Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Izvješće o radu ne smije služiti za smjenu pravobranitelja'

Milas Klarić smatra da se prijedlogom novog zakona nedvojbeno omogućuje njena smjena iako bi joj mandat trebao trajati do 2022.
02. lipnja 2017. u 19:03 6 komentara 449 prikaza
Ivana Milas Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić jučer je Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade poslala primjedbe na nacrt Zakona o pravobranitelju za djecu.

ilustracija Zabrinjavajuće Opasna igra stigla u Hrvatsku - kako zaštititi djecu od Plavog kita?

Mandat jedna ili osam godina

Pravobraniteljica smatra da tri skupine odredaba u navedenom nacrtu ne odgovaraju demokratskim standardima i jamstvima neovisnosti institucija za zaštitu ljudskih prava, a to su: način imenovanja pravobranitelja za djecu, mogućnosti razrješenja zbog neprihvaćanja izvješća o radu te prijelazne i završne odredbe.

– Činjenica da pravobranitelja za djecu predlaže Vlada, a ne Sabor, znači da izvršna vlast predlaže osobu kojoj je jedna od funkcija upravo kontrola rada tijela izvršne vlasti. Nesumnjivo je primjerenije da tu zadaću obavlja Sabor kao najviše predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti, sastavljeno od predstavnika različitih parlamentarnih stranaka. I dalje je predviđeno razrješenje dužnosti pravobranitelja za djecu i njegova zamjenika u slučaju neprihvaćanja godišnjeg izvješća o radu. Već smo upozorili na nužnost izmjene te odredbe. Mandat pravobranitelja određen je na osam godina, a mogućnost razrješenja zbog neprihvaćanja izvješća o radu svake godine, zakonom određeni mandat od osam godina pretvara zapravo u mandat na jednu godinu. Takvo bi rješenje odudaralo od dosegnutih međunarodnih standarda u definiranju ovlasti nacionalnih neovisnih tijela za zaštitu ljudskih prava. Zato predlažemo da neprihvaćanje izvješća pravobranitelja za djecu u Saboru ne bude propisano kao razlog za razrješenje – navodi Milas Klarić.

Ide li se na smjenu

A kako u nacrtu novog zakona, u prijelaznim i završnim odredbama, piše da će stupanjem zakona na snagu Sabor pokrenuti postupak izbora pravobranitelja za djecu, a mandat ranijeg pravobranitelja trajat će do izbora novog, Milas Klarić drži da se ovime “nedvojbeno omogućuje smjena sadašnje pravobraniteljice koja je imenovana 1. travnja 2014. i čiji mandat traje do 2022.”

Višnja Ljubičić Prekid trudnoće Pravobraniteljica Ljubičić poduprla odluku Ustavnog suda Ivan Pernar Napao medije Skandalozan status Ivana Pernara: Ubojstvo trudne djevojke iskorištava za političku promidžbu      Ivana Milas Klarić Ivana Milas Klarić Pravobraniteljica: Pernar nezakonito razgovara s učenicima i poziva ih na bijeg s nastave
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • dalibor.hren:

    Pravobraniteljica za djecu traži savjetnike: 25 učenika iz osnovnih škola!? To je granični slučaj!

  • klara.kos.73:

    pa gospojo ako nisi zadovoljila ne trebaš raditi do kraja manadata nego pedala i biro za nezaposlene. Tako je kod privatnika.Jedino vi na jaslama poreznih obveznika smatrate da ste bogom dani.

  • bakulušić:

    Najbolje je da "kompetentni" i "kompatibilni" budu imenovani doživotno i da ne moraju podnositi izvješća o radu. Jer, tko je taj koji smije sumnjati? Ako se slučajno i pojave "sumnjive Tome", treba odmah krenuti u proteste po uzoru na onaj od 1. lipnja 2017.