Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Italija produljuje karantenu do poslije Uskrsa: 'Ne smijemo lako pasti u optimizam'

Stručnjaci kažu kako je to ispravni put i drastične mjere pokazuju rezultate. Bilo bi i pogrešno odmah poslije ukidanja strogih restrikcija otvoriti potpuno sve aktivnosti.
01. travnja 2020. u 14:55 10 komentara 6623 prikaza
Italija
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Italija produljuje karantenu do poslije Uskrsa, odnosno do 13. travnja, kazao je danas (srijeda) u Senatu ministar zdravstva Roberto Speranza. Potrebno je restriktivnim mjerama kretanja spriječiti širenje koronavirusa. 

Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa KORONAVIRUS U Italiji umrlo još 837 osoba, 2.107 novozaraženih

"Podaci govore o poboljšanju situacije, ali ne smijemo pasti u lake optimizme. Uzbuna nije prestala i zbog toga je važno držati na snazi do 13. travnja sve mjere društvenih i ekonomskih ograničenja, kao i individualnog kretanja", kazao je Speranza.

Stručnjaci kažu kako je to ispravni put i drastične mjere pokazuju rezultate. Bilo bi i pogrešno odmah poslije ukidanja strogih restrikcija otvoriti potpuno sve aktivnosti. Zbog toga će se postupno otvarati pojedine tvornice, pojedine djelatnosti itd. onako kako su postupno bile i zatvarane.

Italija
1 / 23
Vojno i medicinsko osoblje zajedno s karabinjerima prevoze lijesove sa žrtvama koronavirusa

 

Otkad je započela zaraza koronavirusom, dakle u manje od mjesec dana, Italija je otvorila novih 9000 mjesta u odjelima intenzivne njege. Broj kreveta na odjelima interne medicine i pulmologije povećan je za  405 posto, odnosno od 6525 na 26.424, kazao je u Senatu ministar Speranza. 

Talijani su dobrovoljnim prilozima donirali više od 75 milijuna eura civilnoj zaštiti, objavio je na konferenciji za novinare šef talijanske civilne zaštite Angelo Borrelli. Prenio je i kako zdravstvene ustanove bilježe mnogo manji pritisak pacijenata u odnosu na prve dane zaraze, ali to se još ne vidi u brojkama o oboljelima i umrlima. Osim toga, varijacija u brojkama novooboljelih koje se iznose svaka 24 sata nastaje i zbog činjenice što svakog dana ne stiže isti broj provedenih analiza uzetih brisova, uzoraka. 

ITA, Coronaviruskrise, Italien Znanstvena analiza Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU

Zanimljiva je i usporedba broja oboljelih i umrlih u pojedinim zemljama u prvih 28 dana otkad se u njima pojavio koronavirus. Naime, u Italiji se koronavirus pojavio prije nego u Španjolskoj, Njemačkoj i SAD-u. Dakle, broj zaraženih u prvih 28 dana u SAD-u iznosio je 161.807, u Španjolskoj je 80.110, u Njemačkoj 57.695, a u Italiji 53.578. Broj umrlih u 28 dana u Španjolskoj je iznosio 6803, u Italiji 4825, u SAD-u 2978, a u Njemačkoj 433. 

VIDEO: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • snovakor:

    Italijani su bili na početku neozbiljni, onda su barem 30 dana krili istinu, glavna ženska stožera je izmišljala podatke i nije htjela priznati Corono ... i sada imaju rezultate kakve imaju ... ali matematika govori nešto drugo ... Italijani imaju ... prikaži još! 60 mio stanovnika .. trenutačno skoro 106.000 zaraženih (za koje znaju) ... ako pomnožimi i sa 10x više koji su možda doma bolesni i ne zna se za njih ... dolazimo do broja 1,5 mio ljudi ... i sada bi oni počeli micati karantenu i ostale zabrane ?? ... naše Ministarstvo Turizma mora pod HITNO kontaktirati Taljansko ministarstvo i nagovjestiti, da ove godine Talijani ne mogu na naš Jadran NI POD RAZNO !! .... samo tako može osigurati naše područje sigurnim ... jer inaće ti isti Italijani, donjet će Coronu natrag u Hrvatsku i totalno uništiti i onako uništenu sezonu !

  • FONZA:

    Podcast Velebit...admiral Davor Domazet Loso....poslusajte istinu o uroti zvana - Korona virus...!!

  • Deleted user:

    Optimistični rezultati?Kakvi su tek neoptimistični!?