Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe za šverc oružja

Ispuhala se afera: Hrvatska ne naoružava radikalne islamiste u BiH

BiH policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
03.04.2019.
u 19:37

Tužiteljstvo BiH u istrazi zaključilo da nema nikakvih dokaza, te odlučilo ne provoditi istragu protiv osumnjičenih Hrvata.

Kako se brzo napuhala, tako se ekspresno i ispuhala tzv. afera stvorena u medijsko-obavještajnom prostoru susjedne BiH, a koja je onako dramatično prozvala hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu agenciju SOA-u da vrbuje BiH građane radikalnih islamističkih uvjerenja te ih želli koristiti za šverc oružja u BiH, sve kako bi se potvrdile informacije o terorističkim opasnostima koje dolaze od ekstremista u BiH.

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara i Ivana Bandića, Generalnog konzula RH u Tuzli, a "nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti a u svezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta". Portal "Žurnal", koji njeguje dobre veze s BiH obavještajnom agencijom OSA-om pokrenuo je priču o tome da hrvatska SOA vrbuje i ucijenjuje selafije iz BiH.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Priča je dobila ozbiljan i drmatičan prizvuk kada ju je osobno potvrdio i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Tada je reagirao i ravnatelj SOA-e, Daniel Markić koji je rezolutno odbio sve takve navode plasirane iz BiH. Zakljčak iz sigurnosnih krugova u Hrvatskoj je bio da se još nitko na toj visokoj razini nije tako zaigrao iz politikantskih razloga s opakom temom opasnosti od selefija i povratnika radikala s ratišta u Siriji i Iraku. Hrvatska SOA signalizirala je svim svojim partnerima u drugim državama o kakvom se neozbiljnom postupku vrha sigurnosno-obavještajnog aparata u BiH radi.

Sada, dakle BiH tužiteljstvo potvrđuje kako su te teze o neprijateljskom angažmanu RH prema BiH osdtale bez ikakvih potvrda i dokaza.

BiH tužiteljstvo je u predmetu hitno saslušalo osumnjičene Hrvate, Krešića, Đakovića, te novinara Avdu Avdića, ministra sigurnosti Mektića, te H.Č. radikala kojega je hrvatska SOA- a detektirala i ispitivala u vezi s radikalnim djelovanjem. Ispitan je i direktor OSA-e Osman Mehmedagić. Zanimljivo, prije nekoiliko je dana banjalučka TV objavila zajedničku fotografiju Avdića, Mektića i Mehmedagića iz nekog kafića, sugerirajući da su njih trojica i proizveli aferu. Tužiteljstvo kojega u BiH vodi Gordana Tadić, Hrvatica imenovana prije dva mjeseca i koja je također trn u oku dijela Bošnjačke politike, zatražilo je informacije i od policijskih agencija u BiH, OSA-e, Granične policije, radi provjere priče.

- Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H., nalaz je BiH tužiteljstva. Naredna rečenica iz priopćenja BiH tužiteljstva govori o ulozi ministra sigurnsoti Mektića, te se za nejga kaže; "Tužiteljstvo BiH informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u trenutku kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo službenom informacijom o opisanim događajima!" To znači da je Mektić optužio RH da se aktivno i neprijateljski petlja u poslove sigurnsoti BiH, da vrbuje i ucijenjuje BoH državljane i da namjerava naoružati radikalne islamiste i podmetati ga po džamijama – na temelju "neslužbenih" informacija!? Nezapamćen događaj čak i za BiH stvarnost.

Dakle, sve relevantne institucije BiH, uključujući i OSA-u, odbacile su pisanje Žurnala kao lažno te su lažnim proglasile i izjave ministra Mektića. Pitanje je sada zašto je Žurnal obmanuo javnosti RH i BiH, pričom koja je napravila veliku štetu ugledu RH i koja je ugrozila protuterorističke aktivnosti, ne samo Hrvatske već i Europe. A BiH ima, osim ovih izmišljenih i stvaran problem – povratak stotinjak boraca ISIL-a u BiH, te još uvijek ne zna što s njima napraviti kada se vrate. Panika zbog povratka Isilovaca mogao bi biti jedan od razloga zašto je dio bošnjačke politike pokušao lansiranjem ove izmišljene afere pomaknti fokus sa stvarnog problema i terorističke opasnosti.

 

Ključne riječi

Komentara 22

KO
koraknaprijed
20:01 03.04.2019.

Sto kaze Kakir Izmetbegovic?

PR
prajdali100
20:15 03.04.2019.

Davore ! Da li ste primjetili da niti jedan jedini medij neće ni da zucne o predstavljanju nove knjige Tihomira Dujmovića.Tiho nas, hinjski guraju u nekakvu Regiju i svi " ćute". To govori o tome kakvi smo ustvari.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
20:04 03.04.2019.

Tipičan primjer tzv. države BiH !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije