Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽEN ZA ZLOČIN NA OVČARI

Iz hangara izvukao ranjenog hrvatskog vojnika, odveo ga do rova i ubio

vUKOVAR
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
05.10.2019.
u 11:34

Optuženik se tereti da je na  Ovčari, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Muškarac (50), državljanin Srbije koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu,  optužen je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Prema optužnici zločin se dogodio u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, a nakon što su u vukovarskoj bolnici zarobljeni hrvatski vojnici i civili. Zarobljenici su, po odobrenju pukovnika JNA Mile Mrkšića, zapovjednika Operativne grupe Jug, bili predani pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i „Leva Supoderica“. Oni su ih iz vukovarske bolnice autobusima  odvezli najprije u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara.

Optuženik se tereti da je na  Ovčari, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Prema optužnici, iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo je ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade,  kojem je u tom trenutku bila 21 godina. Optuženik ga je ranije poznavao.

Prijeteći mu oružjem, 50-godišnjak je ranjenog hrvatskog vojnika  odveo 15 do 20 metara od hangara u blizinu jame koja je služila kao rov za topničko oružje. Ispalio je u njega tri hica iz vatrenog oružja  i ubio ga, a tijelo 21- godišnjaka do danas nije nađeno.

Komentara 13

HR
hrkljus
07:57 07.10.2019.

On kaze da je to laz, da su pokusali pobjec, on je za njima viko, ali oni nisu htjeli stati, onda je pucao u zrak i opet nisu stali, a onda je pucao prema njima, jednog je pogodio a ostali su stali. Veliko je pitanje sto je prava istina.

SX
sudbina x
13:31 05.10.2019.

Dakle sve se zna od 91-ve...Zašto se ništa ne poduzima...? Ovi zločinci smij se svojim žrtvama Hrvatima...

RE
Rex
11:49 05.10.2019.

Ako je četnik optužen........napišite njegovo ime i prezime.......ajmo ga trziti po Srbiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije