Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasterećenje plaća

Ivica Mudrinić: Stopom poreza na plaće od 40 posto kažnjavaju se stručnjaci

ivica mudrinić
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
08.07.2014.
u 12:30

Ministar Vrdoljak kaže da u Vladi žele rasteretiti rad, a još pregovaraju kada i kako to učiniti. Mudrinić pozdravlja inicijativu

Kad bi Vlada ukinula najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto, o čemu se razmišlja, to bi donijelo povišicu za približno sto tisuća građana koji mjesečno na ruke primaju više od 9000 kuna. Samac u Zagrebu koji na ruke prima oko 11.000 kuna dobio bi 870 kuna više, a samac s plaćom od 15.600 kuna2400 kuna više.

Prema podacima Porezne uprave iz 2012. godine, oko 26.000 građana mjesečno je primalo između 9 i 10 tisuća kuna, oko 36.000 imalo je dohodak od 10 do 12 tisuća kuna, a 29.000 obveznika od 12 do 16 tisuća kuna. No, oko 700 Hrvata primalo je više od 50.000 kuna na mjesec. Riječ je o svim vrstama dohodaka, što uključuju plaće, mirovine, honorare, naknade, dividende i ostalo.

– Smanjivanje visokih poreza na plaće bio bi dobrodošao korak. Pomoglo bi stvaranju uvjeta za zapošljavanje i zadržavanje kvalitetnih stručnjaka u Hrvatskoj. Stopa od 40 posto imala je efekt kažnjavanja uspješnih zaposlenika i stručnjaka te su upravo oni odlazili iz države. Relativno niska granica značila je dodatno porezno opterećenje poslovanja i gurala je poduzetnike u zonu nekonkurentnosti. Njezino ukidanje bio bi mali ali ujedno vrlo važan potez za jačanje konkurentnosti – poruka je Ivice Mudrinića, predsjednika HUP-a. Sindikalac Vilim Ribić protiv je toga da država stimulira ‘genijalne menadžere koji su uništili ekonomiju’, ali priznaje da bi imalo smisla rasteretiti srednji sloj te stručni i kreativni dio zaposlenih.

– Sve koji zarađuju više od 25.000 kuna trebalo bi oporezivati još više, a ostalima smanjiti poreze – kaže Ribić.

Udruga gradova procjenjuje da bi ukidanjem stope od 40 posto gradovi mogli izgubiti oko 150 milijuna kuna.

– To se ne može brzo i jednostavno kompenzirati ni komunalnom naknadom ni porezom na imovinu pa bi nam država morala dati udio u porezu na dodanu vrijednost – komentira Dario Runtić, savjetnik u Udruzi građana. Lokalne jedinice godišnje od poreza na dohodak prikupe 11,8 milijardi kuna. Njegovo je mišljenje da se može pripremiti ‘razumno dobar model’ uz uvjet da se taj porezni gubitak kompenzira iz PDV-a od početka iduće godine.

Hoće li se najviša stopa zaista ukinuti, odlučit će Vlada. Zasad tek ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže: Želimo rasteretiti rad, ali pregovarat ćemo o tome kad i kako!

Komentara 8

LI
list68
15:02 08.07.2014.

Normalno da Mudrinić podržava inicijativu. Sada će on platiti porez, isto kao i onaj "obični radnik", koji zaradi 7-8, tisuća Kn, i to ako radi prekovremeno čitav mjesec.

DP
dpasicek
15:01 08.07.2014.

Mudriniču zar ti nije dovoljno što si strpao u žepove od povratka u Hrvatsku. Pogledaj svoj rad monopolistički dok si muzao Hrvatske državljane, ne znam kada će ti biti dovoljno. A ovakovi stručnjaci iz dana u dan sve više uništavate privredu u Hrvatskoj. Bilo bi bolje da takovi poput tebe nikada nisu ni dolazili u Hrvatsku.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:27 08.07.2014.

Hm, pa ovakvi "stručnjaci" poput Mudrinića i lezilebovići poput vječnog sindikaliste koji nikad ništa nije učinio, - Ribiča, su i razjurili sve normalne stručnjake. Ovi koji u Hrvatskoj imaju velike plače, pripadnici su zgrabičeve zadruge nastale u pretvorbi, kad su oduzeli narodu i ime i prezime, zajedno sa identitetom i pretvorili sve normalne radnike u poluroblje, oduzevši im materijalna dobra stvarana desetlječima. Nije u redu da stručnjak koji samo diše i klima glavom, a ne vrijedi ništa, ima plaču osam puta veću od radnika, koji crnči za siću. Nisam za uravnilovku, ali hrvatski stručnjaci su doveli hrvatsku ekonomiju na ovaj nivo na kojem je sada i ne bi se smjelo nagrađivati takve ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije