Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROVINJ

Kako je i zašto dijete provelo dva sata u zatvorenom automobilu?! 'I pet minuta može biti kritično'

Djeca u automobilu
Foto: GettyImages
06.07.2019.
u 15:50

Sisački pedijatar Goran Kuzmac govori da što je dijete manje to teže može podnijeti velike temperature pa je time situacija opasnija i treba manje vremena da dođe do zdravstvenih poteškoća

Četverogodišnja djevojčica nalazi se u riječkoj bolnici, u teškom zdravstvenom stanju, nakon što je, u još uvijek nejasnim okolnostima, provela dva sata sama u automobilu na visokim temperaturama. Dogodilo se to u mjestu kod Rovinja još u četvrtak, no policija je o tome obaviještena tek dan kasnije. 

„Policija je u petak oko 15 sati zaprimila liječničku prijavu s HMP Rovinj da su 4. srpnja oko 14.30 sati zaprimili dijete bez svijesti. Dijete je prevezeno u Opću bolnicu Pula, a potom je, zbog ozbiljnosti stanja djeteta, prebačeno na daljnje liječenje u riječku bolnicu. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti kako bi se utvrdilo je li na štetu djeteta počinjeno kazneno djelo povrede djetetovih prava«, rekla je glasnogovornica Policijske uprave Istarske Nataša Vitasović.

Prema neslužbenim informacijama hitnu pomoć nazvao je otac djevojčice. Po dolasku liječnika djevojčica je bila bez svijesti i u jako lošem stanju te je odmah hospitalizirana. Trenutačno se nalazi na jedinici intenzivnog liječenja.

Kako je i zašto dijete provelo dva sata u zatvorenom automobilu još se uvijek ne zna, i nema službenih informacija, a policija je tek potvrdila kako je riječ o hrvatskim državljanima. No zna se da je na temperaturama koje su ovih dana u Istri i Hrvatskoj dovoljno da dijete ostane i pet minuta u automobilu na suncu pa da dođe do teških zdravstvenih problema.

„Djeca uopće ne bi smjela ostajati u zatvorenim neklimatiziranim automobilima, pa čak i uz otvoreni prozor. Na ovakvim temperaturama i pet minuta može biti kritično za dijete“ – kazuje za Večernji list pedijatar mr.sc. Goran Kuzmac, subspecijalist pedijatrijske neurologije i voditelj Odjela za pedijatriju sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.

On pojašnjava kako temperatura u zatvorenom automobilu rapidno raste u odnosu na vanjsku temperaturu te kako, ako je vanjska temperatura primjerice 30, u automobilu za 40 minuta može biti 50, 60 stupnjeva, što dječji organizam ne može izdržati. 

„Dijete što je manje ono teže podnosi velike temperature. Čim je dijete manje situacija je opasnija i treba manje vremena da dođe do zdravstvenih poteškoća.“ – pojašnjava sisački pedijatar. 

„U zdrave osobe naš organizam funkcionira i održava temperaturu unutarnjih organa na 37 do 39 stupnjeva, i kada raste vanjska temperatura tijelo se hladi znojenjem, ubrzanim disanjem, krvne žile se šire, srce radi jače. Dijete je malo, mali je organizam i svi ti obrambeni mehanizmi su, recimo tako, manji. Stoga se tijelo i brže pregrije i ne može se nositi s visokom temperaturom.“ – dodaje mr.sc. Goran Kuzmac.

Posljedice tog „pregrijavanja“ organizma su otkazivanja organa. Prvo stradava središnji živčani sustav, tj. mozak, a zatim krvotok, bubrezi... To može dovesti i do smrtnog ishoda.

„Što je više vremena ekstremna temperatura to su oštećenja teža i nepovratnija. Ne možemo konkretno govoriti o ovom slučaju, ali obzirom je dijete nakon dva dana i dalje u teškom stanju, situacija je izgleda ozbiljna i pitanje je kakva su oštećenja nastala.“ – napominje mr.sc. Goran Kuzmac.

Prosvjed za besplatni trajekt za djecu s poteškoćama u razvoju

Komentara 20

Avatar tarana
tarana
16:21 06.07.2019.

Čemu roditelji!? Tu je država, tete u jaslicama, vrtiću, učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, socijalne službe,policija koji očito trebaju biti tu umjesto ovakvih retarda...

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
16:00 06.07.2019.

Osim ako ga nije nešto oduzelo ili je otet, treba ga pod ključ.

ČE
četverac
15:58 06.07.2019.

Pa, dobro, hoćemo li konačno doznati ime tog nesretnika i zbog čega je ostavio dijete u automobilu. Ili ćemo tog kretena i dalje štititi, kao što činimo i s ostalim kriminalcima. Gdje je to istraživačko novinarstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije