Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Statistika u Italiji: Jesu li umrli 'od' ili 'sa' koronavirusom

Što bismo napisali da je bolesnu osobu ubio netko iz pištolja? Da je umro jer je bio bolestan ili zato što ga je netko usmrtio metkom?
29. ožujka 2020. u 21:48 74 komentara 33732 prikaza
Koronavirus u Italiji
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Talijanske zdravstvene ustanove objavljuju brojke o osobama koje su umrle jer su imale i koronavirus, a ne ukupno umrle. Većina je imala i druge patologije, ali im je koronavirus zadao zadnji udarac. Što bismo napisali da je bolesnu osobu ubio netko iz pištolja? Da je umro jer je bio bolestan ili zato što ga je netko usmrtio metkom? Dakle te osobe su umrle jer su dobile i koronavirus. U nekoj drugoj fazi će se detaljno analizirati svi podaci. No, taj izračun ne rade samo talijanske ustanove.   

U.S. President Trump leads the daily coronavirus response briefing at the White House in Washington MILIJUNI ĆE BITI ZARAŽENI Infektolog: Covid-19 mogao bi usmrtiti od 100.000 do 200.000 Amerikanaca

Prosjek godina umrlih je 79,4, a čak 71,5 posto su muškarci. Samo dva pacijenta su imala manje od 40 godina, ali su imali i druge zdravstvene probleme. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom 28. veljače 2020. (Report of the Who-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019.) smrtnost osoba koje su imale samo koronavirus, a ne još neku patologiju, je 1,4 posto.

FOTO Italija: Vojno i medicinsko osoblje zajedno s karabinjerima prevoze lijesove sa žrtvama koronavirusa

Koronavirus u Italiji
1 / 23
Vojno i medicinsko osoblje zajedno s karabinjerima prevoze lijesove sa žrtvama koronavirusa

Oni koji imaju kompromitirano zdravstveno stanje uzrokovano drugim bolestima osim koronavirusa smrtnost se povećava na 13,2 posto za one s kardiovaskularnim poteškoćama, 9,2 posto za dijabetičare, 8,4 posto za osobe koje imaju povišeni krvni tlak, 8 posto za bolesnike s kroničnim dišnim smetnjama,  7,6 posto za bolesnike koji imaju rak.  

Vojno i medicinsko osoblje zajedno s karabinjerima prevoze lijesove sa žrtvama koronavirusa STRAVIČNA STATISTIKA Smrtnost u Italiji čak 17,5 puta veća nego u Njemačkoj

U Italiji prema izvješću Visoke zdravstvene ustanove (ISS), a na osnovu analize 268 slučajeva od 1016 umrlih, samo 1,1 posto uzoraka analize nije imalo drugu patologiju, 26,1 posto imalo je jednu patologiju, 25,7 posto imalo je dvije patologije i 47,0 posto imalo je tri ili više patologija. Čak 76,5 posto umrlih “od” ili “sa” koronavirusom imalo je povišeni krvni tlak, 37,3 posto imalo je ishemičku kardiopatiju, 26,5 posto fibrilaciju srca i 19,4 posto rak. 

Kako bi se što preciznije iznosili podaci i koronavirusu u ISS-u je utemeljena posebna skupina za analize zdravstvenih kartona kako bi se došlo do što točnijih podataka. I zbog toga su objavljeni podaci o samo dijelu obrađenih zdravstvenih kartona, ali možda će se ti postoci potvrditi i nakon analiza ostalih slučajeva.

Austrija 7.040 zaraženih U Austriji 52 smrtna slučaja, vrhunac se očekuje između sredine travnja i sredine svibnja

Vjerojatno na koncu svih analiza, koje bi trebale doći tek nakon završetka pandemije i dodatnih analiza, koronavirus neće biti na prvom mjestu uzroka smrti u Italiji u 2020. godini. Ali, do tada se među umrle “sa” koronavirusom objavljuju podaci o umrlima kojima je taj virus možda i za nekoliko dana skratio život. 

VIDEO Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • Deleted user:

  Statistika jedina moze dati odgovor najblizi istini. Objavite broj smrti po mjesecima u proteklih 10 godina i usporedite to s prva tri mjeseca ove godine i znat cemo na cemu smo. I gle cuda, nitko se tome ne moze dosjetiti. Ili ne zeli?

 • Avatar abakus
  abakus:

  Ima li u ovoj zemlji još netko tko nije podlegao korona-histeriji da pročita ovaj tekst..? Zbog čega mi točno uništavamo zemlju? Zbog virusa koji uglavnom ubija ljude koji su već s jednom nogom u grobu? Ostajete bez posla i mirno ... prikaži još! sjedite doma nakon što pročitate ovaj tekst? U tom slučaju nema vam pomoći, ovako ili onako...

 • Avatar KupusDei
  KupusDei:

  Nikako ne razumijem ovaj tekst. Recimo da izvedemo sve starije i bolesne i porokamo ih mitraljezom, jesu li umrli od metaka ili s mecima?