Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Istina o Istanbulskoj' prikupila 371.821 potpis, nedostaje im nekoliko tisuća

Nedostaje nam nekoliko tisuća, sigurni smo da će doći i puno više od toga. Stanje se mijenja iz trenutka u trenutak, potpise još brojimo, rekla je Kristina Pavlović
30. svibnja 2018. u 19:37 214 komentara 13128 prikaza
Potpisivanje za referendum na središnjem zagrebačkom trgu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" objavili su u srijedu kako su, prema dosadašnjim necjelovitim podatcima, prikupili 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije pa su od Ministarstva uprave zatražili odobrenje za dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo onemogućeno.

NAROD NIJE SUSPEKTAN; suspektni mogu biti oni koji narod vode i koji se na narod pozivaju, a misle samo na sebe i na svoje interese Prikupili dovoljno potpisa Narod odlučuje objavio: Imamo referendum!

Inicijativa je za referndum o otkazivanju Istanbulske konvencije morala prikupiti oko 374.740 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača. "Prikupili smo 371.821 potpisa, a to je fenomenalan rezultat. Nedostaje nam nekoliko tisuća, sigurni smo da će doći i puno više od toga. Stanje se mijenja iz trenutka u trenutak, potpise još brojimo", rekla je Kristina Pavlović iz inicijative na Trgu sv. Marka.

Predstavnik inicijative Željko Sačić je dodao kako su napravili tri prebrojavanja, a brojke još pristižu. Podsjetio je da su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku i Samoboru. Naglasio je kako su od Ministarstva uprave zatražili da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo, kako kaže, protupravno onemogućeno.

Izrazio je nadu da će tada moći objaviti i višu brojku potpisa nego je to potrebno za raspisivanje referenduma. "Prikupili smo respektabilan broj potpisa u nenormalnim uvjetima, ta priča nije završena", rekao je Sačić dodavši kako još nisu stigli podatci iz svih dijelova Hrvatske.

"Ne zato da istjerujemo pravdu, nego je naprosto nevjerojatno da netko može činiti kaznena djela samovoljno! Ne možemo dopustiti da se samovolja tolerira na štetu prava građana. Tko zna što nas onda čeka u budućnosti", poručio je osvrćući se na zabranu prikupljanja u pojedinim gradovima.

Iz inicijative su pozvali i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika vlade Andreja Plenkovića da se očituju po tom pitanju.

Upitan, što ako ipak ne prikupe potpise, Sačić je odgovorio kako po zakonu potpise mogu pokušat prikupljati opet za pola godine. "Mi smo poslali zahtjeve ministru uprave, ako smo došli do 371.000, zar je problem doći do još 4.000 potpisa", rekao je.

– Pozivam institucije hrvatske države neka konačno profunkcionira pravna država i dopusti da u gradovima gdje nismo mogli prikupiti potpise da bi dali mogućnost svim građanima da se izjasne što žele. Ovo je vrlo velika brojka i u okolnostima u kojima smo radili to je naša pobjeda – rekla je Rozalija Bartolić.

Hrvatski građani su svoj potpis za referendumsku inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije mogli dati od 13. do 27. svibnja. Rok za prikupljanje potpisa istekao je u nedjelju, 27 svibnja u ponoć.

Hrvatski sabor potvrdio je 13. travnja Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulsku konvenciju, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.  Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila.

Potpisivanje za referendum na središnjem zagrebačkom trgu
1 / 11
Andrej Plenković Iva Puljić-Šego I članovi HDZ-a potpisuju inicijative za referendume Luka Mlinarić Odgovorili na kritike Inicijativa Narod odlučuje: Grbin sustavno iznosi laži Lovro Kuščević 'NAROD ODLUČUJE' Kuščević: Škakljivo je na referendumu odlučivati o manjinskim pravima
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • HDZSDP:

  Koji jeftini trik s glupim i netočnim naslovom. Tako režimski mediji pomažu HDZSDPu da se održe na vlasti već 25 godina. Fakat jadno. Potpisa imamo DEBELO PREKO 400.000. A bit će nas toliko i na ulici ako se ovo samo ... prikaži još! pokuša podvaliti pod sinkopu i slična ustavna sranja.

 • fake:

  Rijeka, Pula, Sisak, Gradac, Senj? Ako je pravde u ovim mjestima referendum pod hitno pa da vidiš koliko će još tisuća potpisa viška biti.Oni koji su zabranili narodu da glasa, sram vas bilo.Ti još uvijek misle da žive u yugi ... prikaži još! počevši od onoga ili što je ono već, Obi Van Kenobija.

 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  Komunizam je žilav ali ne i neuništiv. Ništa neće biti kao prije...