Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Jurčić: Zaposlit ću 100.000 ljudi, BDP će do 2014. rasti 5%

Ljubo Jurčić
Boris Ščitar/PIXSELL
30.11.2011.
u 12:00

Tek nas očekuje duboka kriza ako se ne okrenemo domaćoj proizvodnji i zapošljavanju

Ljubo Jurčić, profesor ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, nositelj je svih izbornih lista koalicije BUZ-PGS-HRS.

Zbog čega je došlo do krize eura i jeste li je mogli predvidjeti?

Krizu sam predvidio prije tri-četiri godine jer se nakon sloma socijalizma neoliberalizam pokazao u punoj snazi i divljini, kao sustav kojem nedostaje socijalna pravda i solidarnost. Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji. Drugi je sloj krize način uvođenja eura pri čemu se nisu gledali ekonomski, nego politički kriteriji.

Kada bi Hrvatska mogla izaći iz recesije?

S obzirom na to da nismo promijenili gospodarski model, klizimo u još dublju krizu. Tek nas očekuje duboka kriza, ako nakon izbora ne promijenimo model i okrenemo se domaćoj proizvodnji i zapošljavanju. Iduće godine očekujem naš BDP između -1 i +1 posto. Ako 2012. počnemo provoditi mjere koje će stvoriti sustav u kojem se isplati proizvoditi i izvoziti, već krajem iduće godine zaustavit ćemo stagnaciju, a krajem 2013. BDP bi mogao rasti 3 posto. U 2014. stopa našega rasta mogla bi prijeći i 5 posto.

Koliko treba novih radnih mjesta za rast od 3 do 5%?

Treba otvoriti između 50.000 i 100.000 radnih mjesta do 2014. Za njihovo kreiranje već imamo kapacitete u postojećim djelatnostima: poljoprivredi, drvnoj, metalnoj, tekstilnoj, elektro, kemijskoj i vojnoj industriji. Ako pokrenemo te bazne industrije, one za sobom pokreću prateće industrije – trgovinu, građevinu, uslužne djelatnosti...

Zašto mislite da ste bolja opcija na izborima od HDZ-a, Kukurikua i ostalih?

Ne iscrpljujemo se ideologijom, već se fokusiramo na realne probleme. Potpuno mijenjamo redoslijed politika po važnosti. Za razliku od drugih, nama je monetarna i fiskalna politika na kraju, a na prvom je mjestu industrijska politika, koja izravno utječe na otvaranje radnih mjesta i povećanje proizvodnje te na taj način naše probleme rješavamo sami, a ne strane investicije, MMF ili EU. Na drugom nam je mjestu regionalna politika koja će stvoriti gotovo podjednake uvjete u svim dijelovima Hrvatske za proizvodnju i život. Svi drugi imaju obrnut red politika, a njega ne primjenjuje nijedna pametna zemlja.

Komentara 5

Avatar balimbo
balimbo
13:18 30.11.2011.

volija bi i to vidit.......nije da je neizvodivo ali se tribamo otkačit ideoloških okova....rad i poštenje nije privilegija niti jedne politčke opcije več bi moralo bit obveza....

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
14:34 30.11.2011.

Ljudi : POsla ima za sve Garantiram : Za SVE Uposlićemo Pola Miliona Stanovnika Svi ćemo Raditi i Baš Svi Dobiti plaće

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
14:36 30.11.2011.

Sva prevelika primanja,povlastice,prenapuhane mirovine kao i zastupnićke plaće će se srezati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije