Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Iz Jadrolinijina trajekta istjecalo 34.000 litara nafte u splitsku luku

Trajekt Tin Ujević, koji je poslijepodne krenuo iz Starigrada s otoka Hvara, udario je u gat svetog Petra dok je pristajao u splitsku luku. Nitko od putnika nije ozlijeđen.
22. ožujka 2010. u 19:57 10 komentara 9 prikaza
trajekt Marko Polo
Foto: Dino Stanin/VLM
Pogledajte galeriju 1/10

Jadrolinijin trajekt Tin Ujević na ruti s Hvara udario je oko 19.30 sati u gat Svetog Petra dok je pristajao u splitsku gradsku luku, a iako nema ozlijeđenih osoba, došlo je do oštećenja tanka za gorivo pa je oko 34 tisuće litara nafte istjecalo u more. U trajektnu luku su upućene brane koje su sanirale naftu oko broda i nastojale spriječiti širenje onečišćenja.

Radnici tvrtke Cian u luci su ostali cijelu noć, a radovi na sanaciji onečišćenja nastavljaju se i u utorak. Na mjesto događaja su, zbog opasnosti od požara i eksplozije, upućeni vatrogasci, a djelatnici Lučke kapetanije obavit će očevid i razgovarati s članovima posade broda te pokušati utvrditi zašto je došlo do sudara. Nastala šteta čini se velika, a zbog mraka jučer se nije moglo utvrditi koliko je more onečišćeno.

– Još ne znamo kolika je šteta. Za sada ima jedna rupa na boku broda površine od oko šest metara kvadratnih. Razliven je tank goriva, druge štete za sada nema. U more istječe 34 tisuće litara dizel goriva. Pokušavamo branama zaustaviti širenje. Sanacija će potrajati malo duže, najprije moramo utvrditi je li možda došlo do oštećenja još nekog tanka – kazao je Boris Matošić, kapetan splitske Lučke kapetanije.

– Osim sanacije onečišćenja oko broda, zbog mraka više nismo mogli napraviti – rekao je Petar Bojić, direktor Ciana. Luka je bila zatvorena za promet. Po užem centru grada širio se neugodan miris nafte.

U blizini se zatekao i gradonačelnik Željko Kerum.

– Bitno je da se nikome ništa nije dogodilo, a kako je došlo do udara utvrdit će struka. Siguran sam da kapetan nije htio udariti o rivu, ali dogodilo se... – zaključio je Kerum.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • -obrisani-:

    Bolje i da je udario u rivu nego da se nasukao na neki otok!Idu gemišti kapetanima trajekata!

  • -obrisani-:

    http://www.e-castig.com/index.php?r=b159D

  • francek033:

    Mora da je stari pjesnik pijan i na onom svijetu pa se i feri krsten po njemu ljuljao u parama alkohola ;)