Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Italija polako ravna krivulju, ali liječnici tvrde: 'Ne treba se još veseliti, čekamo ovu brojku'

Foto: Antonio Parrinello/REUTERS/PIXSELL
03.04.2020.
u 15:55

Posljednje brojke - koje pokazuju da se stopa transmisije i infekcije smanjuje – obećavajuće su. No neki zdravstveni djelatnici u Italiji oklijevaju započeti sa slavljem.

Stopa povećanja ukupnog broja slučajeva oboljelih od COVID-19 u Italiji se smanjuje od 8. ožujka, izvijestio je talijanski stožer civilne zaštite, a u posljednjih nekoliko dana smanjuje se i broj novih dnevnih slučajeva, što ukazuje na to da je Italija počela nivelirati krivulju i usporiti širenje virusa, piše The Time.

Italija je bila prva europska zemlja koja se suočila s epidemijom koronavirusa kojim je, zaključno s 3. travnja, zaraženo više od milijun ljudi diljem svijeta. Trenutno je Italija druga zemlja u svijetu po broju zaraženih i ima oko 110.000 oboljelih, a u stopu je prate SAD. Također, Italija ima i najveći broj umrlih jer je tijekom epidemije čak 13.000 Talijana izgubilo život zbog koronavirusa. Od 9. ožujka 60 milijuna stanovnika Italije pod strogim je režimom i zatvoreni su u svojim domovima.

Posljednje brojke - koje pokazuju da se stopa transmisije i infekcije smanjuje – obećavajuće su. No neki zdravstveni djelatnici u Italiji oklijevaju započeti sa slavljem.

"Da, izravnali smo krivulju, vidimo svjetlo na kraju tunela ali još je dugačak put pred nama do konačne pobjede", kazao je Lorenzo Casani, ravnatelj klinike za starije osobe u Lombardiji, najpogođenijoj talijanskoj regiji.

Svi podaci koji dolaze iz različitih izvora ukazuju upravo na to.

1/23

"Čarobni broj na koji valja obratiti pažnju je postotak povećanja ukupnog broja slučajeva u odnosu na prethodni dan. Kad taj broj bude nula, znači da nema novih slučajeva", kaže Nino Cartabellotta, predsjednik Zaklade GIMBE za istražvanje i edukaciju.

Podaci nacionalnog stožera od 31. ožujka do 1. travnja pokazuju povećanje broja ukupnih slučajeva od samo 4,5 posto, što je daleko bolji rezultat od onoga između 16. i 17. ožujka.

Javnozdravstveni stručnjaci predviđaju daljnje smanjenje povećanja broja novih slučajeva početkom travnja kao rezultat strogih mjera ograničavanja kretanja koje su uvedene nekoliko tjedana ranije.

"Moramo biti jako oprezni s našim optimizmom", kaže Casani. 

I dok službene brojke sugeriraju smanjenje porasta broja novih potvrđenih slučajeva, oni ne uračunavaju sve one koji su pozitivni na COVID-19 ali nisu testirani. Broj onih s blagim simptomima ili bez simptoma je ogroman.

Talijanska vlada trenutno planira produljiti karantenu do 13. travnja, no taj se rok možda i dodatno produlji.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar southman
southman
16:22 03.04.2020.

Najvećim dijelom posljedica političke nestabilnosti. U Italiji se već godinama ne zna tko pije tko plaća. U biti zna se da plaća narod kao i svugdje.

DU
Deleted user
16:10 03.04.2020.

Kolika cijena ravnanja krivulje?Umrlo sve što je bilo bolesno i ugroženo.Talijani uopće nisu dorasli situaciji.Katastrofa

WI
wimamaniania
16:14 03.04.2020.

Italija je na koljenima i bez ove krize, njima su ovi gore iz Brisela i Vatikana ucinili pakao od drzave narodu sa migrantima, i to sve prosirili po citavoj Europi. Zato se svi distanciraju od njih, posto znaju da ce oni nastaviti po starome, napadati njihove zemlje sa Vatikanom i islamistima, to je razlog sto nece nitko s njima, i nije ih briga da bankrotiraju. Meni je zao gradjana, imam dosta prijatelja i ex kolega Italijana, ali njihovih politicara, domacih izdajnika, sto su razvalili zemlju narodu i mastaju da razvale i tudje suverene drzave sa ovim banditima gore iz Brisela, mi nije ni malo zao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije