Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

INAŠ: Gašenje rafinerije Sisak je katastrofalna odluka, treba je spriječiti

Gašenje sisačke rafinerije suprotno je obvezama koje je MOL preuzeo dioničkim ugovorom o strateškom partnerstvu prilikom kupovine prvog paketa dionica INA-e, upozorava INAŠ
19. rujna 2014. u 14:35 4 komentara 707 prikaza
rafinerija nafte Sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Nakon što se o objavi Večernjeg lista da je najizglednije kako će Ina donijeti odluku o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku očitovala i sama kompanija, oglasio se i njen najveći sindikat naftne djelatnosti INAŠ.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Ako su točne informacije koje visokopozicionirani izvori plasiraju u medije, sada je sasvim izgledno da se uskoro namjerava obustaviti proizvodnju Rafinerije nafte Sisak. Time bi se nastavila devastacija domaće proizvodnje, nepovratno izgubilo 800 radnih mjesta i počinila nepopravljiva šteta za radnike i brojne kooperante vezane uz poslovanje rafinerije. Posljedice takve odluke bile bi nesagledivih razmjera za gospodarstvo jedne od najsiromašnijih hrvatskih županija, cijele regije i RH.

Gašenje sisačke rafinerije suprotno je obvezama koje je MOL preuzeo dioničkim ugovorom o strateškom partnerstvu prilikom kupovine prvog paketa dionica INA-e. Zbog nepoštivanja ugovora, kontinuiranog slabljenja INA-ine tržišne pozicije i negativnih utjecaja koje koju bi takva katastrofalna odluka proizvela u Sisku, to se odmah mora zaustaviti. Zatvaranje RNS negativno bi se odrazilo na energetsku neovisnost i gospodarsku stabilnost RH, jer je rafinerija u Sisku važna za Hrvatsku, za domaće gospodarstvo i za Inu koja je najveći gospodarski subjekt RH i temelj hrvatske naftne privrede.

Već dulje vrijeme upozoravamo da se rafinerija Sisak pretvara u skladište derivata iz Mađarske i proizvodi četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, a čini se da se sada želi provesti i najcrniji scenarij. Čini se da MOL nema nikakvu namjeru izvršiti svoju obavezu modernizacije, nego sustavno uništava i gasi domaća rafinerijska postrojenja. U zemlji koja vapi za proizvodnjom, MOL ne investira, nego devastira. Budući da je Vlada RH u arbitraži tražila da se do okončanja pregovora s MOL-om zaustave sve strateške odluke, u koje svakako spada i gašenje rafinerija, očekujem da će se drugi veliki dioničar suprotstaviti i zaštititi vitalne gospodarske interese RH i brojna radna mjesta u Sisku. Sindikat INAŠ već dulje vrijeme glasno upozorava da se planskim zanemarivanjem i lošim upravljanjem INA-u svodi na podružnicu MOL grupe, a nekad velika i profitabilna postrojenja u proizvodnji i preradi nafte uništavaju se i gase. Hrvatska Vlada, poslovni partneri INA-e ali i svi građani moraju se stoga čim prije probuditi iz sna i zaustaviti urušavanje strateške grane hrvatskog gospodarstva jer bi uskoro moglo biti kasno.“ -kaže Maja Rilović, predsjednica sindikata naftne djelatnosti INAŠ, najvećeg sindikata u INA-i.

INA INA: 'Sve mogućnosti vezane za promjene u poslovanju su otvorene' sisak Ekskluzivno Nova bura na pomolu: Ina gasi sisačku rafineriju nafte?

S drugom fazom modernizacije RNS se kasni, ali ona se još uvijek može i mora modernizirati u skladu sa Dioničarskim ugovorom koji obvezuje dioničare na modernizaciju obje rafinerije jer se u protivnom dovodi u pitanje opstanak prerade. Eventualno zatvaranje rafinerije u Sisku stvorilo bi potrebu za dodatnim uvozom derivata i daljnji gubitak tržišta i pad tržišnih udjela i konkurentnosti INA-e, slabljenja ekonomskog položaja INA-e i njezinog strateškog energetskog značaja u regiji. Ovo je bi bila samo još jedna u nizu destruktivnih odluka o budućnosti Ine.

Kao što je poznato, u tijeku su i organizacijske promjene društva i namjera za dodatnim otpuštanja radnika, o čijem konačnom broju tek treba biti donesena odluka. Riječ je o nekoliko stotina visokoobrazovanih i stručnih radnika, a sve to s krajnjim ciljem svođenja nekoć moćne nacionalne kompanije prepune naftnih stručnjaka na podružnicu MOL-a bez vlastite snage, proizvodnje i razvoja.

Svakodnevne odluke i planovi gašenja poslovnih aktivnosti zasigurno nisu opcija koja može donijeti dobrobit kompaniji, to upravo vodi uništenju kompanije. Dobar primjer za to je upravo MOL koji istovremeno širi svoje poslovanje, investira u nove akvizicije kao što su benzinske postaje u Češkoj i planira ove godine uložiti oko milijardu dolara u aktivnosti istraživanja i proizvodnje, a ne gasi niti jedan dio svojeg poslovanja.

Za opstanak Ine nužno je očuvanje radnih mjesta i vertikalne integriranosti naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, što uključuje daljnja ulaganja u rafinerije, istraživanja i proizvodnju te maloprodaju. Ovakve odluke kompaniju vode u propast – navodi u priopćenju predsjednica sindikata Maja Rilović.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar airbizz
  airbizz:

  prodati svoje strateške interese kao što je ina ili autoceste,smatram kao prodaju samog sebe,a to je ropstvo.poništiti sve nelegitimne ugovore jer su jedini vlasnici građani republike hrvatske,a ne prolazne vlade(karavane).

 • Rangostar:

  Rafinerija smrdi, ugasite je što prije !

 • unbekant:

  ........"prolikom kupovine prvog paketa INE"......znaci za vreme Racana,ali sta je Sander i HDZ vlada potpisala,prilikom drugog paketa prodaje MOL-u,jer sigurno Madjari ni su Sanaderu dzaba dali 10 milijona eura mita,za potpis,tu je nesto jako mutno i bezobrazno potpisano..................................