Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Islamska zajednica u BiH: Hitno zabraniti molitve vehabijama!

Svi oni koji djeluju izvan institucije službene Islamske zajednice i tako šire ekstremnu ideologiju moraju prestati djelovati
12. siječnja 2016. u 11:12 45 komentara 13577 prikaza
vehabije
Foto: VL FOTO

Suočena s radikalizacijom dijela muslimanskih vjernika u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica u ovoj zemlji poduzela je prve konkretne mjere kako bi se što prije prekinulo djelovanje samoproglašenih imama i paradžemata (džemat – zajednica muslimana na određenom teritoriju) koje djeluju izvaninstitucionalno i šire ekstremnu ideologiju.

Nakon sastanka reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića s muftijama izdan je obvezujući naputak svim glavnim imamima u zemlji da u svojim muftijstvima obave razgovore s organizatorima i predvodnicima “paradžemata” te ih upozore na to da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH.

Izvor ekstremizma

– Nužno je zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016. godine prestanu s održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide (prostor za molitvu), a koji nemaju odobrenje za rad ovlaštenog tijela Islamske zajednice u BiH – navodi se u naputku koji uime Islamske zajednice u BiH potpisuje tuzlanski muftija Vahid Fazlović.

Organizatorima paralelnih vjerskih institucija bit će ponuđeno uključivanje u rad zakonitih i redovitih džemata, ali se ne navodi kakve će mjere IZ u BiH poduzeti ako se samoproglašeni imami ogluše. Upravo su te “propovjednike” sigurnosne službe označile kao glavni izvor ekstremističkih vjerskih shvaćanja i mobiliziranja bh. muslimana za terorističke aktivnosti u BiH te priključenja ISIL-u u Siriji, Iraku i drugim državama. Točan broj tih paradžemata i imama koji ih vode teško je procijeniti, ali uglavnom je riječ o izoliranim vehabijskim zajednicama u ruralnim sredinama sjeveroistočne i zapadne Bosne. Jedna od takvih je i ona u Bužimu kod Bihaća, koju je predvodio Husein Bilal Bosnić koji je potkraj 2015. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam i novačenje mladića iz BiH za priključenje ISIL-u.

Dosadašnja istraga pokazala je da je jednom od samoproglašenih džemata izvan ustroja IZ-a u BiH pripada i  vehabija Emir Omeragić, koji je prije dva mjeseca u Sarajevu ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Islamska zajednica u BiH često je kritizirana što se odlučnije ne usprotivi djelovanju radikalnih imama i zloupotrebi vjere, ali do sada je ova institucija uglavnom odgovornost za to prebacivala na državu i sigurnosne službe. Ipak, krajem prošle godine reis Kavazović te bošnjački političari i intelektualci zajednički su potpisali izjavu u kojoj, između ostalog, osuđuju zloupotrebu vjere i propagiranje terorizma.

SIPA u ofenzivi

Istodobno sigurnosne službe u BiH intenzivno rade na sprečavanju odlaska građana BiH na sirijsko ratište. Pripadnici SIPA-e u subotu su uz suradnju s američkim FBI-jem te sigurnosnim službama Crne Gore i Turske priveli dvojicu mladića koji su se planirali pridružiti ISIL-u. Jedan od njih, Senad Koštac, uhićen je u Turskoj. Prema prikupljenim dokazima, on je otputovao u Podgoricu te nakon toga avionom u Tursku. Koštac je iz Velike Kladuše, gdje je vehabijska zajednica vrlo aktivna. SIPA je i na području Velike Kladuše uhitila još tri osobe zbog sumnje da su se planirale priključiti ISIL-u, a u pretragama na nekoliko lokacija pronađeno je i oružje.

>>Teroristi ISIL-a kucaju na vrata pokrovitelja u Saudijskoj Arabiji

>>Ibrahim Delić: Muslimanima treba država, ali ne ovakva

LJUDSKOST
Društvenim mrežama širi se dirljiva snimka susreta bake koja prosi na zagrebačkim ulicama i mladića
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Martina Dalić: Inflacija nije trenutačna opasnost, ali je realan scenarij u nekom duljem roku
 • Ustajaustasesvi:

  vehabije drze milione ljude ,mozda i milijarde ljudi pod investicijama, prvi u balkanu su to srbi, vehabije grade beograd na vodi, a srbija zeli kontakte sa vehabijama, ali onih vehabija koji su na celu, koji imaju novac da daruju srbiji...zasto ... prikaži još! onda vehabije koji investiraju u drustvu dirati, a srpske cetnike koji su i sudom medjunarodnim osudjeni za genocid dozvoliti da drzavu Bosnu destabilizuju time sto i zakone bosne kao svoju drzavi ignorisu i krse, te ljudima ne dozvoljavaju povratak na svoja imanja ?

 • Avatar emilsalis
  emilsalis:

  U Sarajevu ima preko 100 dzamija (podaci iz 2008) , u svakom kadru se vidi dzamija, ispred svake dzamije stoje neke vehabije, mudzahedini sta li su, i reci sad da nije to bliskoistocna Dzamahirija usred Evrope...

 • zgblabla:

  možemo mi svi mudrovati do preksutra biti će velike šore- sve će se to zapaliti i otići u P.M.