Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krenite u nabavku

Nije šljiva 'samo' obično voće. Evo što 'krije'...

Šljiva
Foto: Thinkstock
1/2
31.08.2016.
u 10:44

Ono što je posebno zanimljivo i korisno znati jest to da, iako najukusnija tek ubrana, suha šljiva sadrži čak 6 puta više antioksidansa od sirovog ploda

Poznato je više od 2000 vrsta šljiva na svijetu, a U Hrvatskoj je najraširenija sorta poznata pod nazivom bistrica, koja dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna.

Idealno je vrijeme da već danas krenete u nabavku ili berbu ovih slasnih plodova jer su odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina.

Osim toga, ovi plodovi sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva. Također, sprečavaju prijevremeno starenje i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Novija istraživanja potvrdila su još jednu dobrobit konzumacije šljiva, zeaksantin, koji šljiva sadrži, ima sposobnost filtracije UV zraka te smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju.

Beta-kriptoksantin prisutan u šljivama smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća za više od 30%, te od pojave artritisa za čak 41%. Šljive sadrže limunsku kiselinu koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sustava. Tu su i klorogena i pantotenska kiselina te nešto proteina i ugljikohidrata. Šljiva obiluje i vlaknima koji pridonose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu, piše Alternativa za vas

Foto: pixabay

Ono što je posebno zanimljivo i korisno znati jest to da, iako najukusnija tek ubrana, suha šljiva sadrži čak 6 puta više antioksidansa od sirovog ploda.

Osim toga, šljiva čuva srce, pomaže u apsorpciji željeza te se preporučuje osobama koje se bore s anemijom, poboljšava probavu, preporučuje se i dijabetičarima jer regulira razinu šećera u krvi, čuva kosti, pomaže u mršavljenju i odlična je za zdravlje kože i kose.

>>Ovu biljku najčešće izbjegavamo u širokom luku, ali ona je zapravo čudesni lijek

Komentara 1

PL
ploter29
08:09 02.09.2016.

suha šljiva definitivno poboljšava "probavu", katkada i momentalno treba otrčati do "ureda"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije