Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira!'

Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s mnogo gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će je naslijediti
29. rujna 2017. u 12:15 254 komentara 18053 prikaza
Ivana Milas Klarić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

"Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti (djeci)", ustvrdila je aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati pravobraniteljičino izvješće o radu za prošlu godinu.

Kod pravobraniteljice za djecu ne bi trebala biti presudna osoba, nego institucija, komentirao je predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević Dokad na funkciji? Zastupnici manjina protiv smjene Ivane Milas Klarić

Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se naime javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan na osnovi novog zakona. Prozvala je saborsku većinu tvrdeći da je na Vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja.

Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s mnogo gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će je naslijediti.

Kad te vlast smjeni, znači da dobro radiš!

Kazala je i kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo: Kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš!

O sadržaju samog Izvješća nije mnogo govorila, navela je da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci, pa su ga imali vremena proučiti, da se ono, neovisno o tome kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece loše.

Sadržaj izvješća godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama, u pravilu, ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić navodeći i kako u civiliziranim državama, "što Hrvatska nije", nema glasovanja o izvješću. Kod nas ono služi da se smjeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi, ustvrdila je Milas Klarić.

S njezinim su se ocjenama suglasile zastupnice oporbenih stranaka SDP-a i Glasa.

Pravobraniteljicu se miče jer nekome ne odgovara, kaže Ana Komparić Devčić (SDP). Vladajući je nisu imali hrabrosti smijeniti, pa su kreirali novi zakon, dodaje Nada Turina Đurić (GLAS). Ona je medijski najeksponiranija žrtva HDZ-ove metle, presedan je da se pravobraniteljicu smjenjuje usred mandata, novi je zakon donijet da se Milas Klarić "politički sahrani", dodaje Sabina Glasovac (SDP).

Mrak Taritaš: Tko je sljedeći?

Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da se radi "ozbiljan" korak unatrag, da se djecu koristi kao politički instrument. Instituciju pravobranitelja za djecu smo apsolutno uništili, poručujemo da nam djeca nisu važna, a pitam se i koji je sljedeći pravobranitelj na redu, rekla je Mrak Taritaš.

Oporbene su zastupnice žestoko kritizirale Vladu i zbog prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je povučen iz javne rasprave, a Glasovac je imala i poruku za premijera.

To što je taj skandalozan prijedlog povučen, ne znači da je premijer riješio problem, riješit će ga tek ako ljudima koji su ga kreirali više "ne dopusti ni blizu kod kreiranja novog prijedloga", preporučila je zastupnica.

Odbor, na kojemu nije bilo pozicijskih članova, s pet (oporbenih) glasova ''za'' podržao Izvješće za 2016., suzdržani su bili HDZ-ova Željka Jozić i neovisni Marin Škibola.

Odbor će idući tjedan saslušati pet kandidata za novog pravobranitelja i potom odlučiti koga će predložiti Saboru. Moramo dati najmanje dva imena, a koliko ćemo ih dati, odlučit ćemo nakon što ih saslušamo, rekla je Turina Đurić.

SDP, najavila je Glasovac, neće sudjelovati u "tom igrokazu", jer ne želi snositi odgovornost za pretvaranje neovisne institucije u političku.

Komparić Devčić: Hrvoje Jurić novi je pravobranitelj

U javnosti se već priča da će novi pravobranitelj biti Hrvoje Jukić, pa više nema smisla sudjelovati u ovom igrokazu, zaključila je Komparić-Devčić.

Petero je kandidata za novog pravobranitelja: pravnici Hrvoje Jukić, Tatjana Holjevac, Zdravko Miočević, Helenca Pirnat Dragičević i liječnica Vanja Slijepčević Saftić.

Mandat dječjeg pravobranitelja traje osam godina, a novi se bira slijedom novog Zakona o pravobranitelju za djecu koji je donesen ljetos nakon što je prethodni Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Novi je zakon proces izbora pravobranitelja iz Vlade ''preselio'' u Sabor, a od njegova prijedloga oporba  proziva vlast da ga je donijela samo da bi smijenila Milas Klarić, koja je na dužnost izabrana u mandatu lijeve koalicije, prije nešto više od tri godine.

Ivana Milas Klarić Marinko Jurasić Je li 'lex Milas Klarić' put za izvanrednu smjenu svakog dužnosnika? milas klarić VELIKI DIO SLUČAJEVA NEOTKRIVEN Pravobraniteljica upozorava: Svako peto dijete žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja Ivana Milas Klarić Tri zahtjeva 'Izvješće o radu ne smije služiti za smjenu pravobranitelja'
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • englezac:

    Ostala gospodja bez fotelje,aaaaa, to je to.

  • lukivoda:

    kaj ti ne bežiš kad ti je tak loše živjeti u neželjenoj državi i to na grbači onih koje tjeraš van iz Hrvatske

  • juma:

    Vec i zbog ove recenice u naslovu, zasluzila je smjenu. Sramota je kako se netko tko daje takve izjave u medijima uopce mogao naci na toj duznosti.