Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

Ina, kao i HEP, izgubila ugovor od 800 mil. kn zbog tri minute

'ina_PXL_unu_150711'
''
16.07.2011.
u 11:00

Davor Štern, šef NO-a, zatražio je od Uprave Ine izvještaj o izgubljenu poslu.

Nakon što je HEP izgubio posao napajanja strujom javne rasvjete u Zagrebu jer se na natječaj nije niti javio, a dotad je isključivo to javno poduzeće obavljalo taj posao, slična se stvar dogodila i Ini.

Ina dosad bila dobavljač

Ta je naftna kompanija zbog tri minute kašnjenja s predajom ponude za nabavu naftnih derivata izgubila četverogodišnji ugovor vrijedan nešto manje od milijardu kuna s HŽ Vučom vlakova. Ina je pak sve do ožujka 2010. godine toj HŽ-ovoj tvrtki nabavljala derivate. Davor Štern taj Inin propust smatra nedopustivim jer je riječ o velikom poslu, a pogotovo zato što je posljedica očitog nemara, odnosno neviđene situacije da se ponudu preda tri minute nakon isteka natječaja koji je trajao od 24. svibnja do 7. srpnja! Štern je zato za iduću sjednicu Nadzornog odbora zatražio izvješće predsjednika uprave Ine Zoltana Aldotta i objašnjenje kako se i zašto zakasnilo s predajom ponude. Upravo taj propust težak 800 milijuna kuna, kolika je vrijednost posla, po Šternu, upućuje na to da korporativno upravljanje Inom, odnosno podjela na upravu i odbor izvršnih direktora koji operativno vodi poslovanje, nije dobro.

– Dva je dana odluka od uprave putovala do odbora izvršnih direktora pa su oni opet imali neke dvojbe – objasnio je Štern, no ogradio se da ipak treba pričekati izvješće predsjednika uprave. Zanimljivo je da se Ini, u kojoj većinu ima mađarski MOL, apsurdna situacija dogodila baš u tjednu kada se MOL oglasima u medijima hvali kako je spasio Inu od bankrota, kako se Inom dobro upravlja i kako ta kompanija ostvaruje profite.

U HŽ Holdingu pak nisu htjeli govoriti o detaljima natječaja HŽ Vuče vlakova jer još nije odabran dobavljač naftnih derivata. Tek su potvrdili da je dosad taj posao obavljala Ina, što je i logično budući da je najveća naftna kompanija u Hrvatskoj.

Liberalizacija tržišta

Prije nekoliko godina takva bi situacija – da itko osim HEP-a i Ine dobavlja struju, odnosno naftne derivate – zasigurno bi bila malo vjerojatna. Liberalizacijom tržišta, ali i očitim nemarom u slučaju Ine, karte su se otvorile i ostalim trgovcima tim energentima.

Tko će dobiti posao s HŽ Vučom vlakova, zasad je nepoznato, ali će zato strujom javnu rasvjetu Grada Zagreba opskrbljivati slovenska tvrtka GEN-I, odnosno njihova zagrebačka podružnica.

Komentara 16

TJ
TataEU-Janez
11:33 16.07.2011.

Kad pročitam ovu vijest sjetim se lamentiranja kako u Hrvatskoj nema dovoljno akademski obrazovanih građana!Pa ovaj propust su po svemu sudeću uzrokovali ljudi sa fakutetskom diplomom te se pitam kad bismo imali duplo više takvih Lumena koliko bi se tek onda s**** događalo!Ovakav propust nebi se ni re******** petogodišnjaku dogodio!

SJ
Sve je uzalud
11:52 16.07.2011.

Koja namještaljka za nekog drugog kao posrednika ali isto od INE i HEP-a

DE
deus ex machina
11:24 16.07.2011.

JAO LJUDI, KAD ĆE IZBORI !!!??? Ovo je prestrašno ! Svaki dan se objelodani nešto što nas uvijek iznova uvjerava da nas vodi skupina opasnih \"individua\" koji sebe zovu.......\"vladajuća koalicija\". Zaista je potrebna je lustracija u kojoj su bivši komunistii \"kamilica\" u odnosu na ove sadašnje lopine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije