri godine cijeli grad biti obnovljen, a mi smo danas na razini 80-ih godina - zaključio je Karaula.

Komentara 7

ŽI
žico
10:54 26.09.2010.

borekovičeva izjava : Dugo godina traje taj cijeli proces kako bismo dokazali tko smo i što smo..........Mora se jednom saznati cijela istina o svemu i da konačno odgovaraju odgovorni......... ............................................................................................................................................ Borkoviću trebalo bi da odgovaraju odgovorni i ti si odagovoranoran što si POBJEGAO ,a nisi izvršio pregovore o predaji već sa svojim bježanjem učinio veliko zlo Vukovarskom narodu da su se četnici izivljavali po narodu ..... U bilo kojoj državi da to zapovjednik napravi bio bi suđen ,a ti nemaš srama dolaziti u Vukovar............

AM
amater23
21:15 30.09.2010.

Ovi ljudi treba da budu sretni sto ih Tudjman nije zrtvovao kao onih 200 ljudi... nisu ni znali da su bili prodani

ME
megivu
21:31 23.09.2010.

sigurno su se u svojim govorancijam sjetili i poginulih suboraca i kako su zajedno ginuli.... steta sto se na svoje obiljezavanje nisu sjetii pozvati i djecu svojih poginulih suboraca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije