Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici manjina protiv smjene Ivane Milas Klarić

Iz SDSS-a traže da se u zakon unese odredba po kojoj bi pravobraniteljica za djecu ostala na funkciji do isteka osmogodišnjeg mandata
11. srpnja 2017. u 06:45 5 komentara 913 prikaza
Kod pravobraniteljice za djecu ne bi trebala biti presudna osoba, nego institucija, komentirao je predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sabor će danas raspraviti novi zakon o pravobranitelju za djecu, a sudbina pravobraniteljice Ivane Milas Klarić i dalje je neizvjesna. Vlada je u prijelaznim odredbama zakona predvidjela izbor novog pravobranitelja, što bi značilo da su sadašnjoj pravobraniteljici dani na funkciji odbrojeni, no za donošenje zakona potrebno je 76 zastupničkih ruku, a zastupnici nacionalnih manjina nisu skloni ideji da se pravobraniteljicu smjenjuje prije isteka osmogodišnjeg mandata.

Ivana Milas Klarić Marinko Jurasić Je li 'lex Milas Klarić' put za izvanrednu smjenu svakog dužnosnika?

Ukinut zakon

– Nismo sretni rješenjem koje je predložila Vlada. Kod pravobraniteljice za djecu ne bi trebala biti presudna osoba, nego institucija – kaže predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević.

Napominje kako Vlada ovoga puta nije imala dovoljno vremena pripremiti kvalitetan zakon, budući da je Ustavni sud nakon 14 godina primjene ukinuo zakon jer je donesen “običnom” saborskom većinom. Ne donese li se novi zakon do 1. kolovoza, Hrvatska bi mogla ostati bez dječjeg pravobranitelja, no Milošević smatra da bi, umjesto izbora novog pravobranitelja, u prijelaznim odredbama trebalo utvrditi da odluka Sabora kojom je imenovana Milas Klarić ostaje na snazi do isteka njezina mandata. Najavljuje da će SDSS, zajedno s drugim manjinskim zastupnicima, pokušati usuglasiti takav amandman, a razmišljaju i da se kroz druge zakonske odredbe ojača neovisnost dječjeg, ali i drugih specijaliziranih pravobranitelja, kako ne bi ovisili o samovolji bilo koje parlamentarne većine.

Da pravobraniteljicu ne treba mijenjati usred mandata, smatra i SDP, koji najavljuje amandman kojim bi se u potpunosti brisala odredba po kojoj će se raspisati javni poziv za izbor novog pravobranitelja. U vladajućem HNS-u uvjereni su, međutim, da je takva odredba nužna, budući da je pravobraniteljica izabrana na temelju zakona za koji je Ustavni sud utvrdio da je neustavan.

Izbjeći politički kontekst

Zakon će ipak nastojati popraviti amandmanima koji bi trebali osigurati da se položaj pravobranitelja ne može staviti u politički kontekst. Predsjednik HNS-ova kluba Milorad Batinić smatra da bi se to moglo postići odredbom po kojoj bi pravobranitelj pred matičnim saborski odborom donosio program rada, a odbor bi onda pratio ostvaruje li zacrtano i jedino to bi bilo relevantno za podršku Sabora njegovu radu.

Ivana Milas Klarić Tri zahtjeva 'Izvješće o radu ne smije služiti za smjenu pravobranitelja' Severina i Milan Popović PRETJERALI? Rat za Aleksandra: Sud može oduzeti skrbništvo Severini i Milanu Panenić STANKE U SABORU Panenić o poskupljenju struje: Hoće li ministar Ćorić reći tko je krivac?
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • feel_the_coruption:

  Zastupnici manjina za 100 kn daju sve...

 • kamenjar0404:

  Ako je smijenite onda postavite Pupovcevu ženu da manjine budu prezadovoljne a ne samo zadovoljne a nama i djeci kako bude,ionako nismo vazni !!!!

 • Avatar 123456
  123456:

  čuješ li plenkoviću - pupavac je govorio - na izvršenje!