Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVILI REZULTATE

Istraživanje Zadarske nadbiskupije: Većina vjeroučenika podupire pobačaj i istospolne brakove

Obnovljena i drograđena škola u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
11.09.2020.
u 19:04

Rezulati tog istraživanja poslužit će kao temelj za izradu priručnika za župnu katehezu

Većina vjeroučenika podupire pobačaj i istospolne brakove, a žele više znati o mentalnom zdravlju. Pokazalo je to veliko istraživanje koje je provela Zadarska nadbiskupija među 750 adolescenata u dobi od 14 do 19 godina koji pohađaju vjeronauk, a rezulati tog istraživanja poslužit će kao temelj za izradu priručnika za župnu katehezu.

Istraživanje je provedeno od 15. travnja do 6. svibnja 2020. Ispitanici su trebali putem Google obrasca ispuniti upitnik od 34 pitanja, prenosi Bitno.net.

"Od ukupnog broja ispitanika (750), 512 odgovora (68%) je od osoba ženskog spola, a 238 (32%) od muškoga. Njih 89,5% deklariralo se katolicima. Više od polovice odgovora (411) pristiglo je od ispitanika koji pohađaju 1. i 2. razred srednje škole, a do njih se i htjelo doći jer su u Zadarskoj nadbiskupiji krizmanici srednjoškolci 1. i 2. razreda. Većina ispitanika pohađa katolički vjeronauk u školi (96%). Rezultate možemo smatrati relevantnima za Zadarsku nadbiskupiju, jer od ukupnog broja od 750 ispitanika, njih 404 živi na području Zadarske nadbiskupije“, rekla je voditeljica istraživanja sestra Marijana.

Rezultati pokazuju da većina vjeroučenika koji su se odazvali tom istraživanju, podržava spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, tzv. probu za brak, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju, upotrebu lakih droga itd.

"To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja, njihovih kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest. Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno. Crkva i vjeroučitelji trebaju nuditi odgovore. Da se trudimo naviještati Isusovu Radosnu vijest u ovom svijetu i pred ljudima koji tragaju za istinom i srećom, ali je nekad nalaze na krivom putu i na krivi način. Zato Crkva jest tu, da ponudi preko Isusa Krista i preko svojih uvjerenih vjernika, koji znaju i u ovom vremenu pružiti razloge nade. Smisao i cilj kateheze nije samo naukovanje, prenošenje znanja, nego prenošenje iskustva u traženju Onoga koji je došao da nam ponudi istinu, put i život, a to je Isus“, rekao je nadbiskup Puljić na predstavljanju rezultata.

Razlog što odgovori vjeroučenika nisu u skladu s naukom Crkve s. Marijana vidi i u tome što je izbor vjeronauka kod 58% vjeroučenika njihova osobna odluka, a ostali su upisali vjeronauk jer je to bila odluka roditelja ili su drugačije uvjetovani.

“Izneseni podaci govore nam o velikom izazovu s kojim bi se trebali suočiti svi koji su uključeni u procese njihova odrastanja, a to smo svi mi. Većini smeta kad nam nedostaje kršćanska autentičnost. Uvijek sam sklona obraniti mlade. Prvo, mislim da je izražavanje njihovih stavova koji nisu kršćanski, kako su pokazali rezultati o nizu životnih pitanja, odraz društva u kojem oni odrastaju. Drugo, ti su mladi ispitanici u razdoblju kad nemaju još jasno definiran identitet. Više od polovice ispitanika su bili srednjoškolci koji pohađaju 1. i 2. razred, to su adolescenti od 15 i 16 godina. Dakle, ne možemo govoriti o definitivno izgrađenim stavovima. To je pomodarstvo i tendencije, mladi vole reći, ‘To je in’. In si ako to odobravaš. Ja ih uopće ne osuđujem. Vidim u tome veliki izazov za preoblikovanje rada s njima, za otvorenu komunikaciju o tome što stav Crkve jest, što nije“, istaknula je sestra Marijana.

Komentara 8

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
07:14 12.09.2020.

Ispiranje mozga vjeronaukom više ne pali.... Djeca, na užas popova, ipak razmišljaju...

DU
Deleted user
22:44 11.09.2020.

Ljevičarska ideologija se masovno nameće preko školstva i mainstream medija.

Avatar madcap
madcap
12:33 12.09.2020.

Rezultati su ok. Mladi su ostali relativno normalni unatoč žestokom pritisku onih koji tumače da je bajka o gospodinu bijele brade i plavih očiju koji sjedi na nebu i provjerava šta rade ljudi, a od toga odlično zarađuju i žive bez da vide motiku. Valjda se mladima ta iluzija više nije dala nametnuti otkad su prestali vjerovati u djeda Mraza koji nosi poklone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije