Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraživanje Zadarske nadbiskupije: Većina vjeroučenika podupire pobačaj i istospolne brakove

Rezulati tog istraživanja poslužit će kao temelj za izradu priručnika za župnu katehezu
11. rujna 2020. u 19:04 9 komentara 1046 prikaza
Obnovljena i drograđena škola u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Većina vjeroučenika podupire pobačaj i istospolne brakove, a žele više znati o mentalnom zdravlju. Pokazalo je to veliko istraživanje koje je provela Zadarska nadbiskupija među 750 adolescenata u dobi od 14 do 19 godina koji pohađaju vjeronauk, a rezulati tog istraživanja poslužit će kao temelj za izradu priručnika za župnu katehezu.

Čari zagrebačke jeseni Užitak za sva osjetila Čari zagrebačke jeseni – raskošna priroda, najukusniji plodovi i beskrajna šumska prostranstva

Istraživanje je provedeno od 15. travnja do 6. svibnja 2020. Ispitanici su trebali putem Google obrasca ispuniti upitnik od 34 pitanja, prenosi Bitno.net.

"Od ukupnog broja ispitanika (750), 512 odgovora (68%) je od osoba ženskog spola, a 238 (32%) od muškoga. Njih 89,5% deklariralo se katolicima. Više od polovice odgovora (411) pristiglo je od ispitanika koji pohađaju 1. i 2. razred srednje škole, a do njih se i htjelo doći jer su u Zadarskoj nadbiskupiji krizmanici srednjoškolci 1. i 2. razreda. Većina ispitanika pohađa katolički vjeronauk u školi (96%). Rezultate možemo smatrati relevantnima za Zadarsku nadbiskupiju, jer od ukupnog broja od 750 ispitanika, njih 404 živi na području Zadarske nadbiskupije“, rekla je voditeljica istraživanja sestra Marijana.

Rezultati pokazuju da većina vjeroučenika koji su se odazvali tom istraživanju, podržava spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, tzv. probu za brak, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju, upotrebu lakih droga itd.

Kvartovo Kvartovo Novi Zagreb postaje partijanerska destinacija: Zaboravite na centar grada, ludilo kreće u Zapruđu

"To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja, njihovih kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest. Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno. Crkva i vjeroučitelji trebaju nuditi odgovore. Da se trudimo naviještati Isusovu Radosnu vijest u ovom svijetu i pred ljudima koji tragaju za istinom i srećom, ali je nekad nalaze na krivom putu i na krivi način. Zato Crkva jest tu, da ponudi preko Isusa Krista i preko svojih uvjerenih vjernika, koji znaju i u ovom vremenu pružiti razloge nade. Smisao i cilj kateheze nije samo naukovanje, prenošenje znanja, nego prenošenje iskustva u traženju Onoga koji je došao da nam ponudi istinu, put i život, a to je Isus“, rekao je nadbiskup Puljić na predstavljanju rezultata.

Razlog što odgovori vjeroučenika nisu u skladu s naukom Crkve s. Marijana vidi i u tome što je izbor vjeronauka kod 58% vjeroučenika njihova osobna odluka, a ostali su upisali vjeronauk jer je to bila odluka roditelja ili su drugačije uvjetovani.

“Izneseni podaci govore nam o velikom izazovu s kojim bi se trebali suočiti svi koji su uključeni u procese njihova odrastanja, a to smo svi mi. Većini smeta kad nam nedostaje kršćanska autentičnost. Uvijek sam sklona obraniti mlade. Prvo, mislim da je izražavanje njihovih stavova koji nisu kršćanski, kako su pokazali rezultati o nizu životnih pitanja, odraz društva u kojem oni odrastaju. Drugo, ti su mladi ispitanici u razdoblju kad nemaju još jasno definiran identitet. Više od polovice ispitanika su bili srednjoškolci koji pohađaju 1. i 2. razred, to su adolescenti od 15 i 16 godina. Dakle, ne možemo govoriti o definitivno izgrađenim stavovima. To je pomodarstvo i tendencije, mladi vole reći, ‘To je in’. In si ako to odobravaš. Ja ih uopće ne osuđujem. Vidim u tome veliki izazov za preoblikovanje rada s njima, za otvorenu komunikaciju o tome što stav Crkve jest, što nije“, istaknula je sestra Marijana.

Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
 • Avatar lokalpatriot ri
  lokalpatriot ri:

  Ispiranje mozga vjeronaukom više ne pali.... Djeca, na užas popova, ipak razmišljaju...

 • šeksovoministarstvoalkohola:

  ako su vjernicima i katolicima svjetionici likovi poput don vinka sanadera,popa iz posavine,čučeka,fra gracijana,kurečića,časne sestre danice sanader,marka vučetića,onog lika što je zaposlen u eu parlamentu a guzi ćukenja,don slavena milanović litrea,don slaviše stavnjaka i ekipe onda se ovako nečemu ne ... prikaži još!e treba čuditi.naravno da pobačaj i homoseksualizam nisu ništa novo i modderno.pa to je bilo poznato još i u antičkoj grčkoj,egiptu,asiriji...........razlikovao se je samo odnos društva prema tome..društva koja su njegovala kult seksa su propadala a nastajala su neka nova carstva......povijest je prepuna bivših civilizacija i sve je u zadnjem stadiju raspada obilježio kult seksa(grčka,rim,etruščani,asirija,babilon).

 • CHORWAT:

  Ljevičarska ideologija se masovno nameće preko školstva i mainstream medija.