Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Jedan mi je veleposlanik rekao: Hrvati, ili ćete se iseliti ili asimilirati

Naslovnica 1. 12. 2018.
01.12.2018.
u 00:00

Nekima su sudili u Haagu jer su željeli podijeliti BiH, a zapravo su je oni podijelili i time ozakonili etničko čišćenje

Počinju pripreme za Božić. Sutra se pali prva od četiriju božićnih svijeća na adventskom vijencu. U duhu iščekivanja, nade, budnosti i čežnje, simbola četiriju nedjelja došašća, razgovarali smo u ovom sumornom bosanskohercegovačkom ozračju s nadbiskupom metropolitom i vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem o položaju Hrvata katolika.

Kako opisujete Bosnu i Hercegovinu sada, 23 godine nakon rata?

Nije jednostavno opisati stanje jer je jako složeno iz više razloga. Politički je zamorno jer se ne ostvaruje jednakopravnost. Medijski se stvara sumorna klima koja ne rješava probleme, nego ih zamagljuje. Pristup vladavine prava je vrlo pristran. Ljudima je dosadilo u ovoj borbi gdje uvijek imaju prednost podobni. U administraciji često rade ljudi koji nisu sposobni raditi svoj posao, nego izluđuju ljude birokracijom, a možda su i dobili takve instrukcije... Ne bih htio kukati, ali nije lako proživljavati gubitak svog naroda na ovim prostorima. Ima mnogih koji snose krivnju ovakvog stanja.

Zašto je u BiH na snazi zakon jačega? Kome smetaju Hrvati katolici u državi u kojoj ionako ima previše prostora za sve?

Kamo sreće da je taj zakon jačega samo u BiH. Nažalost, taj zakon je na svakom koraku iako se toliko kunu u ljudska prava. Vidimo to po tolikoj bijedi koja vlada zbog interesa jačega. Ne bih o tome mnogo, prepuštam to boljim analitičarima. I te kako mogu ući u tu perfidnu igru jer, ako ja toliko saznam, koliko tek znaju oni koji se time bave? Nije slučajno jedan veleposlanik meni rekao: “Ili ćete se seliti ili asimilirati.” To je strategija moćnika.

>> Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>> Božinović: Afera SMS nije ugodna za HDZ i zato je važno istragu dovesti do kraja

>> Milan Ivkošić: Sramotan odnos prema Julienne Bušić

>> Analiza: Kako je vlast sama protiv sebe izmislila puzajući državni udar

>> Kalvarija preminule od raka: S tumorom gušterače pola godine odlazila na preglede i čekala operaciju

Ključne riječi

Komentara 52

SK
skostani
22:57 30.11.2018.

Uzoriti Kardinale uglavnom smo sami sebi krivi. Nisu ona dva druga naroda opće bili nadmoćni Hrvatima u BiH početkom 90-tih godina (po broju jesu). Utakmicu smo izgubili svojim greškama.

Avatar Django
Django
22:44 30.11.2018.

Puljić, to je onaj koji je, kao i Komarica, za najžešćeg rata poručivao svojim vjernicima neka okrenu i drugi obraz. Svirao je u gusle zajedno sa predstavnicima “međunarodne zajednice”, a sad pati od sindroma naknadne pameti.

VI
vinopijem2
00:24 01.12.2018.

Po vecini komentara vidi se da mnogi u Hr znaju o BiH i Hrvatima u BiH isto koiko znaju npr. o Nepalu ili Bangladesu. Ima ipak jos uvijek Hrvata u Hr i po svijetu koji znaju realnost i pravo stanjee stvari. Bez Hrvata iz BiH i bez HVO ne bi bilo hrvatske, Dubrovnik bi bio u Srbiji, a i muslimani bi dobili izlaz na more na racun Hr. Dobar dio Hrvata doslovno je nepismen, o povijesti ne zna nista. U doba turskih osvajanja, upravo Hrvati iz BiH i Dalmatinske Zagore naselili su opustjelu hrvatsku, od Slavonije, Like, Imotske, Cetinske krajine, Vojvodine, pa cak Austrije, Slovenije, Ceske i Slovacke. Kasnije, kad je turska pocela s agrarnim reformama, pa dolaskom Austrije, pocinje naseljavanje BiH iz cijele Hr, Austrije, Ceske, Slovenije. Hrvati iz BiH podmetnuli su ledja za Hr u proslom ratu. U nekom buducem ratu, ne daj Boze da bude, bilo bi drugacije. Danas npr. muslimani ili Srbi koji zive u Hr, imaju daleko veca prava nego Hrvati u BiH, a Hrvati u BiH su "kao" konstituvan narod. Vukodlak koji je bio predsjednik Hr dva mandata, a nakon njega orijunas i komunjara u jednom mandatu, pustili su Hrvate iz BiH niz vodu, pa jos povukli za njima vodu kao u wc-u. !995 na kraju rata, HVo je "drzao" 50 % BiH. "Mudrim" pregovaranjem i nagovaranjem kojekakvih hohstaplera, cetnicima je vracen dobar dio teritorija, a oni su zato dali prolaz muslimanima do Gorazda. Fino su se muslimani oduzili Hrvatima, a nase "pametne" glave pristale su i na "pederaciju"s muslimanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije