Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKA KATASTROFA

Iz Jadrolinijina trajekta istjecalo 34.000 litara nafte u splitsku luku

trajekt Marko Polo
Foto: Dino Stanin/VLM
1/10
22.03.2010.
u 19:57

Trajekt Tin Ujević, koji je poslijepodne krenuo iz Starigrada s otoka Hvara, udario je u gat svetog Petra dok je pristajao u splitsku luku. Nitko od putnika nije ozlijeđen.

Jadrolinijin trajekt Tin Ujević na ruti s Hvara udario je oko 19.30 sati u gat Svetog Petra dok je pristajao u splitsku gradsku luku, a iako nema ozlijeđenih osoba, došlo je do oštećenja tanka za gorivo pa je oko 34 tisuće litara nafte istjecalo u more. U trajektnu luku su upućene brane koje su sanirale naftu oko broda i nastojale spriječiti širenje onečišćenja.

Radnici tvrtke Cian u luci su ostali cijelu noć, a radovi na sanaciji onečišćenja nastavljaju se i u utorak. Na mjesto događaja su, zbog opasnosti od požara i eksplozije, upućeni vatrogasci, a djelatnici Lučke kapetanije obavit će očevid i razgovarati s članovima posade broda te pokušati utvrditi zašto je došlo do sudara. Nastala šteta čini se velika, a zbog mraka jučer se nije moglo utvrditi koliko je more onečišćeno.

– Još ne znamo kolika je šteta. Za sada ima jedna rupa na boku broda površine od oko šest metara kvadratnih. Razliven je tank goriva, druge štete za sada nema. U more istječe 34 tisuće litara dizel goriva. Pokušavamo branama zaustaviti širenje. Sanacija će potrajati malo duže, najprije moramo utvrditi je li možda došlo do oštećenja još nekog tanka – kazao je Boris Matošić, kapetan splitske Lučke kapetanije.

– Osim sanacije onečišćenja oko broda, zbog mraka više nismo mogli napraviti – rekao je Petar Bojić, direktor Ciana. Luka je bila zatvorena za promet. Po užem centru grada širio se neugodan miris nafte.

U blizini se zatekao i gradonačelnik Željko Kerum.

– Bitno je da se nikome ništa nije dogodilo, a kako je došlo do udara utvrdit će struka. Siguran sam da kapetan nije htio udariti o rivu, ali dogodilo se... – zaključio je Kerum.

Komentara 10

OB
-obrisani-
21:36 22.03.2010.

Bolje i da je udario u rivu nego da se nasukao na neki otok!Idu gemišti kapetanima trajekata!

OB
-obrisani-
22:08 22.03.2010.

http://www.e-castig.com/index.php?r=b159D

FR
francek033
21:18 22.03.2010.

Mora da je stari pjesnik pijan i na onom svijetu pa se i feri krsten po njemu ljuljao u parama alkohola ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije