Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Perković i Mustač najvjerojatnije u siječnju u hrvatskom zatvoru

Kako u Hrvatskoj nema doživotne kazne Perkovićev odvjetnik smatra da bi se u njihovu slučaju trebao primijeniti zakon koji je najpovoljniji za osuđenike, a i vrijedio je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva
05. prosinca 2018. u 12:50 40 komentara 1230 prikaza
Zdravko Mustač i Josip Perković
Foto: Reuters/PIXSELL

Bivši jugoslavenski, ali i hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač u siječnju bi mogli biti dovedeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, ocijenio je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, nakon što je hrvatskom pravosuđu dostavljena presuda njemačkog suda kojom su za sudjelovanje u ubojstvu migranta Stjepan Đurekovića osuđeni na doživotni zatvor.

Josip Perković i Zdravko Mustač Sud za ljudska prava Perković i Mustač podnijeli tužbe protiv Njemačke

Nakon što je njemačka presuda došla u Hrvatsku, ona se morati prilagoditi hrvatskom pravnom sustavu. Odluku o kazni za Perkovića tako će donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a za Mustača Županijskog suda u Velikoj Gorici, kazao je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

Kako u Hrvatskoj nema doživotne kazne Perkovićev odvjetnik smatra da bi se u njihovu slučaju trebao primijeniti zakon koji je najpovoljniji za osuđenike, a i vrijedio je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva. Iako je najveća kazna tada bila 20 godina ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubojstvo ne može odrediti više od 15 godina, kazao je Nobilo.

Zdravko Mustač i Josip Perković
1 / 4
Josip Perković
Zdravko Mustač i Josip Perković Slučaj Gavrilović Nijemci šute kad je riječ o Perkovićevu svjedočenju

Drugi argument obrane u tom smjeru je i odluka njemačkog državnog odvjetništva, koje ima funkciju hrvatskog suca izvršenja, da Perković i Mustač nakon 15 godina, točnije u siječnju 2028. trebaju biti pušteni na uvjetnu slobodu.

"Sada treba u toj šumi različitih pravnih propisa u Njemačkoj i Hrvatskoj pronaći pravu mjeru da kazna odgovara izrečenoj u Njemačkoj, a da od nje ne bude stroža. Postoji i druga ideja da se osim doživotne primijeni naša najstroža, a to je 40 godina, što znači da bi na uvjetnu slobodu mogli tek nakon 20, čime bi bili u lošijoj poziciji nego u Njemačkoj", kazao je Nobilo.

Zdravko Mustač i Josip Perković NEMA DOŽIVOTNE 'Detalj koji su svi zaboravili': Perković i Mustač će u Hrvatskoj služiti kaznu od 20 godina

Ponovio je i da se obrana unatoč svemu nada da će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon što dođu u Hrvatsku Perković i Mustač isprva će biti smješteni u zagrebačkom Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • Spezispezi:

    Njima ovo znači isto kao i sloboda. Njihova država, njihovi zakoni, njihovi zatvori. Sinovi im vedre i oblače.

  • blekpanther:

    Kad je docek? Ko je organizator doceka? Ko ce pjevati? Kekin ili? I ko je zaduzen za mikrofone? Sve nas interesira!

  • Westerner:

    Ono sto je tragično, da će vjerojatno te titove krvoloke smjestiti u vikendicu poluotvorenog tipa umjesto u lepoglavski kavez.