Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u saboru

Marić: Predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu!

Goran Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.05.2014.
u 13:55

Vlada ne misli odustati od zabrane alkoholiziranosti na radnom mjestu, najavljuje ministar Mirando Mrsić na saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti na radu

Zastupnici u Hrvatskom saboru, u kojem svoj mandat od jučer "guli" i donedavni ministar financija Slavko Linić, danas raspravljaju i konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti na radu, koji im je proslijedila Vlada.

Saborska rasprava o Zakonu o zaštiti na radu pokazala je da jedino Vlada i Klub SDP-a smatraju da bi trebala potpuno zabraniti konzumacija alkohola na radnom mjestu, a čak i SDP-ov Nenad Stazić vjeruje da bi trebalo dopuštenu razinu alkohola u krvi sa 0,0 promila dići na 0,5 promila te dopustiti poslodavcu da samostalno procjenjuje kada mu je radnik pripit i treba li za to snositi sankcije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je da Vlada ne misli odustati od zabrane alkoholiziranosti na radnom mjestu.
– Bilo je puno polemike oko one definicije da je zabranjeno dolaziti na posao alkoholiziran. Smatramo da to treba precizirati i da u zakonu treba pisati a, i kao što vidite i piše, da je zabranjeno dolaziti alkoholiziran na posao. Dakle, 0,0 promila je nešto od čega ne odustajemo – kazao je Mrsić.
Koalicijski partner SDP-a, IDS-ov Silvano Hrelja siguran je da će to dovesti do zloporaba.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Mislim da će doći do izbjegavanja priznavanja ozljeda na radu od poslodavaca, jer će tumačiti ovu odredbu "Bio si pijan i neću ti priznati ozljedu na radu". Ne možemo prihvatiti da netko može proglasiti pripitom osobom nekoga tko ima 0,2 promila i mislim da će tu biti jako mnogo manipulacija u budućnosti. Na kraju krajeva, ljudi, sudska praksa pouzdano proglašava osobe pripitima u saobraćaju tek nakon 0,8, i to je granica iznad koje se regresira šteta od onoga koji je bio pod takvim utjecajem jer tek tada se to smatra pripitim stanjem.

Mi možemo biti veći katolici od pape, ali mislim da ćemo si zakomplicirati život i riskiramo puno tužbi – uvjerava Hrelja. Još jedan koalicijski partner SDP-a nije dao potporu ovom prijedlogu, pa tako HNS-ova Petra Baranovića takva odredba podsjeća na američku prohibiciju iz 30-ih godina prošlog stoljeća pa ga zanima kako će se to odraziti na radna mjesta ministara i saborskih zastupnika.

– Znači li to da se ubuduće, nakon stupanja na snagu ovoga zakona, u saborskom restoranu više neće smjeti točiti Faust i graševina, pa čak ni simbolična čaša u pauzi za ručak? Jer ako popijemo tu čašu u pauzi za ručak, kad se vratimo u sabornicu, pogotovo ako popijemo šibenski Faust, imat ćemo svaki 0,1 – primijetio je Baranović. Podsjetio je i na ribare koji su dugo na moru pa popiju koju nakon ručka.

– Kakvu mi to praksu uvodimo, hoćemo li zatvoriti sve vinarije u Hrvatskoj, hoćemo li zatvoriti sve pivovare? Zar stvarno neko misli da tijekom 15 dana na ribarskom brodu ribar ne bi smio uz brudet popiti čašu vina? Idemo u krajnost. Zašto kažem u krajnost? Jer do danas u 20 godina države za koju smatramo da je pravno uređena, nikad u mojoj dvadesetgodišnjoj karijeri nitko nije došao dregerom izmjeriti količinu alkohola u krvi profesionalnog ribara – komentirao je Baranović, a replicirao mu je HDZ-ov Goran Marić koji upozorava da u svemu treba postupiti razumno.

– Predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu, mora. Nije mu lako. U Saboru nema dana da se ne pije. Treba li izjednačavati visoko rizična radna mjesta s radnim mjestima kod kuće, kad netko sam sjedi doma i piše kolumnu i ne smije popiti? Zamislite taj apsurd – čudi se Marić, a nadovezao se i laburist Branko Vukšić koji je podsjetio na nedavni "raskošni" ručak ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića.

– Ministar Mrsić trebao je dići glas kada je drugi ministar, njegov kolega, slistio u Splitu sedam butelja. Sedam butelja bilo je za vrijeme ručka. Gradonačelnik Splita, Hajdaš Dončić i ne znam tko, sedam butelja su slistili i nikom to nije bilo čudno i poslije toga je donio neke odluke. Kakve? Pijane? – tvrdi Vukšić te dodaje da se ne bi trebali "kao pijani plota držati zabrane alkoholiziranosti jer alkohol nije najveći neprijatelj".

SDP-ova Gordana Sobol ovu mjeru ipak vidi kao korak naprijed u borbi protiv ovisnosti.
– Krajem prošle godine na konferenciji posvećenoj borbi protiv ovisnosti na radnom mjestu iznesen je podatak da je u Europskoj uniji 25 posto svih ozljeda na radu, izostanaka s posla i sukoba na radnom mjestu prouzročeno upravo zloporabom droga i alkohola. Prevencijom ovisnosti na radnom mjestu poštuje se sloboda pojedinca, ali i prava, štite se prava poslodavca i ostvaruje sigurnost radnog procesa – kaže Sobol.

SDSS-ov Mile Horvat s druge strane podsjeća da je u zapadnim zemljama normalno da se nakon ručka popije čaša vina.
– Ako mi težimo jakom vinskom sektoru, kako možemo a priori zacementirati nešto i reći 0,0 alkohola. Ako već govorimo o legalizaciji lakih droga, pa netko može doći blago našmrkan na posao, po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina poslije ručka – kazao je Horvat te dodao da nikome ne pada na pamet odobriti alkohol na radnom mjestu, ali ne može se reći da je alkoholičar onaj tko popije čašu vina iz menze i nakon toga nastavi raditi.

Don Ivana Grubišića zanimalo je odnosi li se ova odredba od 0,0 promila i na svećenike.
– Ima profesija koje piju na radnom mjestu. Recimo kao svećenik, ne može održati misu ako ne ulije vino. Nije određeno koliko, a možda bi trebalo kontrolirati jer neki uzmu malo više i onda propovijed izgleda kao politički miting – zaključio je don Grubišić.

Novim Zakonom, kojemu je cilj "sustavno unaprijediti sigurnost i zaštitu zdravlja radnika i osoba na radu te spriječiti ozljede na radu, profesionalne i druge bolesti u vezi s radom", uređuje se sustav zaštite na radu u RH, a posebno nacionalna politika i aktivnosti te obveze poslodavca, kao i prava i obveze radnika i njihovih povjerenika za zaštitu na radu.

"Život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti vrijednosti su od posebnog društvenog interesa u Republici Hrvatskoj, a zaštita na radu kao organizirano sustavno djelovanje od javnog je interesa", stoji uz prijedlog Zakona o zaštiti na radu.

>>Linić se vratio u Sabor: 'Tu je puno lakše nego na ministarskom mjestu'

Komentara 97

XA
xanderr
10:46 16.05.2014.

jadan onaj tko očekuje od kukuriku vlade da mu štiti njegova prava...

ZA
Zagorakis
10:17 16.05.2014.

Zaboravite na zaštitu kad SDP odlučuje...

Avatar Carrera
Carrera
10:38 16.05.2014.

SDP nas nikad nije štito, pa neće ni sad nažalost. nismo baš toliko naivni da išta dobrog očekujemo od SDP-ovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije