Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FERGUSON

Identificirao žrtve u Hrvatskoj, a sada će raditi obdukciju na tijelu ubijenog crnca

Michael Baden i Dragan Primorac
Foto: Privatni album
1/3
17.08.2014.
u 22:00

Može li jedan od najvećih forenzičnih patologa Michael Baden smiriti situaciju u američkom gradiću Fergusonu

Kako su prije 20-ak godina u američkom Kongresu slušali riječi vjerojatno najvećeg živućeg forenzičnog patologa prof. dr. Michaela Badena, koji je među prvima stručno svjedočio o žrtvama Domovinskog rata, o tome tko je agresor a tko žrtva u Hrvatskoj i BiH, što je bio jedan o ključnih momenata promjene stava američke politike prema Hrvatskoj, tako će njegove riječi ponovno slušati cijela Amerika.

Radio najteže slučajeve

Kao zadnji spas u američki gradić Ferguson, gdje više od tjedan dana bjesne nemiri koji su izbili nakon što je policajac, bijelac, ubio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca Michaela Browna, dolazi Baden. Njegov je zadatak ponoviti obdukciju, a o njegovu će nalazu ovisiti ne samo sudbina gradića u kojem je zbog sukoba s policijom i krađa uveden i policijski sat već i puno više. U nalaz prve obdukcije mnogi sumnjaju, posebno zato što nije objavljeno s koliko je metaka ustrijeljen mladić, odnosno je li policajac upotrijebio preveliku silu. Nalaz prof. Badena imat će zasigurno utjecaja i na rasno pitanje u Americi i na odnos policije i nebjelačkog stanovništva. No Baden je naviknut na takve teške slučajeve, govori nam prof. dr. Dragan Primorac. Baden je jedan od tri američka učitelja Dragana Primorca s kojima je iz forenzike posljednjih 20 godina intenzivno surađivao i bliski su prijatelji.

– Mjesto u američkoj povijesti Baden je osigurao radeći na slučajevima poput istrage ubojstva Johna F. Kennedyja i Martina Luthera Kinga Jr. te na slučaju O. J. Simpsona. Gotovo da i nema bitnog slučaja u koji nije bio uključen – govori Primorac.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

– Ljudi jako vole teorije zavjere kad je riječ o ubojstvima poznatih i važnih osoba – kazao je jednom prigodom Baden. On je, predsjedajući panelom stručnjaka, raspršio sumnje da je u ubojstvu dr. Kinga bilo uključeno više atentatora. Njegova istraga pokazuje i da je Kennedyja ubio samo jedan strijelac.

No za Hrvatsku je puno važniji angažman oko ratnih žrtava. Suradnja s Badenom i drugima, ponajprije s forenzičarom Henryjem Leejem i forenzičnim genetičarom Mosesom Schanfieldom te njihov golem utjecaj i brojni kontakti omogućili su i pokretanje niza procesa u Hrvatskoj, među ostalim i uvođenje forenzične DNK analize radi identifikacija žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

Inspiracija za TV serije

– Ovi velikani svjetske znanosti i forenzike svoje ime, ugled i znanje stavili su na raspolaganje kad je to Hrvatskoj bilo najpotrebnije, a sve kako bi se doznala istina o ubijenima u masovnim grobnicama Hrvatske i BiH. Sjećam se da su svi američki mediji bili u čudu i pitali se što je to na svijetu bitnije od suđenja O. J. Simpsonu jer su usred tog povijesnog suđenja ta trojica forenzičara napuštali sudnicu i dolazili u Hrvatsku, hodali kroz minska polja kako bi utvrdili identitet žrtava i svijetu svjedočili istinu – kaže Primorac.

Baden je inspiracija i za brojne pisce i autore TV serija. O popularnosti svjedoči i Patricia Cornwell, autorica romana o forenzičnoj patologinji Kay Scarpetta: – Ako ste ikada željeli istražiti um briljantnog šefa forenzične patologije i tumarati mrtvačnicama među stolovima od nehrđajućeg čelika, profesor Baden je jednostavno najbolji izbor.

Komentara 1

Avatar DIXI
DIXI
10:15 18.08.2014.

"crnca"?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije