Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Perkoviću kazna od 30 godina, izručenje u roku od mjesec dana

Županijski sud u Zagrebu preinačio je doživotnu kaznu njemačkog suda
14. prosinca 2018. u 18:39 56 komentara 6302 prikaza
Josip Perković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Doživotnu kaznu zatvora na koju je bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (73) pravomoćno u svibnju ove godine osuđen u Njemačkoj zbog sudjelovanja u ubojstvu migranta Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, u petak je prilagodilo hrvatskom pravosudnom sustavu te preinačilo u tridesetogodišnju zatvorsku kaznu koju će Perković odslužiti u Hrvatskoj.

Zdravko Mustač i Josip Perković Bivši obavještajci Perković i Mustač tužili Njemačku Strasbourgu, još se ne zna kada dolaze u hrvatski zatvor

– Ovaj sud nije bio ovlašten preispitivati presudu njemačkog suda, nego je zadatak suda bio priznati presudu i zatim je prilagoditi pravnom poretku RH u kojem ne postoji kazna doživotnog zatvora, a vodeći pritom računa da osuđenik ne bude doveden u teži položaj nego je bio u Njemačkoj – kazao je sudac Turudić te pojasnio zbog čega je sudsko vijeće Perkoviću doživotnu kaznu prevelo u onu tridesetogodišnju.

Josip Perković
1 / 5
Zdravko Mustač i Josip Perković

Primijenili važeći zakon

Prema presudi njemačkog suda, Perković je pravomoćno osuđen za kazneno djelo ubojstva na podmukao način i iz niskih pobuda, a kako je opisano u presudi, to djelo sadrži bitna obilježja teškog ubojstva za koje su propisane dugotrajne kazne zatvora u trajanju od 21 do 40 godina, što je, prema našem zakonu, kazna najbliža doživotnom zatvoru.

– Osuđenik će kao i u Njemačkoj nakon 15 godina imati pravo zatražiti uvjetni otpust, o čemu će tada odlučiti nadležno sudsko tijelo – pojasnio je Turudić pritom misleći na to da osuđenici u Hrvatskoj imaju pravo tražiti uvjetni otpust nakon dvije trećine, ili u iznimnim slučajevima nakon polovine odslužene kazne. Iako se u petak nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, ova odluka vjerojatno je iznenadila i Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila koji je ranije tvrdio da je njegov branjenik na slobodu trebao izaći najkasnije 2028. godine.

– U ovom slučaju trebalo bi primijeniti zakon koji je najpovoljniji za osuđenike, a i vrijedio je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva. Iako je najveća kazna tada bila 20 godina, ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubojstvo ne može odrediti više od 15 godina – kazao je Anto Nobilo za Hinu prije nekoliko dana.

Zdravko Mustač i Josip Perković Bivši obavještajci Perković i Mustač najvjerojatnije u siječnju u hrvatskom zatvoru

S njim se nije složilo izvanraspravno sudsko vijeće pod Turudićevim predsjedanjem koje je zauzelo stav kako treba primijeniti važeći zakon, odnosno onaj zakon koji je bio na snazi u vrijeme zaprimanja uručivanja o čemu postoji i recentna sudska i ustavnosudska praksa.

Čeka se presuda ESLJP-a

Za Perkovića ovdje ipak još nije sve gotovo jer se njegovi odvjetnici na ovu odluku mogu žaliti još i Vrhovnom sudu, a još im ostaje i nada kako će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Ipak, kako stvari za sada stoje, taj bivši obavještajac u Hrvatsku bi trebao biti prebačen najkasnije u siječnju, odnosno u roku od trideset dana od trenutka kada su hrvatski sudovi odredili visinu kazne. Nakon što dođu u Hrvatsku Josip Perković i Zdravko Mustač koji je također osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog istog djela kao i Perković isprva će biti smješteni u Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.

Bruno Bušić UDBAŠKA LIKVIDACIJA Nepoznata rekonstrukcija hrvatskog suda: Bušića je ubio čovjek kojeg je dobro poznavao

Inače, o prilagođavanju kazne za Zdravka Mustača odlučivat će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, ali još nije poznato kada.

Pogledajte i video sa suđenja Tomislavu Horvatinčiću:

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • ilijan1a:

  Hvala vam Njemci za presudu jer kod nas bi bili na slobodi imali bi sve privilegije kao što imaju udbaši koji žive u Hrvatskoj. Ako je moguće zadržite ih doživotno kod vas u zatvoru jer nam ne trebaju.

 • Avatar HLEBINAC
  HLEBINAC:

  Sramno premalo za ovakvu gnjidu !!!

 • zagabria1:

  Ovo je udarac za sramno domaće pravosuđe. Kako je moguće da u jednoj EU zemlji uopće nema kaznenog djela, a u drugoj za isto djelo dobiješ doživotno. Naše suce i buduće pravnike i suce treba poslati u školu na njemačke ... prikaži još! sudove, ako tamo ne prođu ne mogu se ovdje zaposliti. Naši su previše zaposleni kažnjavanjem običnih građana, deložiranjem iz stanova i zatvaranjem bakica koje prodaju sir na crno.