Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banka starih sorti

Jabuke, kruške i šljive ovog voćara žive čak 200 godina

Matija Mirosavljević
Foto: Cityportal.hr
1/2
29.11.2017.
u 22:51

Matija Mirosavljević uspio je spasiti i našu najstariju sortu jabuka čiji je posljednji primjerak pronašao u selu Roždanik kod Novske

Voćar Matija Mirosavljević u svojim rasadnicima kod Nove Gradiške uzgaja stare sorte voćaka kakve se ne mogu nigdje naći.

On iz svih napuštenih sela diljem Hrvatske stalno traži nove voćke kako bi ih spasio od izumiranja, piše cityportal.hr.

– Kad bi crnac iz Afrike došao na sjeverni pol, on bi se tamo smrznuo. Tako se talijanske podloge voćke kod nas zimi smrznu, dok autohtone uzgojene iz sjemena odolijevaju svim našim vremenskim uvjetima – kaže on.

Tako voćke koje on uzgaja neće živjeti 35 godina, koliko je prosječni vijek jabuka, krušaka, šljiva, već će njegove voćke živjeti čak 200 godina.

– Zaštitio sam čak i stare češke i slovačke sorte koje su volovima dovezene prilikom migracija ljudi za vrijeme Austro-Ugarske. To znači, u našim selima gdje ima Čeha i Slovaka nalaze se posebne vrste starih sorti. Oni su ih iz svoje pradjedovine donijeli svima nama – kaže on.

Uspio je spasiti i našu najstariju sortu jabuka čiji je posljednji primjerak pronašao u selu Roždanik kod Novske.

– Jednu jedinu jabuku proširio sam na 5000 komada, tako da ‘Djed Jozina jabuka’, kako su nazvali taj jedini primjerak i dalje živi u mnogim dvorištima! Zbog toga sam jako sretan – kaže ovaj voćar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije