Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komisija odlučila

Italija prihvatila prijedlog zakona koji zabranjuje nošenje burke

muslimanka, burka
Reuters/PIXSELL
03.08.2011.
u 09:37

Žene s pokrivenim licem na javnim mjestima mogu biti kažnjene sa 500 eura, a oni koji nalažu nošenje burke i s do 30 tisuća eura

Talijanska parlamentarni odbor odobrio je prijedlog zakona kojim se ženama zabranjuje u javnosti nositi veo koji im prekriva lice. Prijedlog zakona, koji je odobrio Odbor za ustavna pitanja, zabranjivao bi ženama nošenje burke ili bilo kojeg drugog odjevnog predmeta koji prekriva lice. Ovaj prijedlog samo bi bio nadopuna zakona starog nekoliko desetljeća, prenosi Guardian, kojim se zabranjuje prekrivanje lica maskama ili sličnim rekvizitima na javnim mjestima. U rujnu će o tom zakonu glasovati cijeli zastupnički dom.

Novi zakon predviđa kazne od 500 eura za one koji ga krše, ali i mogućnost zatvora do godine dana. Kazna do 30.000 eura predviđena je za one koji budu obvezali druge da nose burku. Mara Carfagna, ministrica za ravnopravnost spolova, pozdravlja novi zakon i kaže kako “pokrivanje lica nije slobodan izbor žena nego znak kulturnog i fizičkog tlačenja. Zabraniti nošenje burke na javnim mjestima znači vratiti slobodu imigranticama”.  

Italija je još jedna od europskih zemalja koja se usprotivila nošenju burke. Krenula je stopama Francuske i Belgije koje su u potpunosti zabranile ženama islamske vjeroispovijesti da se odijevaju kako im njihova vjera nalaže. Istoj zabrani pridružilo se i nekoliko gradova u Španjolskoj, a zbog zakona u Belgiji su se svojedobno pojavili i razni sigurnosni problemi.

Gorljiva zagovornica ovog zakona u Italiji Marokanka je Souada Sbai, članica Berlusconijeve konzervativne stranke, koja je kao glavni razlog svoje žestoke borbe za zabranu burki opravdala željom da pomogne ženama islamske vjeroispovijesti pri integraciji u talijansko društvo.

Silvia Layla Olivetti, glasnogovornica pokreta za zaštitu prava muslimana, kaže da bez obzira na to što se taj pokret protivi nošenju burke u Europi, “ipak se protivimo prijedlogu zakona koji bi kažnjavao i žene koje su po vlastitom izboru donijele odluku da će nositi pokrivala”. Roberto Hamza Piccardo, glasnogovornik unije islamskih zajednica Italije,  naglašava kako je zakonska zabrana nošenja pokrivala nepravda prema osobnim slobodama.

Za zabranu nošenja burke, uza zastupnike stranke Narod slobode premijera Silvija Berlusconija, izjasnile su se ksenofobična Sjeverna liga Umberta Bossija i skupina zastupnika koja podupire vladu, a protiv su bili zastupnici Demokratske stranke (bivša KP), dok su se suzdržali bivši demokršćani (Unija demokratskog centra), zastupnici stranke Italija vrijednosti bivšeg antikorupcijskog suca Antonija di Pietra, te zastupnici stranke Budućnost i sloboda Gianfranca Finija.

Ključne riječi

Komentara 193

OB
-obrisani-
23:27 03.08.2011.

ne moze se svama trurcima nikako....al nikako....

OB
-obrisani-
00:27 04.08.2011.

hehehehe

OB
-obrisani-
00:05 04.08.2011.

amerika je prehebala ceo svet....nagovorila nas da odustanemo pre 30 god od monetarne zlatne podloge, da predjemo na dolar, i sta sad kad amerika bankrotira?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije