Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPULARAN TREND

Isplati li se otići u Tursku za 'savršene zube'? Mišljenje stomatologa neće vam se svidjeti

Foto: Pexels
1/3
08.12.2022.
u 10:30

Ako oduzmete milimetar viška zubnog materijala ili niste točni u postavljanju, to može rezultirati oštećenjem živaca i kostiju koje se često vidi mjesecima i godinama nakon obavljenog zahvata, pojašnjava stomatolog Sargon Lazarof

Zbog puno niže cijene brojni su pohrlili u Tursku kako bi dobili svoje ''savršene zube''. Jedan od njih bio je i Britanac Scott čija je snimka postala viralna nakon što je otišao u klub jer su mu zubi, njemu neočekivano, potpuno svjetlili u mraku. Ovaj trend postao je toliko viralan da se sada takvi zubi nazivaju i ''turskim zubima'' odnosno Turkey teeth, a stomatolozi objašnjavaju koliko je taj zahvat zdrav za vas.

Tako je američki stomatolog Sargon Lazarof objasnio za Yahoo kako je prvi razlog zašto je ovaj zahvat na Zapadu puno skuplji upravo zbog pouzdanosti. Iako su troškovi manji, materijalni koji se koriste mogu biti otrovni i opasni. Osim toga, ako se zahvat ne napravi pravilno, može doći do karijesa, upale desni, ali i jake boli.

''Krunice zahtijevaju značajno brušenje zuba do te mjere da nalikuju zubima morskog psa kako bi se postavile biserno bijele kapice'', objasnila je i stomatologinja Victoria Veytsman. 

''Neki pacijenti su pogrešno informirani oko samog zahvata. Iz tih razloga potpuno sam protiv trenda ''turskih zubi'' i savjetovala bih svima da prije posjete specijaliziranog liječnika prije nego što se odluče'', dodala je.

Ako oduzmete milimetar viška zubnog materijala ili niste točni u postavljanju, to može rezultirati oštećenjem živaca i kostiju koje se često vidi mjesecima i godinama nakon obavljenog zahvata. Kod ugradnje zubnih implantata iznimno je važna točnost ugradnje. Ako se to ne izvede ispravno, možete uzrokovati trenutačno oštećenje živaca i dugotrajne probleme s kostima i desnima, upozorava Lazarof.

Takve greške događaju se i u SAD-u i Europi, ali oni snosne svu štetu koja nastane, pojašnjava Lazarof. Postoje i specijalizirani stomatolozi koji ovakve zahvate rade i u inozemstvu, poput Turske, ali je vjerojatnije da će oni to i naplaćivati više. 

''Uvijek kažem 'ne mogu si priuštiti kupnju jeftinih stvari' jer dugoročno gledano, one uvijek koštaju više'', zaključuje Lazarof.

>> VIDEO 'Moderna baka': Prekrivena je tetovažama i piercinzima, a u zube je ugradila i - dijamante

Ključne riječi

Komentara 1

HO
Homophob
01:39 15.12.2022.

Pitajte domace stomatologe gdje je bolje udraditi implante u Americi ili na Balkanu pa ce vam bez ustezanja naci dvadeset sedam razloga zasto je kvalitetnije na Balkanu a Americki su opasni jer nisu prirodni i imaju GMO ili pesticide!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije