Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Crodux bi se ispričao da je imao priliku. Tvrdimo da nismo krivi'

Superanalizom ćemo dokazati da nalazi nisu onakvi kakvi bi trebali biti jer u slučajevima kao što je ovaj, kad je laboratorij akreditran za uzorkovanje, a nije za filtrabilnost, statistička pogreška koja se priznaje ide do tri posto – rekla je izvršna direktorica Croduxa Draga Antić
22. prosinca 2014. u 08:40 17 komentara 2359 prikaza
gorivo
Foto: ilustracija

Crodux bi se ispričao da je imao priliku. 5. prosinca obavljena je analiza uzoraka, 18. prosinca javnost je doznala rezultate, a nama je službena obavijest dostavljena dan poslije. Ovdje nije riječi o nekvalitetnom gorivu, nego o sposobnosti dizela da normalno teče na temperaturi od   – 13 stupnjeva Celzijusevih. Značajno nam je pao prihod nakon objave da prodajemo nekvalitetno gorivo, što nije istina.

Tvrdimo da nismo krivi i da ćemo superanalizom dokazati da nalazi nisu onakvi kakvi bi trebali biti jer u slučajevima kao što je ovaj, kad je laboratorij akreditran za uzorkovanje, a nije za filtrabilnost, statistička pogreška koja se priznaje ide do tri posto – rekla je izvršna direktorica Croduxa Draga Antić u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži prvog". Uz nju gostovali su pomoćnik ministra gospodarstva za inspekcijske poslove Ismar Avdagić i Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Republike Hrvatske.

Ismar Avdagić rekao je da je Crodux danas objavio oglas pun netočnih informacija.

– Ono što se uredbom o kvaliteti naftnih derivata nalaže jest da laboratorij mora biti akreditiran za uzorkovanje, što ZIK ima.

– ZIK udovoljava normi HRN EN ISO/IEC 17020 A i ima i ima ugovor prema zahtjevu norme HRN EN ISO/IEC 17025. Za filltrabilnost nije potrebno imati akreditaciju jer se ne traži akreditiranost svake metode – rekao je Avdagić.

Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača rekao je da su stava ako neki proizvod ima pogrešku, najbolje je obustaviti prodaju i dati tumačenje zašto se to dogodilo.

– Ovdje je riječ o specifičnoj situaciji i proizvod se ne može povući iz proizvodnje, a sreća je da ne može stvoriti veću štetu. Tek sad doznajemo točne informacije, trebalo je to drukčije napraviti – rekao je.

Zašto se pumpe nisu zatvorile, rekao je Ismar Avdagić.

– Nemamo ovlasti da privremeno zapečatimo pumpu. Postupali smo u skladu sa ovlastima. Zašto se čekalo s objavom rezultata? Upravo iz razloga jer ni ministar, ni ja koji predstavljamo državu, ne možemo iznositi informacije prije nego što dokumenti budu službeni.

Sve je provedeno izuzetno nekorektno, smatra Draga Antić.

– Ministarstvo je u četvrtak sazvalo konferenciju za medije nakon koje su nas stavili na listu srama s konstatacijom da prodajemo nekvalitetno gorivo, a nismo imali podatak o čemu govori. U petak popodne smo dobili podatke. Branili smo se na temelju novinskih napisa, to je toliko neodgovorno prema firmi koji zapošljava 800 ljudi i daje milijardu kuna godišnje na temelju trošarina – rekla je Draga Antić.

Stručnjak Željko Marušić rekao je da nije počinjen nikakav propust.

– U situaciji kad zima nikad nije bila toplija, ovom uredbom tjeramo mak na konac. Trebalo bi mijenjati uredbu jer nema smisla kažnjavati nekoga ako je jasno da potrošači nisu mogli biti oštećeni. Najbitnije je da su sumpor i olovo u redu, što jesu – rekao je.

Na pitanje je li objavom stvorena psihoza, odgovorio je Avdagić.

Možda je stvorena psihoza, ali smo sve napravili u skladu sa zakonom. Govoriti o promjeni uredbe je smiješno, pa i vozačima je brzina vožnje u naselju ograničena na 40 kilometara na sat u rano jutro kad djeca idu u školu, ali i u ponoć kad prometa nema. Ne možemo mijenjati uredbe ovisno o vremenskoj prognozi – rekao je Avdagić.

Nenad Kurtović napravio je anketu među udrugama.

– Stav je da je sve otišlo pogrešnim smjerom. Trebalo je sjesti s trgovcem i profesionalnošću paziti da se ne stvara šteta. Akcija je dobra i u potpunosti je podržavamo, ali nije išla smjerom kojim je trebala.

Ismar Avdagić rekao je da akcija nije obračun između ministarstva i drugih.

– Cilj je bio zaštititi prava proizvođača, upozoriti da se neće tolerirati nepoštivanje propisa. Ovo akcija je početak, a ne kraj – rekao je.

>> Čermakovo gorivo izvan propisa, ali za vozila nije bilo nikakve štete

>> Čermak napao ministra: Vrdoljak glumi hrvatskog Eliota Nessa

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar links
  links:

  Draga Drago!! a za šta bi se ispričali ako niste krivi, smiješna si, neka general švercer nadoknadi štetu iz svog džepa, uzelo se u ratu a država mu plaćala odvjetnike!!!!!!

 • Misericordia:

  Neka Ministarstvo financija obavezno pošalje inspekciju na njihove benzinske postaje na autocestama jer ''vole zaboraviti'' izdati račun za kavu. Koja košta 11 kuna, btw.

 • Avatar links
  links:

  Čermak je muljao, kao što mulja cijeli život i najmanje što je trebao je ispričita se kao i za švercanje sa svim stranama u ratu. Objašnjenje da šteta nije počinjena jer je toplo je blago rečeno - diletantska, takvi "stručnjaci" ... prikaži još!" dobiju 2 tanka gratis i pišu šta hoćeš!!