Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina neradnih dana

Iduće godine spajanjem blagdana može se dobiti 39 neradnih dana

odmor
VL FOTO
24.11.2011.
u 08:00

Prosječan Hrvat koji ima, primjerice, 25 radnih dana godišnjeg odmora, na dar bi uz malo akrobacija i vještine mogao dobiti još tridesetak slobodnih dana

Napokon jedna dobra i optimistična vijest u moru crnila. Sljedeća godina bit će, najavljuju ekonomisti, još jedna teška i krizna, ali kalendar kaže i – godina spajanja blagdana!

"Sušni" veljača i ožujak

Prosječan Hrvat koji ima, primjerice, 25 radnih dana godišnjeg odmora, na dar bi uz malo akrobacija i vještine mogao dobiti još tridesetak slobodnih dana. A naši su ljudi, bez obzira na krizu i gospodarsku katastrofu, pravi majstori u toj vještini, pa bi od dvanaest mjeseci mogli raditi samo deset. I to u godini za koju se tvrdi da će biti jedna od gospodarski najpresudnijih i unatoč poznatoj činjenici da jedan neradni dan stoji milijardu i 100 milijuna kuna, što znači da bismo na spajanjima sljedeće godine mogli izgubiti barem 30-ak prijeko potrebnih milijardi kuna.

Koliko je 2011. godina bila loša za "spajače blagdana" vidi se još na njezinim tragovima na početku nove 2012., budući da stara 2011. uzmiče sa subote na nedjelju, pa je prvi dan nove godine – nedjelja. Ali, nakon toga mnogima će zasjati sunce!

Naime, već sljedeći petak, 6. siječnja, blagdan je Sveta tri kralja (Bogojavljenje), pa se vikend produljuje i evo ukupno tri slobodna dana.

Jednostavno da se čovjek odmori od božićnih i novogodišnjih blagdana, u miru posveti kuća i krene odmorno u novu godinu.

Veljača i ožujak sušni su kad je riječ o blagdanima, pa se valja strpjeti do Uskrsa, koji uvijek pada u nedjelju. No, zato je 9. travnja, Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno neradni.

Međutim, još za uskrsnih blagdana mnogima će mašta proraditi oko organizacije prvosvibanjskog praznika jer 1. svibnja pada u utorak. I spoji li se, s malo vještine, ponedjeljak s vikendom i prvomajskim utorkom, s lakoćom će se dobiti čak četiri slobodna dana!

Kraj ili početak tjedna?

Slijedi Tijelovo, u četvrtak 7. lipnja, koje također tradicionalno zapada četvrtkom i svi koji to znaju još na početku godine u svome mu kalendaru pridodaju i petak, pa se vikend produljuje na nova četiri neradna dana.

Ali to nije sve u lipnju jer bonus dolazi i na kraju mjeseca u obliku Dana antifašističke borbe, u petak 22. lipnja, te Dana državnosti, koji je u ponedjeljak, 25. lipnja, pa su to, sa subotom i nedjeljom, nova tri slobodna dana. Lipanj je doista obećavajući mjesec!

U srpnju blagdana nema, ali počinje sezona godišnjih odmora, pa i nisu od presudne važnosti. To nekako vrijedi i za Dan domovinske zahvalnosti, koji pada u nedjelju, 5. kolovoza.

No, zato se Velika Gospa smjestila u sredinu tjedna – u srijedu, 15. kolovoza – što može zadati glavobolju samo neodlučnima, koji neće znati bi li je dodali kraju ili početku tjedna. U svakom slučaju, nekome se smiješi mogućnost čak pet neradnih dana.

Božić od pet dana

Rujan prolazi u zatišju i bez blagdana, ali utjeha se smiješi već na početku listopada jer je Dan neovisnosti, 8. listopada, u ponedjeljak i jamči tri neradna dana.

Svi sveti su u četvrtak, 1. studenoga, pa se petak, 2. studenoga, već danas sa sigurnošću može neslužbeno proglasiti neradnim danom jer su Sisvete (uz Veliku Gospu) najveći migracijski blagdan u Hrvata, tada ljudi najviše putuju i posjećuju druga mjesta, što jamči nova četiri neradna dana.

I na kraju, za razliku od ove godine, Božić dolazi dostojanstveno – u utorak. Štefanje, tj. Sveta Obitelj je u srijedu, pa se slobodno može računati na čak pet spojenih dana.

Odnosno, na samome kraju još četiri moguća neradna dana jer je Nova godina u utorak, pa sa spojenim ponedjeljkom i vikendom čini pravi mali godišnji odmor. Krizi usprkos!

Komentara 63

Avatar bereza
bereza
12:41 24.11.2011.

Postoji veliki broj \"ispodprosječnih\" stanovnika ove napaćene zemlje koji imaju 365 neradnih dana godišnje, i tako iz godine u godinu.

DU
Deleted user
08:36 24.11.2011.

Nekima očito smetaju hrvatski državni praznici oni bi radije dan republike

BA
Bart812
10:14 24.11.2011.

Darko Pavičić ti zaslužeješ otkaz pa si imaj slobodne dane koliko hoćeš! Toliko blesav članak da nije istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije